الحب و المحبه الالهیه من کلام الشیخ الاکبر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] الحب و المحبة الالهیة من کلام الشیخ الاکبر (کتاب). «الحب و المحبة الالهیة من کلام الشیخ الاکبر محی الدین ابن العربی» گردآوری موضوع محبت در آثار شیخ اکبر به همت محمود محمود الغراب می باشد. وی در این کتاب شرحی از نظرات و حالات ابن عربی در باب محبت الهی و مقام محبوبیت گرد آورده است.
تحقیقات موضوعی غراب در آثار ابن عربی از دو جنبه قابل تحسین و توجه اند:۱- نفس کار موضوعی در آثار پراکنده و گسترده ابن عربی؛ ۲- حسن تبویب مسائل گردآوری شده.

[ویکی فقه] الحب و المحبه الالهیه من کلام الشیخ الاکبر (کتاب). «الحب و المحبة الالهیة من کلام الشیخ الاکبر محی الدین ابن العربی» گردآوری موضوع محبت در آثار شیخ اکبر به همت محمود محمود الغراب می باشد. وی در این کتاب شرحی از نظرات و حالات ابن عربی در باب محبت الهی و مقام محبوبیت گرد آورده است.
تحقیقات موضوعی غراب در آثار ابن عربی از دو جنبه قابل تحسین و توجه اند:۱- نفس کار موضوعی در آثار پراکنده و گسترده ابن عربی؛ ۲- حسن تبویب مسائل گردآوری شده.
ساختار کتاب
این اثر شامل مقدمه ای درباره معنای حقیقی محبت است. او در این مقدمه از تغییرات و تحولات معنای محبت در طول تاریخ سخن به میان آورده و از اینکه مردم بین محبت حقیقی و محبت وهمی فرقی نمی گذارند اظهار نگرانی کرده است.مطالب کتاب در شانزده بخش طبقه بندی شده است؛ البته مولف الفاظ بخش یا فصل را به کار نبرده و به ذکر عناوین اکتفا کرده است ولی در فهرست کتاب موضوعات اصلی از موضوعات فرعی تفکیک شده است و در این مقاله هر موضوع اصلی به عنوان یک بخش ذکر شده است.
گزارش محتوا
مؤلف سخن خود را از معنی حقیقی حب شروع می کند و پس از ذکر آیات و احادیثی در باب محبت سخنان ابن عربی ذیل عناوینی همچون: عشق سبب خلق جهان ، محبت خداوند به گروه های خاص (مثل شاکران، صابران و...) تعریف محبت، اشتراک ناپذیری عشق، سریان عشق در وجود، سبب و انگیزه عشق (جمال و احسان)، انواع زیبایی و جمال و عشق و محبت به عشق گرد آمده است. از نگاه ابن عربی، عشق و محبت شرابی است که هیچ گونه سیرابی ندارد و عاشق در حکومت و فرمان عشق است، نه معشوق. او بر این باور است که عشق و محبت خدا به خود، سرچشمه ارتباط اجزای عالم با یکدیگر است.ابن عربی پس از مقدمه ای کوتاه به این مطلب توجه می دهد که محب و عارف از هم متمایزند و معرفت از محبت سرچشمه می گیرد و عشق را نسبتی میان عاشق و معشوق بلکه عین عاشق می داند. مفصل ترین قسمت، مبحث «محبت و عشق به خیال» است که در آن با تاکید بر عشق الهی به چگونگی ورود محبت و عشق به عاشق و سبب آن و بحث احسان الهی می پردازد. چند باب از کتاب نیز به بحث سماع، رابطه آن با عشق، انواع آن (الهی، روحانی و طبیعی) و توضیح آنها اختصاص دارد.
← بخش اول
...

پیشنهاد کاربران

بپرس