اصول الاستنباط

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مؤلّف:سید علی نقی حیدری (م ۱۴۰۳ هـ . ق)
این کتاب حاوی یک دوره علم اصول فقه است که به روشی جدید و نوین نگاشته شده است. کتاب حاضر با سبک روان خود، کتابی ارزشمند برای آشنائی دانش پژوهان با علم اصول فقه می باشد. از ویژگی های مهم کتاب روان بودن متن و آسان بودن مطالب، استفاده نکردن از الفاظ و اصطلاحات پیچیده و خلاصه کردن هر درس در پایان آن درس می باشد. اصول الاستنباط مدتی به جای معالم الدین در حوزه های علمیه تدریس می شد. و امروزه در بعضی از دانشگاهها جزء متون درسی و آموزشی می باشد.

وضعیت نشر
این کتاب در یک جلد به زبان عربی از طرف انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم، در سال ۱۴۱۲ هـ . ق به چاپ رسیده است.


منبع
سایت اندیشه قم
...

[ویکی اهل البیت] نویسنده کتاب حاضر «سید علی نقی حیدری» است. وی از دانشمندان قرن اخیر عراق و از شخصیت ها و علمای شهر بغداد به شمار می آید. (1325-1403 هجری قمری)
این کتاب یک دوره علم اصول فقه است که به روشی جدید نگاشته شده است. کتاب «أصول الاستنباط فی اصول الفقه» امروزه به عنوان اولین کتاب اصولی است که طلاب حوزه علمیّه قم آن را فرامی گیرند. این کتاب به جای معالم الأصول تدریس می گردد.
کتاب أصول الاستنباط توسط یکی از شخصیت های علمی برجسته حوزه علمیه نجف و یکی از شاگردان علامه نائینی و سید ابوالحسن اصفهانی نگاشته شده است. این کتاب علاوه بر سبکی روان، کتابی ارزشمند برای آشنایی دانش پژوهان با علم اصول است.
این کتاب مورد تأیید علمای حوزه علمیه قم قرار گرفته و هم اکنون به عنوان اولین کتاب درسی در رشته علم اصول فقه تدریس می گردد.
برخی کتابهای اصولی که هم اکنون در حوزه های علمیه تدریس می شوند بیش از یک قرن از زمان نگارش آنها می گذرد ولذا از شرایط و ویژگیهای کتاب درسی برخوردار نیستند. کتاب أصول الاستنباط به سبکی جدید و برای آشنایی طلاب با علم اصول فقه نگاشته شده و از ویژگیهای کتابهای درسی در این دوران برخوردار است. مؤلف در این کتاب به بررسی و شرح مباحث اصولی پرداخته و علاوه بر طرح مباحث با بیانی ساده و روان، در پایان هر درس خلاصه ای از همان درس به همراه تمرین هایی از مطالب آن آورده است.
سید علی نقی حیدری، مؤلف این کتاب در این باره می فرماید: «ولقد کتب کبار علمائنا المحققین کتباً کثیرة جداً فی هذا العلم و قد سلکوا فی أکثرها طریقة التوسع فی البحث والتعمق فی التحقیق، مما هو صعب المنال علی الخبراء فی هذا الفن فضلاً عن المبتدئین. ولقد حاولت فی کتابی هذا - إن صدقتنی المحاولة - توضیح ما خفی من دقائق هذا العلم و تسهیل ما صعب و تقریبه إلی ذهن القارئ، متجنباً التطویل».
یعنی «علما و محققین بزرگ ما کتابهای فراوانی در این علم نگاشته اند و در این راه به شیوه ای گسترده به بحث و دقت نظر و تحقیق پرداخته اند، به شکلی که برای دیگر محققان و اندیشمندان درک آن مطالب بسیار سخت است چه رسد به مبتدئین و کسانی که تازه در صدد فراگیری این علم برآمده اند. لذا این کتاب را - اگر موفق شوم - در این راستا به نگارش درآورده ام تا نکات دقیق و پنهان این علم را شرح و توضیح دهم و مشکلات آن را آسان ساخته و مطالب آن را به ذهن خواننده نزدیک نموده و از طول و تفصیل مباحث پرهیز نمایم».
آقا بزرگ تهرانی در کتاب الذریعة درباره این کتاب می فرماید: «رسالة أصول الاستنباط فی أصول الفقه. للسید علی نقی بن السید أحمد بن مهدی بن السید أحمد بن حیدر بن السید إبراهیم بن السید محمد، المعروف بالعطار الحسنی الکاظمی المعاصر. هو فی جزئین لخص فیه مباحث الألفاظ والأدلة العقلیة علی الأسلوب الحدیث».

[ویکی نور] أصول الاستنباط، به زبان عربی، مشتمل بر یک دوره علم اصول فقه است که به روشی جدید و با سبکی روان، با ویژگی های کتب درسی در عصر حاضر، توسط سید علی نقی حیدری(1325 - 1403ق)، از شاگردان علامه نایینی و سید ابوالحسن اصفهانی و از دانشمندان قرن اخیر عراق و از شخصیت ها و علمای شهر بغداد، نگاشته شده است و امروزه، به عنوان اولین کتاب اصولی در حوزه علمیّه، قم به جای معالم الأصول تدریس می گردد.
مطالب کتاب در ضمن هشت عنوان کلی به شرح زیر تنظیم شده است:
2. «الماع الی تاریخ الفقه و اصوله»؛
3. «الجزء الاول مباحث الالفاظ»، مشتمل بر عناوین «تمهید ما هو اصول الفقه»، «مباحث اولیة»، پنج باب و یک خاتمه؛
4. «الجزء الثانی الادلة العقلیة»، مشتمل بر یک تمهید و سه فصل؛

پیشنهاد کاربران

بپرس