النبض جالینوس

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «النبض للمتعلمین جالینوس و رساله ابن سینا» مشتمل بر دو رساله است که رساله النبض جالینوس را مترجم دوران عباسی حنین بن اسحاق به عربی ترجمه نموده است. این رساله برای نوآموزان دانش پزشکی نوشته شده و مطالب مطرح شده در آن مطالبی است که آموختن آنها برای هر کس که به دانش پزشکی علاقه دارد لازم و ضروری است. رساله نبضیه (رگ شناسی) ابن سینا نیز با مقدمه و حواشی و تصحیح سید محمد مشکوة در انتهای کتاب آمده است.
کتاب نبض جالینوس در دوازده فصل به رشته تحریر درآمده است که همه این فصل - به غیر از فصل آخر - مختصر و کوتاه است. رساله ابن سینا نیز در نه فصل تدوین شده است.
شناخت بیماری ها برای درمان آنها از مهم ترین و اساسی ترین مباحث مطرح شده در دانش طب است که خود مباحث مختلفی را به عنوان زیرمجموعه دربر می گیرد. یکی از راه های شناخت بیماری ها، شناخت بر اساس «نبض» و حالت های آن است. نبض و نبض شناسی جایگاهی استثنایی در طب سنتی دارد، زیرا حکما با شناخت دقیق و تجارب با ارزش خود در به کارگیری این معیار مهم تشخیصی، عملاً از آن برای تشخیص زود هنگام، تشخیص مرض و پیش بینی وضعیت بیماری استفاده فراوان می کردند.بنابراین شناخت نبض برای کسانی که بر اساس طب سنتی در خدمات پزشکی فعالیت می نمایند یک ضرورت اولیه است.
از جمله کسانی که به این بحث پرداخته و کتابی مستقل پیرامون آن به رشته تحریر درآورده است فیلسوف و پزشک مشهور یونانی جالینوس است. نام کامل این اثر کتاب «جالینوس الی طوثرن فی النبض للمتعلمین» است. گویا جالینوس این کتاب را برای دوستش طوثرن به نگارش درآورده است. (کتاب النبض، ص11).
کتاب نبض جالینوس به عنوان پس از تألیف مورد توجه بسیاری از اطباء همانند ابن سینا و حتی کسانی مثل حکیم عقیلی خراسانی و حکیم محمد اعظم خان قرار گرفته است.

[ویکی فقه] النبض جالینوس (کتاب). «النبض للمتعلمین جالینوس و رساله ابن سینا» مشتمل بر دو رساله است که رساله النبض جالینوس را مترجم دوران عباسی حنین بن اسحاق به عربی ترجمه نموده است. این رساله برای نوآموزان دانش پزشکی نوشته شده و مطالب مطرح شده در آن مطالبی است که آموختن آنها برای هر کس که به دانش پزشکی علاقه دارد لازم و ضروری است. رساله نبضیه (رگ شناسی) ابن سینا نیز با مقدمه و حواشی و تصحیح سید محمد مشکوة در انتهای کتاب آمده است.
کتاب نبض جالینوس در دوازده فصل به رشته تحریر درآمده است که همه این فصل- به غیر از فصل آخر- مختصر و کوتاه است. رساله ابن سینا نیز در نه فصل تدوین شده است.
گزارش محتوا
← رساله النبض جالینوس
این اثر به تحقیق و تصحیح دکتر محمد سلیم سالم منتشر شده است. محقق در تصحیح این اثر از سه نسخه خطی و متن یونانی آن بهره برده است. وی در ابتدا مقدمه ای مختصر پیرامون کتاب نبض جالینوس، ساختار آن و شیوه تصحیح آن نگاشته است. پاورقی های مفصل این اثر دو دسته است: دسته ای به اختلاف نسخ اشاره دارد و دسته دیگر حواشی توضیحی و یا نقل تکه ای از متن یونانی و یا کلمات و فوائد دیگر مرتبط با متن است. افست این اثر را- همراه با رساله نبض ابن سینا - موسسه مطالعات تاریخ پزشکی، طب اسلامی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی ایران با مقدمه ای کوتاه به قلم آقای دکتر محمد مهدی اصفهانی منتشر نموده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس