اقبال الاعمال

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] این کتاب با نام کامل "الإقبالُ بالأعمالِ الحَسَنَةِ فیما یُعمَلُ مَرَّةٍ فی السَّنَةِ" کتابی است با موضوع ادعیه و اعمال روزهای سال قمری که توسط سید بن طاووس (589 - 664 ق) تنظیم گردیده است.
این کتاب از جمله آثار دعایی است که سیّد رضی الدین علی بن موسی بن جعفربن طاووس ـ درگذشته به سال 664 ه. ق ـ گرد آورده است. دو مجلّد اقبال الاعمال دو جزء از مجموعه ده جزئی دعا و زیارات و عبادات است که به عنوان تتمه و تکمیل کتاب مصباح المتهجّد شیخ طوسی تنظیم شده است.
اقبال الاعمال که در سه مجلّد توسط انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی و به تحقیق آقای جواد قیّومی اصفهانی منتشر شده، به ترتیب جزء ششم، هفتم، هشتم و نهم مجموعه فوق است که اعمال و عبادات کل ماههای سال را دربردارد.
بخش اوّل کتاب که به ماه رمضان اختصاص دارد، مشتمل بر فضیلت و اهمیّت این ماه، آمادگی برای ورود به آن و اعمال هریک از روزها و شبهای آن است و با وظایف روز عید فطر پایان می پذیرد.
بخش دوّم کتاب در فصل کوتاهی به بیان ادعیه و اعمال ماههای شوال، ذی القعده و ذی الحجه پرداخته است.
در بخش سوّم اعمال و وظایف بقیه ماههای سال آمده است. در لابلای اعمال ماه محرم، ابن طاووس رساله کوچکی در توصیف وقایع روز عاشورا نگاشته و آن را اللطیف نام نهاده است.
مؤلّف چون گنجینه عظیمی از منابع روایی و کتابخانه ای منحصر به فرد در اختیار داشته، در گردآوری این مجموعه بسیار موفق بوده و با ذوق سلیم خود در ترتیب کتاب اثر بدیعی به یادگار گذاشته است. بعضی از علما اقبال را بالاترین مرتبه عرفان معرفی می کنند.

[ویکی نور] اقبال الاعمال (طبع قدیم). إقبال الأعمال یا الإقبال بالأعمال الحسنة فیما یعمل مرة فی السنة تألیف سید رضی الدین، علی بن موسی بن طاووس حلی (589 - 664 هجری).
ادعیه و اعمال سال و زیارات معصومین علیهم السلام
ابن طاووس این کتاب را همراه با 8 جلد دیگر به عنوان تتمۀ «مصباح المتهجد » شیخ طوسی نوشته است.
او در مقدمه کتاب «فلاح السائل»، که جلد اوّل از تتمّات مصباح المتهجد است اسامی 10 جلد کتاب را آورده است.
کتاب حاضر شامل اعمال یازده ماه از سال است.اعمال ماه رمضان نیز، به خاطر اهمیت این ماه، در کتابی دیگر با نام «المضمار» آمده که توسط مصنف همراه با اقبال در یک مجموعه عرضه شده است.

پیشنهاد کاربران

از کتابهای سید بن طاووس، این شخصیت برجسته می توان کتب زیر را برشمرد:
- - مصباح الزائر ( مِصْباحُ الزّائر، که به معنای چراغ زائر کتابیست که به زبان عربی و در بیان آداب سفر و همچنین زیارت معصومان، فرزندان آنها و دیگر بزرگان دینی نوشته شده است. )
...
[مشاهده متن کامل]

جمال الاسبوع ( جَمالُ الأُسْبوع بِکَمالِ العَمَلِ الْمَْشروع، که به معنای زیبایی هفته با کامل کردن� و انجام دادن اعمال مشروع محقق می شود، کتابیست که به زبان عربی در موضوع ادعیه و اعمال هر هفته نوشته شده است )
اقبال الاعمال ( الإقبالُ بالأعمالِ الحَسَنَةِ فیما یعمَلُ مَرَّةً فی السَّنَةِ، که به معنای روی آوردن به اعمال نیک درباره اعمالی که در سال، یک بار انجام می شوند، کتابیست که به زبان عربی در موضوع ادعیه و اعمال سال ( قمری ) نگاشته شده است در ضمن این کتاب، معروف به اقبال الاعمال است )
لغات:
مصباح:چراغ
الزائر:زیارت کننده
جمال: زیبایی
الأُسْبوع: هفته
نکته: برای یادسپاری آسانتر این کتاب های سید بن طاووس می توان با کلمات بازی کرد و داستان ساخت مثلاً داشتن طاووس نشانه اقبال دنیا به انسان است که قادر به تهیه آن شده است البته این اقبالی سال یکبار به سراغ انسان می آید طاووس جمال دارد و جمال به زندگی خریداران آن می دهد و حداقل هر هفته انسان طالب زیبایی است. طاووس مثل چراغ که خانه را روشن می کند می تواند نوربخش خانه دل زیارت کنندگان آن باشد.

بپرس