الیگودرز

/~aligudarz/

لغت نامه دهخدا

الیگودرز. [ اَدَ ] ( اِخ ) نام یکی از بخشهای شهرستان بروجرد است که در جنوب خاوری بروجرد واقع و حدود آن به این شرح می باشد: از شمال به جاپلق ، از جنوب به اشترانکوه و زلقی ، از خاور به بربرود، از باختر به سیلاخور. جلگه و کوهستانی. هوای آن سردسیر و سالم است. این بخش از 407 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل گردیده.جمعیت آن در حدود 154333 نفر می باشد. زبان آنها لری بختیاری است. آب آن از رودخانه ، قنات و چاه. محصول آنجا غلات ، پنبه ، چغندر، حبوبات ، صیفی ، انگور و لبنیات است. شغل اهالی زراعت و گله داری. صنایعدستی زنان قالی و جاجیم بافی است. رودخانه های مهم آن عبارتند از: الیگودرز که از کوه ززم سرچشمه گرفته ، اراضی بخش را مشروب و در تابستان خشک می گردد. کوههای مهم آن عبارت است از اشترانکوه و قالی کوه که در جنوب خاوری الیگودرز واقع و تا خاک اصفهان ادامه دارد. راه آن اتومبیل رو است. ( فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ).

الیگودرز. [ اَدَ ] ( اِخ ) شهرستانی است که در شمال لرستان واقع است و از بخشهای چوبه مار، چاپلق ، ماتون تشکیل شده است. جمعیت آن 127176 تن و مرکز آن الیگودرز دارای 9593 تن سکنه است. ( فرهنگ فارسی معین ).

فرهنگ فارسی

شهرستانی است که در شمال لرستان واقع است و از بخشهای چوبه مار چاپلق ماتون تشکیل شده است . جمعیت آن ۱۷۷۲۵۴ تن می باشد . مرکز آن الیگودرز ۲۳۴۶۶ تن جمعیت دارد .

دانشنامه عمومی

اَلیگودَرز مرکز شهرستان الیگودرز و در شرق استان لرستان و با جمعیت ۹۰٬۷۹۹ در سال ۱۳۹۵ بعد از خرم آباد، بروجرد و دورود و کوهدشتخطای یادکرد: خطای یادکرد: برچسب تمام کنندهٔ < /ref> بدون برچسب < ref> ( ) . الیگودرز در گذشته از چهار محلهٔ ورزندان، مجیان، ده تیرانی و ده محمدرضا تشکیل شده بود هرچند که توسعه اخیر شهر این مرز بندی را نامحسوس کرده است. این شهر از سال ۱۳۳۹ در مجلس شورای ملی نماینده دارد. [ ۸] [ ۹] بر اساس مستندات سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور، شهرداری الیگودرز از سال ۱۳۱۴ خورشیدی تأسیس شده و در سال ۱۴۰۱، درجه شهرداری این شهر ۸ بوده است. [ ۱۰]
در نام گذاری الیگودرز روایت های گوناگونی وجود دارد. از آن جمله، روایت ساکنان بومی شهر است. بر مبنای این روایت، واژه الیگودرز، ترکیبی از واژه آل به معنی خاندان و گودرز است. بر این اساس مردم الیگودرز خود را به گودرز پهلوان یکی از شخصیت های معروف شاهنامه نسبت می دهند که با گذشت زمان، ترکیب آل گودرز کم کم به الیگودرز تبدیل شد. وجود طایفه گودرزی در این شهر، این باور را تشدید کرده است و نیز در کتاب زبدة التواریخ جمال الدین عبدالله کاشانی اشاره ای به این منطقه شده است که در دوران اتابکان لرستان شاه رستم فرزندی به نام گودرز داشته است و گودرز صاحب دو فرزند بوده به نام مسلم و دیگری به نام علی که حکومت منطقه اشترینان را به مسلم داده و حکومت منطقه الیگودرز را به علی این احتمال نیز وجود دارد که نام این شهر از علی فرزند گودرز گرفته شده باشد. نشانه های تاریخی نشان می دهد که در محدوده شهر الیگودرز در حدود هفده قرن پیش از میلاد، تمدن هایی وجود داشته است. البته در تپه های شمال غربی آثاری کشف شده است که به دوران پیش از اشکانیان و هخامنشیان تعلق دارد. [ ۹] برخی دیگر نیز وجه تسمیه آن را از واژه آلیورز یا آل ورز دانسته اند. در گذشته این منطقه بخش عمده ای از گندم غرب ایران را تولید می کرد و به خاطر پربار بودن محصول گندم ها به رنگ قرمز درمی آمدند به همین خاطر عده ای معتقدند این نام ترکیبی از کلمهٔ آل به معنای قرمز و ورز به معنای کشت است. همچنین این نام را آمیزه ای از دو واژه اَل به معنای عقاب و گودرز دانسته اند. بهترین وجه تسمیه ای که با توجه به آواشناسی و تاریخ و همچنین مستندات کشف شده از مکان هایی مانند روستای گورچین بر نام این شهر مرتب است، واژهٔ ( آل گودرز ) است، یعنی مکانی که آل و خاندان گودرز که احتمالاً منظور همان گودرز کشواد است، در این مکان ساکن بوده اند. [ ۹]
عکس الیگودرزعکس الیگودرزعکس الیگودرز
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

