ام کلثوم

/~ommekolsum/

فرهنگ اسم ها

اسم: ام کلثوم (دختر) (عربی) (مذهبی و قرآنی) (تلفظ: omme kolsum) (فارسی: ام‌کلثوم) (انگلیسی: omme kolsum)
معنی: دختر پیامبر اسلام و از دختران امام حسین، شیر ماده، ( اَعلام ) ) سومین دختر پیامبر اسلام ( ص ) [سال هجری] و همسر عثمان خلیفه، ) نام زینب صغری ( س ) دختر علی ابن ابی طالب ( ع )، ) نام دختر امام حسین ( ع )
برچسب ها: اسم، اسم با ا، اسم دختر، اسم عربی، اسم مذهبی و قرآنی

لغت نامه دهخدا

ام کلثوم. [ اُم ْ م ِ ک ُ ] ( ع اِ مرکب ) شیر ماده. ( از المرصع ). || و گویند شترمرغ است. ( از المرصع ).

ام کلثوم. [ اُم ْ م ِ ک ُ ] ( اِخ ) دختر ابوبکر صدیق خلیفه اول که از زنان تابعی است و پس از مرگ پدر زاده شد. رجوع به الاصابة فی تمییز الصحابة ج 8 ص 276 شود.

ام کلثوم. [ اُم ْ م ِ ک ُ ]( اِخ ) دختر ابوسلمةبن عبدالاسد مخزومی از ام سلمه ( که بعد بازدواج رسول اکرم درآمد ). ربیبه رسول اکرم بود. رجوع به الاصابة فی تمییز الصحابة ج 8 ص 273 شود.

ام کلثوم. [ اُم ْ م ِ ک ُ] ( اِخ ) دختر زمعة قرشی عامری ، خواهر سوده ام المؤمنین بوده. ( از الاصابة فی تمییز الصحابة ج 8 ص 273 ).

ام کلثوم. [ اُم ْ م ِ ک ُ ] ( اِخ ) دختر عباس بن عبدالمطلب هاشمی. از زنان صحابی بود. رجوع به الاصابة فی تمییز الصحابة ج 8 ص 276 شود.

ام کلثوم. [ اُم ْ م ِ ک ُ ] ( اِخ ) دختر عبدود و خواهر عمروبن عبدود و زنی شاعر و فصیح و صاحب جمال و کمال بوده است و در واقعه قتل برادرش بدست علی بن ابیطالب ( ع ) اشعاری بدو منسوب است که مطلع آنها بیت زیر است :
لو کان قاتل عمرو غیر قاتله
لکنت ابکی علیه آخرالابد.
رجوع به ریحانة الادب ج 6 ص 233 و درّ منثور ص 63 شود.

ام کلثوم. [ اُم ْ م ِ ک ُ ] ( اِخ ) دختر عبداﷲبن عامر و زن یزیدبن معاویه بوده است. رجوع به ریحانة الادب ج 6 ص 239 و خیرات حسان ج 1 ص 58 شود.

ام کلثوم. [ اُم ْ م ِ ک ُ ] ( اِخ ) دختر عقبةبن معیط یا ابی معیط اموی ، خواهر ولیدبن عقبه و زن عبدالرحمان بن عوف و خواهر مادری عثمان بن عفان و از زنان صحابی بوده. رجوع به الاصابة فی تمییز الصحابة ج 8 ص 274 و ریحانة الادب ج 6 ص 234 و تنقیح المقال شود.

ام کلثوم. [ اُم ْ م ِ ک ُ ] ( اِخ ) دختر علی بن ابیطالب ( ع ) از فاطمه ( ع ) که بنا بمشهور بهمسری عمر خلیفه ٔدوم درآمد. در تنقیح المقال آمده که ام کلثوم کنیه زینب کبری دختر علی است که در کربلا با برادرش حسین بن علی همراه بوده و سپس به شام و مدینه رفته است. مؤلف قاموس الاعلام ترکی به دو ام کلثوم قائل است و گوید علی بن ابیطالب دو دختر مکناة به ام کلثوم داشته ، یکی کبری که از فاطمه بود و با عمربن خطاب و بعد از مرگ وی با عون بن جعفر طیار ازدواج کرد و دیگری صغری که با عبداﷲبن اصغربن عقیل ازدواج کرد. مؤلف منتهی الارب می نویسد: ام کلثوم زینب صغری از فاطمه بود که بازدواج عمر درآمد. و برخی از مورخان بچند ام کلثوم ( از دختران علی ) قائل شده اند. رجوع به الاصابة فی تمییز الصحابة ج 8 ص 275 و قاموس الاعلام ترکی ج 2 ص 1037 و ریحانةالادب ج 6 ص 234 و اعیان الشیعه و تنقیح المقال شود.بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

زینب صغری دختر علی بن ابی طالب ع و مادر او فاطمه ( ع ) دختر محمد ( ص ) است ( ف. پیش از ۵۴ ه. ق . )
یکی از دختران علی بن حسین ( ع ) بوده .

دانشنامه اسلامی

[ویکی حج] اُم کلثوم دختر رسول خدا(ص) و مادرش حضرت خدیجه(س) می باشد. سال تولد وی در منابع ذکر نشده ولی می توان گفت پس از 33 سالگی پیامبر به دنیا آمده است. عتیبه و عتبه پسران ابولهب قبل از بعثت پیامبر با اُم کلثوم و رقیه ادواج کردند ولی بعد از بعثت و با نازل شدن سوره مسد ابولهب به پسرانش شرط کرد که دختران رسول خدا را طلاق دهند و آنها در حالی که هنوز در خانه پدر بودند طلاق داده شدند. ام کلثوم در پی بعثت پیامبر بلافاصله همراه مادر و خواهرانش اسلام آورد. بنابر نقل منابع اهل سنت ازدواج دوم ام کلثوم با عثمان بن عفان بوده است در حالی که شماری از منابع شیعه این نقل را قبول ندارند. بنابر گزارش هایی، هنگامی که در پی جنگ احد، ام کلثوم محل اختفای معاویة بن مغیره که یکی از دشمنان فراری رسول خدا در این جنگ و پسر عموی عثمان بود را به حضرت علی(ع) اطلاع داد، عثمان از این کار ناراحت شد و وی را مورد ضرب و شتم شدید قرار داد و ام کلثوم سه روز بعد بر اثر شدت ضربه ها جان سپرد است.
اُم کلثوم دختر رسول خدا و مادرش خدیجه دختر خُوَیْلِد بود. ابن عبدالبر این سخن را بدون اختلاف دانسته است. بیشتر منابع، تولد او را در پی تولد زینب و رقیه و پیش از تولد حضرت فاطمه(س) نوشته اند. سال تولد وی در هیچ منبعی یاد نشده و تنها در شماری از منابع، تولد رقیه را در 33 سالگی و زینب را در 30 سالگی پیامبر گرامی(ص) یاد کرده اند. با عنایت به این که بیشتر منابع تولد ام کلثوم را در پی زینب و پیش از حضرت فاطمه دانسته اند می توان گفت که ام کلثوم پس از 33 سالگی پیامبر زاده شده است.
رسول خدا رقیه و ام کلثوم را پیش از بعثت به تزویج عتبه و عتیبه، پسران ابولهب، درآورد. پس از بعثت پیامبر، هنگامی که سوره تبت نازل شد، ابولهب با پسران خود شرط کرد که دختران محمد را طلاق دهند وگرنه آنان را از خود خواهد راند. همسر ابولهب، ام جمیل، نیز به پسرانش دستور داد که رقیه و ام کلثوم را طلاق دهند. این طلاق در حالی صورت پذیرفت که دختران هنوز در خانه پدر بودند.

[ویکی فقه] ام کلثوم (ابهام زدایی). ام کلثوم ممکن است اسم برای اشخاص ذیل باشد: • ام کلثوم بنت علی، از فرزندان امام علی (علیه السلام) و حاضر در کربلا• ام کلثوم صغری بنت علی، از فرزندان امام علی (علیه السلام) و حاضر در کربلا• ام کلثوم کبری بنت علی، از فرزندان امام علی (علیه السلام) و حاضر در کربلا• ام کلثوم بنت عبدالله بن جعفر، فرزند عبداللَّه بن جعفر بن ابی طالب (علیه السلام) و حضرت زینب (سلام الله علیها)• امّ کلثوم بنت عقبة بن ابی معیط، از بنی امیه ، خواهر مادری عثمان و از اشراف زادگان قریش• ام کلثوم بنت عمرو بن جزول الخزاعیه (قرآن)، همسر عمر بن خطاب
...

[ویکی شیعه] ام کلثوم (ابهام زدایی). ام کلثوم ممکن است به یکی از اشخاص زیر اشاره داشته باشد:

[ویکی فقه] ام کلثوم (قرآن). ام کلثوم، دختر عقبة بن ابی معیط و خواهر مادری عثمان بن عفان است.
براساس نقل برخی مفسران آیه ۱۰ سوره ممتحنه درباره وی و دیگر زنان مهاجری نازل شده است که کافران خواهان بازگشت آنان به مکه بودند. نیز نزول آیه ۳۶ سوره احزاب را در پی ناراحتی ام کلثوم ـ که خود را به پیامبر - صلی الله علیه وآله- بخشیده بود تا به ازدواج او درآید؛ اما پیامبر- صلی الله علیه وآله- او را به ازدواج زیدبن حارثه درآورد ـ دانسته اند.

دانشنامه آزاد فارسی

اُمِّ کُلْثوم (۱۸۹۳ـ۱۹۷۵)
آوازخوان مصری. ام کلثوم به همراهی تَخت (ارکستر شرقی) موسیقی سنتی عربی را اجرا می کرد. در این سبک، از موسیقی برای تجلّی معنای واژه ها و تأکید بر مفاهیم گوناگون متن بهره گرفته می شود. احمد رامی، شاعر مصری، ام کلثوم را با بهترین اشعار عرب آشنا کرد، و این خواننده نیز، در مقابل، او را به ساختن تصنیف به زبان محاوره ای مصری ترغیب کرد. صدای ام کلثوم شش دانگ بود. احتمالاً بزرگ ترین خوانندۀ عرب قرن ۲۰ است و تا سنین پیری توانایی خود را در اجرای موسیقی دشوار حفظ کرده بود.

پیشنهاد کاربران

روز روشن
زیبا و چهره پر گوشت
ام کلثوم بنت ثانی امام علی علیه السلام
شیر ماده

بپرس