النفس من کتاب الشفاء

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] النفس من کتاب الشفاء تحقیق و تصحیح فن ششم از کتاب طبیعیات شفای ابن سینا، به قلم آیت الله حسن زاده است. نویسنده، بر کتاب، تعلیقات ارزش مندی نیز افزوده است.
کتاب، با یک مقدمه آغاز و در پنج مقاله تدوین شده که به ترتیب عبارتند از: 1- در اثبات نفس و تعریف آن. 2- در تحقیق قوای منسوبه به نفس نباتی. 3- در نور و روشنایی و رنگ. 4- حواس باطنی حیوان. 5- کیفیت نفس انسانی. هر یک از مقالات نیز مشتمل بر چند فصل است.
آیت الله حسن زاده ، در مقدمه کتاب می نویسد: از دیرباز بزرگان علم به تصنیف کتب نورانی در شناخت نفس انسانی توجه داشته اند... از جمله این آثار، کتاب نفس الشفاء شیخ الرئیس است که من آن را نزد شیخ اعظم علامه شعرانی(ره) خواندم و پس از آن با جدّ و جهد به تصحیح و تدریس و تعلیق بر آن همت گماشتم.
از گذشته های دور، شناخت جنبه ناپیدای واقعیت آدمی که آن را نفس نامیده اند، از موضوعات مهم فلسفه بوده است. ارسطو به احتمال فراوان نخستین کسی بوده که شاخه ای از دانش های فلسفی را تحت عنوان نفس شناسی مطرح نموده و به طور مفصّل و مستقل این دانش را تدوین کرده است. اما به دلایل و شواهد فراوانی می توان گفت که ابن سینا، فیلسوف و پزشک نام دار مسلمان، بار دیگر این علم را با عنوان علم النفس تدوین کرد و اساس دیگری برای آن بنیان نهاد. علم النفس ابن سینا علی رغم اشتراکات بسیار با نفس شناسی ارسطو، از بنیاد با آن متفاوت است.
ابن سینا، در ابتدای فن ششم طبیعیات درباره ماهیت نفس و اینکه چرا در طبیعیات داخل شده، می گوید: وقتی ما شناختیم که نفس کمال است، با آن تعریفی که به طور مفصّل درباره کمال گفتیم، آن گاه ماهیت نفس را هنوز نشناخته ایم، بلکه نفس بودن نفس را شناخته ایم؛ زیرا نام نفس نه از جهت جوهریتش، بلکه از آن نظر که مدبّر بدن است و با آن مقایسه می شود، بر نفس اطلاق می شود و به همین دلیل است که در تعریف نفس، بدن وارد می شود... و بدین دلیل، مطالعه نفس از جمله مباحث علم طبیعی شده است، زیرا بررسی نفس از آن نظر که نفس است، مطالعه نفس از جهت ارتباط با ماده و حرکت است، اما برای آن که ذات نفس را بشناسیم، باید بحث دیگری را مستقلاً مطرح کنیم.

[ویکی فقه] النفس من کتاب الشفاء (کتاب). النفس من کتاب الشفاء
«النفس من کتاب الشفاء» تحقیق و تصحیح فن ششم از کتاب طبیعیات شفای ابن سینا ، به قلم آیة الله حسن زاده است. نویسنده، بر کتاب، تعلیقات ارزش مندی نیز افزوده است.
← ساختارکتاب
۱- مقدمه و متن کتاب. ۲- نوآوری های ابن سینا در علم النفس، دیباجی، سید محمد علی، مجله پژوهش های فلسفی- کلامی، پاییز ۱۳۸۵، شماره ۲۹، از صفحه ۵۷- ۸۷.

پیشنهاد کاربران

بپرس