🔶نشر حداکثری🔶
( معرفی ایل زَلِکی ( زَلَقی ) )
باب زلکی یک باب از شاخه چهارلَنگ و ایل بختیاری و دسته لُر بزرگ و قوم لُر می باشد و دارای چهار طایفه بزرگ و تیره های بی شماری است.
به علت قدمت بالای ایل زلکی در طول تاریخ ساختار طایفه ای آن بارها تغییر کرده و به شکل امروزی نبوده.
...
[مشاهده متن کامل]

از قدیم تا کنون باب اصیل زلکی هم از نظر وسعت سرزمین و هم از نظر جمعیت و تعداد تیره یکی از بزرگترین باب های ایل بختیاری بوده است.
زلکی ها به گویش بختیاری تکلم می کنند و پوشش و فرهنگ آنها نیز مثل دیگر لرهای بختیاری است.
هر زلکی همیشه به ایرانی بودن و لُر بودن و بختیاری بودن و زلکی بودن خود افتخار می کند و حداقل نام ۱۵ پشت پدری خود را می داند و در آنها اسامی خانوادگی اصیل آریایی و ایرانی زیاد استفاده شده است.
طبق برخی از نسخ کتاب تاریخ گزیده مستوفی و منتخب التواریخ معینی و تذکره شیخ ورگمت در قرن ۴ تا ۸ هجری:
زلکی یکی از کهن ترین قبایل لُر بزرگ بوده که نام آن در کنار نام های آسترکی و راکی و. . . آمده است و طبق همین اسناد در سرزمین لُر قدمتی هزارساله دارد.
دمورگان در سفرنامه اش به ایران هنگام بازدید از زلکی ها گفته که این مردم شباهت زیادی به هخامنشیان دارند.
نام باستانی زلکی به معنی آتش و روشنایی است که برخی نیز برای این نام معنی کمیاب را هم آورده اند.
مردمان غیور و شجاع زلکی در طول تاریخ قوم لر در کنار دیگر برادران بختیاری خود در مقابل دشمنان رشادت های زیادی از خود نشان داده اند از جمله؛ جنگ با افغانها و با روس ها و با مغول ها و با قاجارها و با افشارها و دفاع مقدس و انقلاب مشروطه و. . . .
سیاست حکومت ها در بسیاری از دوره ها ایل زلکی را مثل دیگر لرها به حاشیه برده است.
در کنار شجاعت مردان و زنان غیور و نجیب زلکی وجود کوه های صعب العبور سبب شده که در گذشته هیچ بیگانه ای وارد بخش زلقی نشود.
زلکی ها در طول تاریخ هیچگاه زیر بار زور نرفته اند و در بسیاری از دوره ها به حکومت ها مالیات نداده اند.
از بزرگان نام آور زلکی می توان به علیمُراد شاه لیرکی بختیاری رقیب پرقدرت نادرشاه افشار اشاره کرد.
همچنین علیقُلی خان تاجمیری زلقی فاتح خمین و محلات و دلیجان و اراک و فراهان و خنداب و شازند و گلپایگان و خوانسار و میمه و کاشان و قم یکی دیگر از بزرگان ایل خوشنام زلکی است.
ضمناً ایل کهن و شریف زلکی به غیر از دو شخصیت مذکور در گذشته دارای بزرگان و خوانین و کلانتران و کدخدایان و سرداران بزرگ بسیاری بوده که نام آن بزرگ مردان همیشه در قلب ها زنده است.
در عهد صفویه که مردم انگشت شمار سواد داشتند شخصی به نام میرزا احمد زلقی کتب خطی را بازنویسی می کرد و نشان از وجود افراد با سواد زلکی در آن ایام دارد.
امروزه نیز ایل زلکی سرشار از انسان های موفق بسیاری در زمینه های علمی و هنری و سیاسی و ورزشی و نظامی در سطح کشور و خارج از کشور است.
بخش پُربرکت و بکر زلقی سکونتگاه اصلی مردم زلکی است که در جنوب شهرستان الیگودرز_لرستان و مرکز سرزمین بختیاری قرار دارد و مرکز آن شهر الیگودرز است. وجود آبشارها و رودها و جنگل های بلوط و کوه ها و دره ها زیبایی خاصی به آن بخشیده این منطقه دارای پوشش گیاهی و جانوری فوق العاده ای است و کشاورزی و دامداری و پرورش ماهی و زنبورداری و. . . در آن رونق زیادی دارد. عدم وجود امکانات کافی باعث شده که مردم این بخش امروزه به شهرها و مناطق اطراف مهاجرت کنند.
بخش کهن و باستانی و پهناور زلقی دارای معادن و آثار باستانی بسیاری است همچنین از جاذبه های گردشگری آن می توان به امام زاده محمد ابن حسن، آبشار آب سفید، قبرستان تاریخی بَزنَوید، رود بختیاری، دریاچه تِمی و رشته کوه قالیکوه اشاره کرد.
محصولات کشاورزی این بخش عبارت است از گندم و نخود و برنج و بادام و. . . .
در حال حاضر آب شرب مناطقی از الیگودرز و خمین و گلپایگان و کاشان و قم از بخش زلقی تأمین می شود.
بخش زلقی شامل سه دهستان است و امروزه مردم زلکی به غیر از بخش حاصلخیز زلقی، در استان های لرستان و خوزستان و اصفهان و مرکزی و تهران و البرز و بختیاری و. . . سکونت دارند. در گذشته بخشی از مردم این ایل به مناطقی مانند استان های کرمان و ایلام و گیلان و خراسان و کشور افغانستان ( در فتح قلعه قندهار توسط بختیاری ها ) مهاجرت کردند یا تبعید شدند.
زَلِکی ها از قدیم در برخی از نقاط سرزمین بختیاری مالکیت هایی داشته اند از جمله منطقه بُربُرود در الیگودرز که در قدیم در یک دوره مالکان و ساکنان این منطقه زلکی ها شدند و سپس مجدداً به منطقه زَلَقی برگشتند.
از خصوصیات بارز ایل زلکی می توان به اتحاد و نجابت و شجاعت و غیرت و مهمان نوازی و خوش قبلی آنها اشاره کرد.
درود بر مردم اصیل و ریشه دار و سخت کوش زلکی که مانند ستاره ای در ایل بزرگ و نام آور بختیاری می درخشند.
تمام اطلاعات این مطلب براساس شواهد و واقعیات و اسناد و کتاب ها می باشد.
🔶نشر حداکثری🔶

بیشتر از نیمی از جمعیت کل استان لرستان لک یا لک تبار هستند . لک تبارها ریشه و نژاد و تباری لک دارند و بخاطر همجواری با لرها به گویش لری تکلم دارند
نام اَلیگودَرز یک نام پارسی پهلوی با گویش مادی است که به معنی اَل ی گودرز است. اَل در زبان پارسی در واژه اَلَگ ( سرند ) یا همان ابزاری برای گرفتن یا به دست آوردن نیز به کار رفته است. در زبان پارسی پهلوی مادی آذری هم اَل امروزه برابر دست می باشد، هم دست به سیکال ( عنوان ) بخشی از بدن، و هم دست به چیم وعده غذا، بار یا دور بازی و مانند آن. پس اَل هم نام است به چیم دست، بار، دفعه، دور! و هم بن کَرد ( فعل ) است که با آن اَلَگ ساخته شده است مانند دیگر ابزارهایی چون کوبَگ ( از بن کوب - ) و مالَگ ( از بن مال - ) که امروزه کوبه و ماله خوانده می شوند و خود اَلَگ نیز در آذربایجان اَلَه هم گفته می شود. بر این پایه از بن اَل خواهیم داشت:
...
[مشاهده متن کامل]

اَلیدَن یا اَلیتَن ( اَل - ) : گرفتن، به دست آوردن
اَلیتار: گیرنده، به دست آورنده
اَلیدار: گیرنده، به دست آورنده
اَلاگ و اَلان هم با اَلیتار و اَلیدار هم چیم ( هم معنی ) هستند.
اَلیشن: گرفتن، به دست آوردن
اَلیشنیگ: گیرنده، به دست آورنده؛ قابل گرفتن، قابل به دست آوردن؛ بسته به گرفتن، بسته به بدست آوردن
اَلیشنیه: گرفتن، به دست آوردن
اَلیشنیها: با گرفتن، با به دست آوردن
اَلَگ: ابزاری برای گرفتن، ابزاری برای به دست آوردن، سرند
اَلینَگ و پَدیشَل هم همانند اَلَگ ابزارهایی برای گرفتن و یا به دست آوردن خواهند بود.
اَلیتیگ: آنچه گرفتنی و به دست آوردنی باشد
اَلیت: گرفته شده و به دست آورده شده
اَلیتَگ یا اَلیدَگ: گرفته شده، به دست آورده شده
اَلدار: قابل گرفتن، قابل به دست آوردن
اَلین: قابل گرفتن، قابل به دست آوردن

قدیمی ترین ساکنان لرستان و خرم آباد، عیلامیان بودند. نام قدیمی خرم آباد، خایدالو است که پایتخت سلسله عیلامی، سیماشکی است. خرم آباد پایتخت و دارالحکومه اتابکان لُر و والیان لُرفیلی بوده . بیشترین نام فامیلی
...
[مشاهده متن کامل]
در لُرستان، طبق گزارش ثبت احوال، گودرزی است که در بروجرد، دورود و الیگودرز سکونت دارند و نسبشان به آل گودرز می رسد. بیشترین نام فامیلی در خرم آباد تا اوایل دهه هفتاد و قبل از مهاجرت عشایر به خرم آباد، سلاحورزی بوده که لُر و از نسل حسین خان سلاحورزی پسرعمه شاهوردیخان آخرین اتابک لُرکوچک اند و یک محله قدیمی هم در خرم آباد بنام سلاحورزی است. یک محله قدیمی هم بنام رشنو است. علامه والیزاده معجزی درکتاب تاریخ ایلات و طوایف لُرستان، صفحه 503، طوایف خرم آبادی که تماماً لُر و لُرزبانند را اینگونه معرفی می کند: چاغروند، والی زاده، قاضی، سلاحورزی، بَردبُر یا حجاری، رشنو، کُرزبر، حلواخور، کمالوند، مسگران، ماهیگیر، ریزه ها یا آهنگری، گرگ گیر، سادات جزایری، سادات شاهرخی، سادات موسوی، سادات میرآقایی و سادات آهوقلندری. اسامی ایلات و طوایف لُر و لُر زبان ساکن خرم آباد: ایلات بهاروند، چگنی، دریکوند، قلاوند، میر، گله دار، بازگیر، زیوداری، جودکی، چوبدار، پاپی، زینی وند، سکوند، رشنو، ساکی، دیناروند، چنگایی، کوشکی، کردعلیوند، شهاوند، طولابی، شیراوند، ماسوری، ده محسنی، رکرک، پیرحیاتی یا حیات الغیبی، دارایی، ساکت، سوری، امرایی، حاجیوند، چاغروند، کمالوند، میرزاوند، محمودوند، فولادوند و. . . هدایت الله رشیدیان درکتاب خرم آباد در گذر جغرافیای انسانی صفحه 105، مینویسد: زبان مردم خرم آباد لُری است. از میدان کیو تا گلدشت لُرهای اصیل خرم آبادی سکونت دارند که بومی و متمدن و لُر زبانند. فقط در محله دره گرم در شمال خرم آباد که سال 1385 به بعد ساخته شد مهاجرینی از الشتر و نورآباد بخاطر مرکزیت اداری خرم آباد به آنجا آمده اند که شناسنامه شان تماماً صادره از نورآباد و الشتر است. طایفه بیرانوند هم پُر از تیره های الحاقی و وابسته است مثلاً در بیرانوند طوایف دهشاینان یا دون شان شامل: چقلوند، رش، شلکه، پیرداده، دیوکان، شاهوردی، دلران و لُری می شوند که الحاقی و وابسته به بیرانوند اند. زیدعلی ها جد مادریشان دریکوند کولچپی بوده. زینی وندها عشیره ای از دریکوند و مال دره شهر اند. ملکشاهی ها مال ایلام اند. فراش ها اصالتا بختیاری فراشبند