امام جواد

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] امام جواد (بینش اهل سنت). امام جواد (علیه السلام) نهمین امام شیعیان و یازدهمین تن از چهارده معصوم (علیهم السلام) است. این امام در سن خردسالی به امامت رسید و با وجود سن کم ولی تسلط در مناظرات علمی و قدرت پاسخگویی، سبب شد که حتی نظر علمای اهل سنت را به خود جلب نماید؛ در این نوشتار دیدگاه برخی از علمای اهل سنت، درباره آن حضرت را از منابع اهل سنت بیان خواهیم کرد.
امام جواد (علیه السّلام)، در دهمین روز از ماه رجب سال یک صد و نود و پنج در شهر مدینه به دنیا آمد و مژده رسیدن با برکت ترین مولود در اسلام را نوید داد. پدر ایشان، حضرت علی بن موسی الرضا (علیه السّلام) و مادر گرامی و فاضله ایشان به نام خَیزُرَان (سلام الله علیها) نام داشت. ایشان بعد از عمر چهل و هفت ساله پدرش به عرصه هستی پا نهاده و زعم و گمان منکرین امامت بعد از امام رضا (علیه السّلام) را باطل ساخت، مدت هفده سال نیز امامت را بر عهده گرفت. سرانجام آن امام همام در سن بیست و پنج سالگی در سال دویست و بیست هجری قمری در شهر کاظمین به شهادت رسید و در کنار جد غریبش حضرت موسی بن جعفر (علیهماالسلام) به خاک سپرده شد.در زمان آن امام عزیز مناظرات علمی در فضای جامعه رایج بود و با شهادت امام رضا (علیه السّلام)، مباحثات بین مذهبی مطرح در دوره پدر بزرگوارشان به یکباره به ایشان منتقل شد که این خود، به وجود آمدن وضعیتی ویژه را برای آن حضرت به دنبال داشت به گونه ای که ایشان را از دیگر ائمه (علیهم السّلام) متمایز می ساخت. علی رغم سن کم ایشان، تسلط در مناظرات علمی و قدرت پاسخگویی آن امام سبب شد که حتی نظر علمای اهل سنت را به خود جلب نماید و نه تنها در آن عصر بلکه در طول تاریخ آنان را وادار به بیان فضایل و مناقب آن امام بزرگوار نماید.
دیدگاه علمای اهل سنت
در نوشته پیش روی، به برخی از نظرات علمای اهل تسنن پیرامون شخصیت ملکوتی و روحانی جوادالائمه (سلام الله علیه) می پردازیم.
← جاحظ
شخصیت والا و با عظمت حضرت محمد بن علی الجواد (سلام الله علیها) فراتر از آن است که علمای اسلام پیرامون شخصیت ایشان لب به سخن گشایند و سطوری که از نظر شما گذشت، تنها قطره ای از اعترافات علمای اهل تسنن پیرامون آن حضرت می باشد. و اشاراتی که در کتبِ در دسترس ما وجود دارد، اندکی عظمت این پیشوایان راستین را برای ما نمایان می سازد زیرا معرفی اهل بیت عصمت و طهارت (سلام الله علیها) در وسع کسی جز خداوند متعال و انوار مقدس آن بزرگواران، نیست.

[ویکی فقه] امام جواد (روایات امامیه). امام جواد، ابوجعفر محمد بن علی بن موسی بن جعفر بن محمد بن علی بن الحسین بن علی بن ابی طالب (علیهم السلام )، امام نهم از امامان دوازده گانه و یکی از چهارده معصوم می باشد . مساله امامت این امام به دلیل اینکه در خردسالی بوده و ایشان نخستین امام خردسال شیعیان بوده در زمره مسائل بحث برانگیز و چالشی مربوط به امامت قرار گرفته است، لذا از جمله مسائلی بوده که پیشوایان دین در فرست های مختلف به روشنگری آن پرداخته اند؛ در این مختصر گوشه هایی از کوشش معصومان (علیهم السّلام) در این باره را ارائه خواهیم کرد.
مساله امامت خردسال به هنگام امامت امام جواد (علیه السّلام) (به دلیل آنکه ایشان نخستین امام خردسال شیعیان بود) در زمره مسائل بحث برانگیز و چالشی مربوط به امامت قرار گرفت. پس از شهادت امام رضا (علیه السّلام)، برخی به همین دلیل، دچار اضطراب شدند. گرچه برای شیعیان مسجّل بود که امام رضا (علیه السّلام) فرزند خردسالش را به عنوان جانشین خود معرفی نمود اما مشکل کمی سن امام جواد (علیه السّلام) آنان را بر آن می داشت تا برای اطمینان خاطر بیشتر به بررسی در این باره بپردازند. البته در ادامه با توجه به دلائل مختلف (که مجال بسط آن نیست) اکثریت قریب به اتفاق شیعیان با اطمینان خاطر امامت امام جواد (علیه السّلام) را پذیرفتند.
جعفریان، رسول، تلخیص از کتاب حیات فکری و سیاسی امامان شیعه، ص۴۷۲ - ۴۷۴.
احادیث منابع امامیه پیرامون امامت امام جواد (علیه السّلام)، متنوع است. محدثان امامی گاهی این احادیث را به طور اختصاصی در "بَابُ الْاِشَارَةِ وَ النَّصِّ عَلَی اَبِی جَعْفَرٍ الثَّانِی علیه السلام" گرد آوردند.
کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج ۱، ص۳۲۰.
بر اساس آنچه گفته آمد، دانستیم که تبیین امامت امام جواد (علیه السّلام)، همواره مورد اهتمام معصومان (علیهم السّلام) بوده و در این باره از هیچ تلاشی فروگذار نکردند. گوشه هایی از این کوشش را می توان از رهگذ احادیث معراج، لوح، اثنی عشر و احادیث امام رضا (علیه السّلام) به نظاره نشست.

دانشنامه آزاد فارسی

امام جواد (ع)
رجوع شود به:امام محمدتقی (ع) (مدینه ۱۹۵ـ کاظمین ۲۲۰ق)

پیشنهاد کاربران

کتاب الدمعه الساکبه باب زندگانی جواد الائمه علیه السلام ترجمه و چاپ شده است
کتاب زندگانی امام جواد علیه السلام تألیف مقرم توسط انتشارات بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی چاپ و منتشر شده است

بپرس