الدرر الکامنه فی اعیان المائه الثامنه

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] "الدرر الکامنة فی اعیان المائة الثامنة" تألیف شیخ الاسلام شهاب الدین احمد بن حجر العسقلانی (متوفای سال 852) است که به زبان عربی در شرح حال علماء قرن هشتم هجری نوشته است، دار الکتب الحدیثه آن را با تحقیق و مقدمه محمد سید جاء الحق (از علمای الازهر) به چاپ رسانده و زندگی نامه 5204 تن از بزرگان در آن آمده است.
با مقدمه ای از مولف و سپس معرفی علماء و دانشمندان به ترتیب حروف هجائی ادامه پیدا کرده است.
از کتاب های مهم ابن حجر در تاریخ، الدرر الکامنة فی اعیان المائة الثامنة است. در مقدمه کتاب می گوید: در این کتاب ترجمه احوال اعیان، ملوک، أمرا، نویسندگان، وزرا، ادبا، شعرا و روات حدیث نبوی، در قرن هشتم هجری گرد آمده است و در آن از اعیان العصر و اعوان النصر صفدی و مجانی العصر ابوحیان محمد بن یوسف اندلسی (745ق) و ذهبیة العصر شهاب الدین بن فضل الله العمری و ذیل سیر النّبلای ذهبی و دیگران استفاده کرده است. تألیف کتاب در 830ق به اتمام رسیده است، با این که تا سال 837ق آن را تکمیل می کرده، ولی کتاب کامل نشده است.
از مطالعه متن کتاب و تراجم اشخاص بر می آید که کتاب به طور کامل از سواد به بیاض نیامده است. بعضی از نواقص کتاب را سخاوی تکمیل کرده است. اصل کتاب شامل 5204 ترجمه است و سخاوی900 ترجمه بر آن افزوده است. چاپی که در مصر با مقدمه محمد سید جاء الحق منتشر شده، در 5 جلد است.
دانشمندان مثل هر دوره ای لباس مخصوصی در اختیار داشتند که در جای جای کتاب الدرر الکامنه به آن اشاره شده است, مثلاً فقیهان لباس ویژه ای داشتند و گاه افراد از پوشیدن لباس آنان سر باز زده و به شکل فقرا در می آمدند، گویا لباس فقها لباس اشرافی بوده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس