اسمیم

دانشنامه عمومی

اسمیم ( Osmium ) از عنصرهای شیمیایی جدول تناوبی است. نشانه کوتاه آن Os و عدد اتمی آن ۷۶ است. این فلز از گروه پلاتین است و با چگالی ۲۲٫۵۹ گرم بر سانتی متر مکعب، متراکم ترین عنصر موجود در طبیعت و کمیاب ترین فلز در پوسته زمین است. این فلز، یک فلز انتقالی سخت و شکننده به رنگ خاکستری متمایل به آبی است. اسمیوم یکی از سخت ترین فلزهاست که در بعضی آلیاژها همراه پلاتین و ایریدیم استفاده می شود. اسمیم به صورت غیرترکیبی به صورت آلیاژ در سنگ معدن پلاتین یافت می شود. این عنصر در سال ۱۸۰۳ توسط اسمیتسون تنانت در لندن به همراه ایریدیوم در کنار عمل حل پلاتین در تیزاب سلطانی ( Aqua Regia ) کشف شد.
این فلز، بسیار شکننده با چگالی زیاد است. پودر اسمیم وقتی در معرض هوا قرار بگیرد، اسمیم تتراکسید ( OsO4 ) را که ماده ای بسیار سمی است، می سازد. اکسید آن یک مادهٔ اکسیدکنندهٔ قوی بوده و بوی شدیدی دارد و در دمای ۱۳۰ درجهٔ سلسیوس به جوش می آید.
اسمیم به خاطر چگالی بالای آن معمولاً به عنوان سخت ترین فلز که حتی از ایریدیم هم سخت تر است، شناخته می شود. البته محاسبات در شبکه فضایی از محاسبات معمولی که چگالی kg/m3 22650 را به ایریدیوم و kg/m3 22661 را به اسمیم اختصاص می دهد، دقیق تر بوده و نتایج مورد اطمینان تری را ارائه می دهد؛ بنابراین در حال حاضر نمی توان یک مرز مشخصی را از نظر چگالی برای اسمیوم و ایریدیوم قائل شد، چرا که آنها کاملاً به هم نزدیک هستند.
این فلز در میان خانوادهٔ پلاتین، بیشترین دمای ذوب و پایین ترین فشار بخار را داراست. حالت های اکسیداسیون معمولی اسمیم +۴ و +۳ است، ولی حالت های اکسیداسیون +۱ تا +۸ نیز مشاهده شده است. [ ۳]
این فلز انتقالی به صورت طبیعی در Osmiridium که یک آلیاژ طبیعی از ترکیب ایریدیوم و اسمیوم است در رسوبات رودخانه ای که منبع استخراج فلزات گروه پلاتین در کوه های اورال و آمریکای شمالی و جنوبی است یافت می شود. این فلز همچنین در سنگ معدن های نیکل دار، در منطقهٔ سادبری انتاریو به همراه دیگر فلزات گروه پلاتین یافت می شود که استخراج به این روش، صرفهٔ اقتصادی بیشتری دارد.
از آن جا که اکسید این فلز، بسیار سمی است، به ندرت به صورت خالص از آن استفاده می شود و اغلب به صورت آلیاژ با دیگر فلزات در مواردی که نیاز به دوام بالا باشد، کاربرد دارد. آلیاژ اسمیوم به همراه دیگر فلزات پلاتین بسیار سخت بوده و در مواردی که نیاز به آلیاژهای سخت دارند، مانند نوک خودنویس، سوزن های گرامافون، لوله، محور ابزار، لوازم گوناگون و اتصالات الکترونیک کاربرد دارد. اسمیم تتراکسید برای تشخیص اثر انگشت و رنگ کردن بافت های چرب برای اسلایدهای میکروسکوپی کاربرد دارد. آلیاژ ۹۰٪ پلاتین و ۱۰٪ اسمیم در کاشت های جراحی مانند ضربان ساز قلب و جایگزینی دریچه های ریوی استفاده می شود.
عکس اسمیمعکس اسمیم
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس