استعاره تجارت

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] استعاره تجارت (قرآن). تجارت، خرید و فروش و تصرف در اصل سرمایه برای دستیابی به سود است. در آیات متعددی از واژه تجارت استفاده شده است.
در سوره صف از استعاره تجارت برای طلب سود در انجام دادن طاعات و عبادات استفاده شده است:یـایها الذین ءامنوا هل ادلکم علی تجـرة تنجیکم من عذاب الیم• تؤمنون بالله و رسوله و تجـهدون فی سبیل الله بامولکم و انفسکم ذلکم خیر لکم ان کنتم تعلمون. «به خدا و فرستاده او بگروید و در راه خدا با مال و جانتان جهاد کنید این (گذشت و فداکاری) اگر بدانید برای شما بهتر است.» تجارت در آیه مذکور استعاره از طلب سود در انجام دادن اطاعت الهی و جهاد با دشمنان است.
← دیدگاه تفسیر المیزان
در سوره توبه از استعاره خرید و فروش، در به دست آوردن بهشت، در مقابل جهاد در راه خدا استفاده شده است:ان الله اشتری من المؤمنین انفسهم وامولهم بان لهم الجنة یقـتلون فی سبیل الله فیقتلون ویقتلون وعدا علیه حقا فی التورة والانجیل والقرءان ومن اوفی بعهده من الله فاستبشروا ببیعکم الذی بایعتم به وذلک هو الفوز العظیم. «در حقیقت خدا از مؤمنان جان و مالشان را به (بهای) اینکه بهشت برای آنان باشد خریده است همان کسانی که در راه خدا می جنگند و می کشند و کشته می شوند (این) به عنوان وعده حقی در تورات و انجیل و قرآن بر عهده اوست و چه کسی از خدا به عهد خویش وفادارتر است پس به این معامله ای که با او کرده اید شادمان باشید و این همان کامیابی بزرگ است.»
← قطعی بهشت
در قرآن استعاره تجارت، از جایگزین ساختن کفر به جای ایمان استفاده شده است:اولـئک الذین اشتروا الضلــلة بالهدی فما ربحت تجـرتهم وما کانوا مهتدین. «همین کسانند که گمراهی را به (بهای) هدایت خریدند در نتیجه داد و ستدشان سود (ی به بار) نیاورد و هدایت یافته نبودند.» اولـئک الذین اشتروا الضلــلة بالهدی والعذاب بالمغفرة فما اصبرهم علی النار. «آنان همان کسانی هستند که گمراهی را به (بهای) هدایت و عذاب را به (ازای) آمرزش خریدند پس به راستی چه اندازه باید بر آتش شکیبا باشند.» ان الذین اشتروا الکفر بالایمـن لن یضروا الله شیـا ولهم عذاب الیم. «در حقیقت کسانی که کفر را به (بهای) ایمان خریدند هرگز به خداوند هیچ زیانی نخواهند رسانید و برای آنان عذابی دردناک است.» الم تر الی الذین اوتوا نصیبا من الکتـب یشترون الضلــلة ویریدون ان تضلوا السبیل. «آیا به کسانی که بهره ای از کتاب یافته اند ننگریستی گمراهی را می خرند و می خواهند شما (نیز) گمراه شوید.»
← دیدگاه تفسیر المیزان
...

پیشنهاد کاربران

بپرس