اصول کافی

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] اصول کافی عنوان بخش اول از بخش های سه گانه کتاب حدیثی الکافی است. در این بخش، احادیث مربوط به اعتقادات شیعه و زندگی امامان شیعه و برخی از احادیثی که درباره رفتارهای فرد مسلمان سخن می گوید، گردآوری شده است.
اصول کافی مهم ترین منبع شناخت باورهای شیعیان است که بارها به صورت مجزا از اصل کتاب کافی منتشر و ترجمه ها و شرح های متعددی نیز بر آن نوشته و منتشر شده است.
نویسنده کتاب ابوجعفر محمد بن یعقوب بن اسحاق کلینی رازی (م ۳۲۸ق) معروف به ثقة الاسلام کلینی است. وی از علما و محدثان دوره غیبت صغری است.

[ویکی اهل البیت] کتاب کافی کلینی از مهمترین کتابهای حدیثی شیعه و یکی از کتب اربعه حدیثی است . این کتاب از سه بخش جداگانه تشکیل شده است:
اصول کافی نام بخش نخست است که به جهت اهمیتن آن بارها به صورت جداگانه از کتاب کافی چاپ شده است.

[ویکی نور] اصول کافی (ترجمه آیت اللهی). اصول کافی از جمله ترجمه های فارسی کتاب شریف اصول کافی است که توسط سید مهدی آیت اللهی شیوا و روان ترجمه شده است.
مقدمه ای از مترجم، در ابتدای کتاب آمده است. وی در این مقدمه به انگیزه خویش از ترجمه این اثر گرانسنگ اشاره نموده است. از آنجا که کتاب کافی عالی ترین کتاب حدیث شیعی است که بسیار پربار و پرمحتوا بوده و از جایگاه ویژه ای برخوردار است و مورد استفاده بسیاری از دانش پژوهان و دلباختگان به فرهنگ غنی شیعی می باشد و خود وی مدت ها در تحقیقات و نوشتار خویش، از آن بهره برده و با اینکه این کتاب، توسط دانشمندانی ترجمه شده است، ولی مترجم در مراجعات خود به این نتیجه رسیده که ترجمه ها در پاره ای از موارد، بسیار سنگین و نارسا و نامفهوم بوده و بعضی اوقات توضیحات اضافی آورده شده که اگر روان و ساده ترجمه می شد، نیازی به این توضیحات نبود، از این رو با سفارشات و توصیه های مکرر دوستان، تصمیم گرفته است ترجمه ای ساده و روان از آن ارائه نماید که برای نسل جوان فرهیخته، قابل قبول و پذیرش باشد. در پاره ای از موارد که مطلبی نیاز به توضیح داشته در متن آورده شده است ...
کتاب حاضر، نتیجه چند سال تلاش بی وقفه ای است که انجام پذیرفته و دارای مزایایی است که به چند نکته از آن اشاره می شود:
در ابتدای کتاب، مقدمه ای از مترجم آورده شده که در آن، ضمن اشاره به مزایای ترجمه و اثر حاضر، کلینی و اثر وی معرفی شده اند ...
کتاب در چهار جلد تنظیم شده و فهرست مطالب هر جلد در ابتدای همان جلد آمده است.
متن اصلی اصول کافی در یک صفحه و ترجمه آن، در صفحه دیگر قرار گرفته است. برخی از روایات که نیاز به توضیح داشته، پس از ترجمه، توضیح داده شده است.

[ویکی نور] اصول کافی (ترجمه مصطفوی). ترجمه اصول کافی، تألیف ثقه الاسلام کلینی که توسط آقای حاج سید جواد مصطفوی، ترجمه و شرح گردیده است. وی این شرح را در سال 1344ق به زبان فارسی به پایان رسانیده است.
با توجه به مقدم بودن ترجمه کمره ای بر این ترجمه، مصطفوی از آن ترجمه اثر پذیرفته و حتی صفحه پردازی کتاب مصطفوی هم همانند کتاب کمره ای است. شرح مصطفوی، مختصرتر از کمره ای است و ترجمه وی روان تر و گویاتر. برابری این دو ترجمه، چنان است که گویی مترجم دوم، ترجمه پیشین را اصل قرار داده و آن را اصلاح و روان تر کرده و شرح هایی را که طولانی و زاید دیده، حذف و یا مختصرتر کرده است. البته شرح ترجمه دوم از فیض کاشانی نقل شده و گاه عین عبارات مجلسی است که مترجم پیشین در ترجمه اش آورده است.
متن عربی این کتاب با نسخه اصول کافی که جناب آقای علی اکبر غفاری با نسخه علامه مجلسی و شیخ حر عاملی اعلی الله مقامهما مقابله و تصحیح شده است.
کتاب حاضر با مقدمه ای از مترجم محترم درباره اهمیت و ارزش کتاب کافی و چرا این کتاب توسط ایشان نوشته شده، آغاز گردیده است. همچنین از شخصیت و آثار مؤلف، مطالبی عنوان گردیده است. بعد از مقدمه، کتاب اصول کافی آورده شده که در هر صفحه، بالای آن متن عربی و در پایین ترجمه و شرح آورده شده است.
مترجم می گوید: ترجمه کتاب حدیثی؛ مانند کتاب شریف کافی کار مشکلی است که بر اهل فن پوشیده نیست، خصوصا اگر مترجم در عین این که می خواهد مطالب متن را با تمام جزئیات و خصوصیات آن در قالب الفاظ فارسی بریزد، سعی و کوشش در روانی و سلیس بودن آن نیز داشته باشد، که راستی کار دشواری است، و این بنده تا آنجا که در خور وقت و حوصله ام بود به توفیق خدای منان تمام این جهات را در نظر گرفتم. ضمنا باید تذکر دهم که در شرح و توضیح احادیث بیشتر از کتاب مرآة العقول مجلسی(ره) و گاه نیز از کتاب وافی فیض(ره) استفاده، و در برخی جاها از کتاب دیگر اقتباس گردید: و به جز- چند جای معدود هر جا مطلبی از این کتاب ها نقل کردیم با نام بردن مؤلفین محترم مشخص شده است.