استان فارسند. زرین چقایی هم بختیاری و از ایل عبدالوند چهارلنگ هستند. تیره بایندر اصالتاً ترکمن است و لقب سلسله ترکمن قرآقویونلو، بارانی است که بارانی بزرگترین طایفه بیرانوند است. هراتی هم مال هرات افغانستانند. خیلی از چنگایی و میرزاوندها، فامیلی سپهوند گرفتند. در حسنوند هم طوایف سیاهپوش و فولادوند و مالمیر که همان ایذه است و کلاه کج، بختیاری اند. دولتشاه اصالتا همدانی اند. کزازی ها اصالتا مال کزاز اراک اند و حجت حیدری حسنوند درکتاب تبارشناسی لرستان صفحه 120 مینویسد: طایفه میرزاوند چگنی اند که بخاطر سکونت در الشتر نام فامیلی حسنوند گرفتند. طایفه امیر چگنی اند. رشنوها که وارد طایفه کاکولوند شدن و فامیلی کاکولوند گرفتند و چنگایی و سوری و قلندرحبشی ( حجت حیدری حسنوند در تبارشناسی لرستان قلندر حبشی را عرب حبشی و در جایی دیگر شیرازی میداند که جدشان شنگل نام داشته ) و زیویار ( اصالتا از نسل آل زیار و گیلانی اند ) و ساکی ها که در سراب جوانمرد الشترند و قلایی ( قلاوند ) هم الحاقی به حسنوند اند. طایفه میفر اصالتاً جایدری پلدختر هستند. در سفرنامه مقصود جهان، سند شماره 16، صفحه 355، آمده که ایل جودکی املاکی در هنام الشتر و هرو داشتند. در الشتر، دشت سلاحورزی که املاک حسین خان سلاحورزی، اولین والی لرستان بوده وجود دارد و تپه امرایی مشهور است که محل ییلاقی ایل امرایی بوده و طایفه سوری قرعلیوند هم در الشترند که فامیلی دولتشاه و یوسفوند گرفته اند و عشایر صله صله از ماهیدشت کرمانشاه وارد خاوه و سپس الشتر شدند. دره ساکی و چشمه پاپی و کاشیو یا کاسیو که منتسب به کوشکی هاست هم در چغلوندی است و این نامها نشان می دهد که ساکنان بومی و نخستین این مناطق ایلات لُر بودند که با مهاجرت و ایلغار عشایر لک کم کم به عرضهای پایین تر می روند یا به طوایف لک، الحاق می شوند. در کوهدشت خوانین از ایل امرایی و غضنفری بودند که با طولابی و میر، خویشاوند هستند و شجره نامه شان به اتابکان لُر می رسد. ایلات لُر کوهدشت عبارتند از: امرایی و سوری و کوشکی و چگنی و قرعلیوند و رشنو و زیودار و رومیانی و خوشناموند و گرمه ای و طولابی و شیراوند و رماوند و ریکا و عبدولی و بازوند و دیناروند و ضرونی و بازوند. طوایف لک کوهدشت مثل نورعلی و چواری و ایتیوند و خلیفه تماماً ریشه و قرینه شان در دلفان است و زمان قاجار از دلفان به کوهدشت مهاجرت کردند و هنوز سیر مهاجرتشان ادامه دارد.

