اصغر الهی

پیشنهاد کاربران

اصغر الهی ( ۱۳۲۳ مشهد - ۱۲ خرداد ۱۳۹۱ تهران ) [۱] نویسندهٔ معاصر ایرانی بود.
رمان «سالمرگی» این داستان نویس برنده جایزه گلشیری شد.
محتویات [نمایش]
زندگی نامه [ویرایش]
اصغر الهی در سال ۱۳۲۳ در مشهد زاده شد. سال های جوانی او به دلیل فعالیت سیاسی پرتلاطم بود. با وجود این موفق شد مدرک دکترای تخصصی رشته روان پزشکی را از دانشگاه تهران دریافت کند.
...
[مشاهده متن کامل]

الهی بین سال های ۵۸ تا ۶۰ سردبیر مجله بازتاب روان شناسی بوده است. سپس به تدریس در دانشگاه علوم پزشکی ایران و پزشکی پرداخت.
اصغر الهی، نویسنده رمان های "سالمرگی "، "مادرم بی بی جان" و مجموعه داستان های "بازی" و "قصه های پاییزی" بود.
الهی با رمان "سالمرگی" در سال ۱۳۸۶ موفق به دریافت جایزه "بهترین رمان" از جایزه هوشنگ گلشیری شده بود.
نخستین داستان های کوتاه اصغر الهی در دهه چهل منتشر شدند.
در سال ۱۳۷۰ اصغر الهی با انتشار مجموعه داستان کوتاه "دیگر سیاووشی نمانده است" به کشف و خلق شگردهای تازه روایتگری در داستان های روانشناختی پرداخت.
مجموعه داستان های "دیگر سیاوشی نمانده"، "رؤیا تا رؤیا" و نمایشنامه "قالیباف" از دیگر آثار ادبی اوست.
پس از روی کار آمدن دولت محمود احمدی نژاد، رمان "سالمرگی" در زمره کلیک آثاری قرار گرفت که مجوزشان برای تجدید چاپ لغو شد و چاپ مجددشان منوط به بررسی دوباره اثر شد.
او دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران و متخصص روان پزشکی بود و بین سال های ۱۳۵۸ تا ۱۳۶۰ به عنوان سردبیر مجله «بازتاب روان شناسی» فعالیت داشت.
اصغر الهی همچنین چند کتاب در زمینه شناخت مسائل روان پزشکی ترجمه و تألیف کرده است. [۲]
آثار [ویرایش]
سالمرگی ( رمان )
مادرم بی بی جان ( رمان )
بازی ( مجموعه داستان )
قصه های پاییزی ( مجموعه داستان )
دیگر سیاوشی نمانده ( مجموعه داستان )
رویا رویا ( مجموعه داستان )
قصه شیرین ملا ( ادبیات نوجوان )
قالیباف ( نمایشنامه )
نقد آثار اصغر الهی [ویرایش]
فرشته احمدی در نقد رمان سالمرگی اصغر الهی می نویسد: «همه آدم های داستان با وجود تفاوت بسیارشان با یکدیگر، در ارتباط داشتنشان با ماندن و رفتن به هم شبیه می شوند. . . سرگشتگی سالمرگی ها هنوز با اسطوره ها پیوند دارد و با گناهانشان. امیدشان به بخشوده شدن آن ها را زنده نگه می دارد. »
درگذشت [ویرایش]
او روز ۱۲ خردادماه ۱۳۹۱، بر اثر عارضه قلبی در بیمارستان قلب تهران درگذشت.
پانویس [ویرایش]
↑ ایسنا - اصغر الهی درگذشت
↑ ‭BBC ‮فارسی‬ - ‮فرهنگ و هنر‬ - ‮اصغر الهی، نویسنده رمان سالمرگی، درگذشت‬
منابع [ویرایش]
http://www. roozonline. com/archives/2007/12/post_5371. php
http://www. magiran. com/npview. asp?ID=1537438
http://www. farsnews. net/newstext. php?nn=8609300143
http://www. ketabnews. com/detail - 6152 - fa - 0. html