[ویکی نور] اصول کافی (ترجمه و شرح کمره ای). ترجمه اصول کافی، به زبان فارسی است که توسط محمدباقر کمره ای انجام شده است.
این اثر، در ذی قعده 1381، برابر با اردیبهشت 1341، از سوی انتشارات اسوه، بدون مقدمه و توضیحی از سوی ناشر و با حذف مقدمه مترجم طی شش جلد در قم تجدید چاپ شده است.
مترجم برای سه جلد از چهار جلد اثرش، مقدمه نوشته و در مقدمه جلد اول، از کلینی، حضور وی در بغداد، تألیف الکافی، دوران او، فرمانروایان سیاسی عصر او و کتاب الکافی و نقش آن و جایگاه اهل بیت علیهم السلام در تبلیغ دین، سخن گفته و امتیازات کتاب را برشمرده و از شرح ها و تعلیقه ها و حواشی و ترجمه ها و غرائب حدیث و از جمله دو ترجمه تحفة الاولیاء و الصافی یاد کرده است.
ترجمه کمره ای؛ شامل شرح پاره ای از احادیث است که به تشخیص مترجم، با استفاده از شروح الکافی، به خصوص مرآة العقول علّامه مجلسی انجام گرفته است.
در این چاپ، در هر جلد ابتدا متن عربی در صفحه ی سمت راست، و ترجمه ی فارسی در صفحه ی سمت چپ قرار گرفته است و در پایان کتاب شرح مطالبی که مورد نیاز بوده، طبق شماره هایی که در برای ترجمه ی هر حدیث آورده شده، آمده است.
جلد اول، شرح و ترجمه ی کتاب عقل و جهل، فضل علم و کتاب توحید. جلد دوم، شرح و ترجمه ی باب الحجه. جلد سوم، شرح و ترجمه ی تتمه ی کتاب حجه. جلد چهارم، شرح و ترجمه ی کتاب ایمان و کفر. جلد پنجم، ادامه شرح و ترجمه ی کتاب ایمان و کفر. جلد ششم، شرح و ترجمه ی کتاب دعا، عشرت و کتاب فضل قرآن می باشد.

دانشنامه آزاد فارسی

پیشنهاد کاربران

⬛ أصول الکافی/کتاب کافی ( Kitab al - Kafi ) :
Book by Muḥammad Ibn - Yaʿqūb al - Kulīnī
کافی یکی از مهم ترین و معتبرترین کتاب های حدیثی شیعه اثر ثقةالاسلام کلینی درگذشتهٔ ۳۲۹ هجری است. وی در مدت ۲۰ سال به درخواست شاگردانش این کتاب را گردآوری کرده است
...
[مشاهده متن کامل]

⬛ مَن لایَحضُرُه اَلفَقیه ( Man La Yahduruhu al - Faqih ) :
Hadith collection by Ibn Babawayh/al - Shaykh al - Saduq
کتاب مَن لایَحضُرُه اَلفَقیه، تألیف ابوجعفر محمد بن علی بن بابویه قمی ملقب به شیخ صدوق، کتابی است به عربی شامل ۵۹۶۳ حدیث. این کتاب یکی از کتب اربعه و از معتبرترین کتب شیعه است و در شش جلد تألیف شده است. این اثر از زمان نگارش مورد توجه و استقبال علمای شیعه قرار گرفته است و پیوسته در مجموعه های بزرگ و کوچک روایی به آن استناد نموده و از آن روایت نقل کرده اند. معنی نام کتاب � ( برای ) کسی که فقیه نزد او حضور ندارد� است.
⬛ اَلاْسْتِبْصار فیما اختلف من الأخبار ( Al - Istibsar )
Book by Muḥammad Ibn - al - Ḥasan aṭ - Ṭūsī
نویسنده ( ها ) : شیخ طوسی
عنوان اصلی : الاستبصار فیما اختلف من الاخبار
زبان : عربی
مجموعه : کتب اربعه
تعداد جلد : ۴
موضوع ( ها ) : فقه امامیه
⬛ تهذیب الاحکام فی شرح المقنعه/تَهذیبُ الأحکام ( Tahdhib al - Ahkam )
Hadith collection by Abu Ja'far Muhammad Ibn Hasan Tusi
نویسنده ( ها ) : شیخ طوسی
عنوان اصلی : تهذیب الاحکام فی شرح المقنعه
تعداد جلد : ۱۰
موضوع ( ها ) : فقه امامیه
🚨 بحارالانوار جزو کتب ۴گانه شیعه نیست ولی بعد از آنها از مهمترین کتب است. بحارالأنوار مفصل ترین منبع حدیث شیعه به زبان عربی به تألیف محمد باقر مجلسی ( ۱۰۳۷–۱۱۱۰ هجری ) است. گاه دائره المعارف احادیث شیعه نامیده میشود. این کتاب بعداز کتب اربعه در جایگاه دوم کتابهای شیعه قرار دارد
⬛ بحار الأنوار ( Bihar al - Anwar ) :
Shi'a hadith collection by Mohammad - Baqer Majlesi
نویسنده ( ها ) : علامه مجلسی ( محمدباقر مجلسی/مجلسی ثانی )
برگرداننده ( ها ) : کسی تمام مجلدات آن را ترجمه نکرده است.
تعداد جلد : ۱۱۰
موضوع ( ها ) : فقهی و غیرفقهی

بپرس