اقتصاد در قران

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اقتصاد در قرآن. با توجه به این که اقتصاد دانان تعاریف متفاوتی از اقتصاد ارائه داده اند لکن اختلاف تعاریف هر چه باشد اصل موضوع را عوض نمی کند و همه متفق القول خواهند بود که اقتصاد بحث معاش بشر به معنای وسیع کلمه است، موضوع اقتصاد، در بر گیرنده خواست ها، نیازها، آمال و بلند پروازی های بشر است. بر این اساس بحث منابع تامین کننده این نیازها مطرح می شود.
خداوند متعال در قرآن کریم در آیات فراوانی منابع مهم تامین نیازها و حوائج بشر را معرفی می کند، لکن پیش از آنکه به آن آیات بپردازیم، خوبست که بدانیم در قرآن کریم، اولین منبع تامین نیاز بشر، بهشت ، معرفی شده است چنانکه خداوند متعال به حضرت آدم (علیه السّلام) می فرماید: «ای آدم تو و همسرت در بهشت مسکن گزین و از هر آنچه که می خواهید میل کنید». و نیز می فرماید: «همانا برای توست که هرگز در آن گرسنه و برهنه نمی شوی و در آن تشنه نمی شوی و حرارت آفتاب آزارت نمی دهد».
تامین معاش بشر
اما پس از اخراج حضرت آدم (علیه السّلام) و استقرار او بر روی زمین خداوند متعال در آیات فراوانی، زمین، را مهمترین و ارزشمندترین منبع اقتصادی و تامین معاش بشر معرفی می کند. بعنوان مثال به دو نمونه از آن اشاره می کنیم:۱. «ما تسلط و مالکیت و حکومت بر زمین را برای شما قرار دادیم و انواع وسایل زندگی را برای شما فراهم ساختیم اما کمتر شکر گذاری می کنید». ۲. «و زمین را گستردیم و در آن کوه های ثابتی افکندیم و از هر گیاه موزونی در آن رویاندیم و برای شما انواع وسائل زندگی در آن قرار دادیم و همچنین برای کسانی که شما نمی توانید به آن ها روزی دهید». از تامل و دقت در آیات اقتصادی قرآن کریم به این نتیجه می رسیم که خداوند متعال منابع اقتصادی و تامین معاش بشر را، دو گونه، معرفی می کند:
منابع طبیعی محض
ابتدا منابع طبیعی محض که خداوند متعال در طبیعت به ودیعه نهاده است بدون دخالت دست بشر مثل: دریا، زمین، ... دوم منابع طبیعی که با کمک دست بشر بعنوان منبع اقتصادی مطرح می شود مانند: معدن، کشاورزی، زنبور داری و... اکنون به بررسی آیات مربوط به هر یک از آن ها می پردازیم.نخست آیات مربوط به منابع طبیعی محض:
← زمین
...

پیشنهاد کاربران

بپرس