الموطا

دانشنامه عمومی

الموطأ. موطأ امام مالک یا الموطأ نخستین کتاب حدیثیِ جامع است که تاکنون باقی مانده؛ این کتاب توسط مالک بن انس پیشوای مذهب مالکی جمع آوری و نگاشته شده است. [ ۱]
دو بار ابوجعفر منصور ( خلیفه عباسی ) در مراسم حج، با امام مالک ملاقات کرد. و از او خواست که کتابی در فقه اسلامی بنویسد. و این چنین بود که امام مالک این کتاب را نوشت.
امام مالک از میان صدها هزار حدیث، ده هزار روایت را انتخاب کرد و برای تنقیح روایات، پیوسته به آنها مراجعه می کرد و با محک قرآن و حدیث می سنجید تا آن که بالاخره شمار روایات به سه هزار روایت، تقلیل یافت. و فقط تعداد محدودی از صحیح ترین ها را برای این کتاب برگزید.
او می گوید: سپس این کتاب را بر 70 نفر از فقهای مدینه، عَرضه کردم. و چون همگی شان بر محتوای این کتاب با من موافقت کردند؛ آن را موطّأ ( یعنی: موافقت شده ) نامیدم.
مالک در این کتاب، ابتدا حدیث را نقل مى کند و در پى آن، گاهی فتواى فقهاى مدینه ونیز دیدگاه خود را تبیین مى کند. عموم احادیث این کتاب، فقط با دو واسطه ( یا گاهی سه واسطه ) به رسول الله ﷺ می رسد.
این کتاب توسط راویان فراوانی نقل شده؛ که صحیح ترینش روایتِ «یحیی بن یحیی لیثی» می باشد.
موطّأ مالک، از دیرباز جایگاه بسیار مهمی در بین مسلمین داشته است. چه آنکه کهن ترین و از صحیح ترین کتب و جوامع حدیثی اهل سنت وجماعت است که توسط امام مالک بن انس ( از فقهای اَتباع تابعین و از بزرگترین علمای سلف صالح ) نگاشته شده.
• امام شافعی می فرماید: «هیچ کتابی بعد از کتاب خدا سودمندتر از کتاب مالک بن انس نیست»[ ۲] .   این مطلب قبل از ظهور صحیح بخاری گفته شد.
• بخاری می گوید: «  صحیح ترین سند از همه: مالک عن نافع عن ابن عمر است. » این سند غالباً در الموطة ذکر شده است .
• قاضی ابوبکر بن العربی در شرح ترمذی می گوید  : الموطة مبدأ و باب است و کتاب البخاری اصل دوم این بخش است و همه بر آنها ساخته شده است مانند مسلم و. ترمذی.
• امام ابن وهب فرمود: هرکس «موطّأ مالک» را بنویسد، دیگر چیزی از حلال وحرام برایش باقی نمی مانَد که ننوشته باشد.
• از امام احمد بن حنبل در مورد «موطّأ مالک» می پرسند؛ ایشان می فرماید: عجب کتاب نیکویی ست برای کسی که به آن عمل کند.
• امام ابن مهدی فرمود: بعد از کتاب خدا، هیچ کتابی برای مردم، سودمندتر از «موطّأ مالک» سراغ ندارم.
• امام ابوزرعه رازی فرمود: اگر کسی قَسَم بخورد که تمام احادیث «موطّأ»، صحیح است؛ قَسَم اش منعقد است.
• امام ابوموسی انصاری فرمود: روزی، خانه ای آتش گرفت. ما دیدیم که همه چیز در آن خانه سوخته، به جز قرآن کریم و موطّأ شریف!
عکس الموطأعکس الموطأ
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

المُوَطَّأ
رجوع شود به:موطأ

پیشنهاد کاربران

بپرس