اصول اداره جامعه در سیره نبوی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سیره پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) در اداره خلق همان نوع و یا سبک رفتار ایشان در اداره جامعه و مردم می باشد. در واقع رفتار پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) آن قدر عمیق است که از جزئی ترین کارهای حضرت می توان قوانینی را استخراج کرد و برای تمامی اعصار بر آن مبنا عمل کرد و از سبک و نوع خاص رفتار پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) در اداره خلق به اصولی دست پیدا کرد که راهگشای بسیار مطلوبی برای همه مدیران موفق باشد.
پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) که سمت رهبری جامعه اسلامی را بر عهده داشت برای اداره کردن این جامعه گسترده به اصولی پایبند بود و طبق این اصول حرکت می کرد و بر اثر رعایت و پایبندی به این اصول به موفقیت های بسیار گسترده ای دست پیدا کرد که یاد و نامش در دل ها و جان ها نفوذ کرد. از مهم ترین اصولی که پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) به آن ها بسیار پایبند بود و مراعات می کرد، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
رحمت و محبت
پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) که قران وی را به عنوان نمونه بهترین اسوه و الگو معرفی کرده است، در تمام جهات برای همه مردم جهان اسوه و نمونه است. پیامبر توانست جامعه را براساس اصولی خاص به بهترین وجه اداره کند و توانست با این اصول و روش جامعه ای آرمانی به وجود بیاورد که در این حکومت حق ضعیف از قوی به خوبی گرفته شود و حکومتی پر از عدل و داد برای مردم تشکیل دهد، هر چند اصولی که در این جامعه پیامبر بر آن مبنا عمل کرد فراتر از این چند موردی بود که در این پژوهش آمده؛ ولی مهم ترین اصول مدیریتی پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) در اداره جامعه شامل این موارد بود. رهبری و مدیریت پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) در اداره مردم می تواند برای تمام جوامع الگو و نمونه ای برای تشکیل جامعه ای موفق باشد که اگر حکومت های اسلامی بر مبنای این سیره عمل کنند به موفقیت نائل می شوند.
عناوین مرتبط
...

پیشنهاد کاربران

بپرس