التعلیقات

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] التعلیقات، نام دو رساله فلسفی ، یکی از فارابی و دیگری از ابن سینا است، که هر دو به زبان عربی می باشند.
این رساله مختصر، مشتمل بر اقوال کلی در باره برخی مباحث و مفاهیم فلسفی است که برخی به حدود و برخی به رسوم یا شروح کوتاه شبیه است.
تعریف تعلیقه
تعلیقه عنوان عام کتاب هایی است مشتمل بر حاشیه های متون، بویژه متون حِکْمی که از سنّت های تعلیمی در عالم اسلام و غرب مسیحی بوده است، اما ناظم الاطباء (ذیل «تعلیقه») تعلیقه را به معنای ضمیمه و حاشیه و فهرست و دفتر مکتوبی دانسته است که از جانب شخصی بزرگ نوشته شده باشد.
← خصوصیات تعلیقات فارابی
این رساله مجموعه یادداشت هایی پراکنده در باره مسائل و مباحث فلسفی است که برخی از آن ها نسبتاً مفصّل و برخی دیگر بسیار مختصر است.التعلیقات ابن سینا نیز حاشیه بر کتابی دیگر نیست، بلکه عبارت هایی از گفته های ابن سینا در مجلس درس اوست که بهمنیار یا یکی دیگر از شاگردان وی یادداشت کرده است.در این رساله، ترتیب موضوعات و مباحث به شیوه معمولِ کتاب های فلسفی نیست که با منطق آغاز شود و به مباحث الاهیات یا مابعدالطبیعه پایان پذیرد، اگر چه در برخی نسخ خطی آن سعی شده تا تعلیقه ها به ترتیب معمول تدوین و تحریر شود. جوزجانی در فهرستی که از آثار استاد خود، ابن سینا، تهیه کرده، از این رساله نام نبرده است، اما اسلوب متن و شباهت مباحث آن با دیگر آثار ابن سینا نشان می دهد که این رساله از آثار وی است.
← تاریخ تالیف
...

[ویکی نور] التعلیقات (بوعلی). «التعلیقات» که در موضوع فلسفه و به صورت املاء، با کتابت بهمنیار بن مرزبان، معروف ترین شاگرد ابن سینا، در حدود سال های چهار صد و چهار تا چهار صد و دوازده هجری، که بهمنیار در خدمت بو علی بوده است، نوشته شده است.
این کتاب، به زبان عربی و مشتمل بر موضوعات فلسفی، منطقی، ما بعد الطبیعه و علم النفس است.
کتاب های دیگری از مرحوم بو علی با همین نام وجود دارند که یکی تعالیق است که شاگردش، ابو منصور بن زیلا، جمع آوری نموده و دیگری تعلیقاتی است که ابو الفرج همدانی، از مجالس ابن سینا جمع آوری نموده است.
کتابی دیگر از وی، با این اسم، کتابی است که در چهار بخش منطق، علم نفس و علم الهی می باشد و نسبت آن را به خود بو علی داده اند، البته با مطالعه هر دو معلوم می شود همین تعلیقات است که به طور دیگری تدوین یافته و به قولی، به قلم خود مؤلف نوشته شده است.
کتاب، فاقد هر گونه باب بندی و فصل بندی است و مباحث آن در ذیل عناوینی مختلف که گاه چندان ارتباطی با هم ندارند، جمع آوری شده است.

دانشنامه آزاد فارسی

التّعْلیقات
رجوع شود به:تعلیقات (التعلیقات)

پیشنهاد کاربران

بپرس