بی بی سی فارسی - اصغر الهی، نویسنده رمان سالمرگی، درگذشت
پیوند به بیرون [ویرایش]
نگاهی به جهانِ داستانیِ اصغر الهی | اسدالله عمادی
مروری به مجموعه داستان «دیگر سیاوشی نمانده» | علیرضا عطاران
رده های صفحه: به تازگی درگذشتگان رمان نویسان اهل ایران زادگان ۱۳۲۳درگذشتگان ۱۳۹۱اهالی مشهدبرندگان جایزه گلشیری نویسندگان داستان کوتاه اهل ایران
از ویکی پدیا
قس
صغر الهی در سال ۱۳۲۳ در مشهد متولد شد، داستان نویسی را در دهه چهل با داستان «بازی» و با نوعی از رئالیسم آغاز کرد که به ضرورت سانسور با تمثیلی ساده تلفیق شده بود.
استعداد و توانائی های خلاقه اصغر الهی در داستان نویسی، کوشش برای داستانی کردن تجربه های اغلب تلخ و به ندرت شیرین نسل او و تلاش برای به داستان برکشیدن پیچیدگی ها و تضادهای جامعه، الهی را از سال شصت به بعد به «داستان روان شناختی» و به ابداع تکنیک «خودواگوئی روانی» برکشید.
نسلی که بی پروا تن به آتش زد
اصغر الهی روشنائی آرمان گرائی و امید و تاریکی بیم و نومیدی، شوق و شور همنفسی و برساختن و غم تنهائی و درهم شکستن نسل خود و اضطراب، ویرانی درونی و درهم پاشی بیرونی جامعه را در موفق ترین آثار خود به داستان برکشید و با واسطه داستان در حافظه جمعی و فرهنگی ما، یا لایه هائی از ما، ثبت کرد.
شاید هیچ نسلی در تاریخ معاصر ایران، چون نسلی که اصغر الهی هم از چهره های خلاق و شریف آن بود، جوانی، میان سالی و حتی پیری خود را چنین بی پروا و بی دریغ، در توفان پرتب و تاب نقد باورهای گذشته و در دریای متلاطم جست و جو برای خلق چشم اندازهای تازه، در آتش نسوخت.
نسلی که در دهه چهل چشم عقل به جهان باز کرد، وارث شکست نسل های قبل از خود بود و شاهد گذار جامعه ایرانی از صورت بندی ماقبل صنعتی به صورت بندی «جامعه پیرامونی» پس از اصلاحات ارضی.
"پس از زندان تحصیل روان پزشکی را تا دکترا و رابطه با فضای چپ و روشنفکری را تا پایان عمر ادامه داد. استاد دانشگاه و پزشکی معروف شد"
در استبداد سیاسی پهلوی دوم خطر به جان خرید و از هر دریچه ممکن به آینده سرکشید، نقد چپ سنتی، برآمدن شکوفه های چپ نو، جایگزینی «نقد سلاح» به جای «سلاح نقد»، شکنجه، زندان و انقلاب اسلامی را تا دهه سوم زندگی خود تجربه کرد.
«سقف نجیب آرزوها»ی این نسل آرمان گرا در دهه چهارم زندگی او در استبداد سیاسی و مذهبی، در جنگ ۸ ساله، در کشتارهای سال های ۶۰ و ۶۷ و در فروپاشی روایت های پوسیده بر سر او آوار شد.
نسل الهی میانسالی خود را در سرکوب و حذف سیاسی و فرهنگی دهه شصت به بعد، در اضطراب و بیم، در نقد گذشته و حال و دریافتن راه های نو گذراند و اصغر الهی این نسل را از منظر خود رقم زد.
اصغر الهی در دهه چهل داستان «بازی» را با سودای آزادی و عدالت اجتماعی نوشت. برخی از نسل او در نیمه اول این دهه در محافل باقی مانده چپ سنتی در بند جزم های کهنه ماندند و برخی در محافل چپ نو به نقد . . .

بپرس