واژه:الیگودرز که همان" آل تبار، دودمان" گودرز که دلاوریهای این پهلوانِ درخور ستایش و رزم آوری که شاهنامه را به زبان ستایش خود وادار نموده ست ،
درست است.
با این که گودرزیان به تنهایی دودمان بزرگی هستند که رزمنامه #فردوسی_بزرگ درباره آنان سخن به میان آورده است.
...
[مشاهده متن کامل]

غلامرضا: #سیاه_منصور
با سپاس فراوان.

تصور الیگودرز بصورت ( ( آل گودرز ) ) سخت است زیرا اسم شخص به تنهایی برای نامگذاری اسم مکان کفایت ندارد مگر اینکه گفته شود : ( ( عالی گودرز ) ) یا ( ( اعلا گودرز ) ) یا ( ( علی وگودرز =به ترتیب پسر وپدر ) ) بنابراین وقتی مکان مکانها، بهترین مکانها= عالی مکان ( بهشت )
...
[مشاهده متن کامل]

( ( عالی گودرز ) ) = مکان زیست گودرز، پهلوان افسانه ای
( فراموش شده ) ایران زمین. همچنین تلفظ مختلف الیگودرز نمی تواند اصل کلمه آن را کم وزیاد نماید.

نام الیگودرز براساس مکان نامگذاری شده یعنی کلمه الیگودرز ازسه هجا ساخته شده است ۱ - ( ( اَلی ) ) = خاک ، طبیعت. ۲ - ( ( گود ) ) = مکان کم ارتفاع ۳ - ( ( ارز ) ) = ارزشمند. لذا الیگودرز= موطن وسیع ارزشمندوپرمنفعت
...
[مشاهده متن کامل]

معنی دیگر الیگودرز که از دوهجا تشکیل یافته ( ( اَلی ) ) = خاک ، و ( ( گودرز ) ) = نام پهلوان باستانی ایران
بنابراین الیگودرز= ( ( وطن گودرز ) ) که درشاهنامه آمده است ، سرزمین مادری گودرز پهلوان ونیرومند

اگوم خرزمار الیگودرز مال لرستان نه بروجرد
الیگودرز بخشی از شهرستان بروجرد نیست، یکی از شهرستانهای استان لرستان است، لطفا اصلاح بفرمایید
اَلیگودَرز مرکز شهرستان الیگودرز در شرق استان لرستان است. شهر الیگودرز در ناحیهٔ کوهستانی و با آب و هوایی سرد در شرق لرستان واقع شده است. دیرینگی شهر الیگودرز به بیش از ۷۰۰ سال پیش می رسد. گویش اغلب مردمان این شهر لری بختیاری است. الیگودرز در گذشته از چهار محلهٔ ورزندان، مجیان، ده تیرانی و ده محمدرضا تشکیل شده بود هرچند که توسعه اخیر شهر این مرز بندی را نامحسوس کرده است.
...
[مشاهده متن کامل]

الیگودرز در ناحیه کوهستانی زاگرس مرکزی قرار گرفته است و نزدیک به ۲، ۱۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و در امتداد شرق به غرب کشیده شده است. در ضلع شمالی و جنوبی شهر اراضی ناهموار با ارتفاعات و قله های متعدد پراکنده اند به همین دلیل نیز از آب و هوای نسبتاً سرد کوهپایه ای برخوردار است.
( علی تیرانی )

بپرس