امامت امام کاظم

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] امام کاظم (علیه السلام) هفتمین امام شیعیان است.
امام کاظم (علیه السلام) هفتمین امام شیعیان در قریه ابواء میان مکه و مدینه در سال ۱۲۸ هجری به دنیا آمد و در شهر بغداد در زندان سندی بن شاهک در روز ششم ماه رجب سال۱۸۳ در ۵۵ سالگی به شهادت رسید.
مادر امام کاظم
مادرش امّ ولد بود و حُمیده بربریه نام داشت.
مدت امامت امام کاظم
مدت امامت آن حضرت سی و پنج سال بود.
کنیه و القاب امام کاظم
...

[ویکی فقه] امامت امام کاظم (منابع امامیه). برای اثبات امامت امام کاظم (علیه السلام) دو گونه از نصوص وجود دارد، گونه نخست آن عمومی است و نام ایشان را در ردیف یکی از ائمه دوازده گانه به میان می آورد. گونه دوم، در خصوص امامت آن حضرت به تنهایی سخن به میان آورده است. این نصوص در تعدادی از منابع معتبر حدیثی از جمله دو تا از کتاب های اربعه امامیه یعنی «کافی» مرحوم کلینی و «من لایحضره الفقیه» شیخ صدوق (رحمةالله علیهما) توسط تعدادی از امامان شیعه، بازتاب دارد. اَسناد تعداد قابل توجهی از این نصوص، بر اساس قواعد دانش رجال معتبر است.
امروزه اختلاف مرکزی میان امامیه و سایر فرقه های اسلامی، پیرامون مساله امامت است. این مساله به نوبه خود اهمیت واکاوی از مستندات هر مذهب را می طلبد. آنچه در این میان برای هر فرد شیعی مهم می نماید، بررسی ادله و نصوص امامت امیرمؤمنان (علیه السلام) و دیگر پیشوایان اُمت اسلامی است.در ادامه تعدادی از نصوص امامت امام کاظم (علیه السلام) را با استناد به منابع امامیه تقدیم می کنیم.
نصوص
امامت امام کاظم (علیه السلام) همانند سایر امامان (علیهم السّلام) بر پایه دو گونه از نصوص استوار است، نصوص عام و کلی، یعنی نصوصی که امامت آن حضرت را در کنار امامت سایر ائمه (علیهم السّلام) اثبات می کند و نصوص خاص که به طور ویژه روی امامت ایشان دست گذارده است.این نصوص در تعدادی از منابع معتبر حدیثی از جمله دو کتاب از کتاب های اربعه امامیه یعنی «کافی» کلینی و «من لایحضره الفقیه» شیخ صدوق (رحمةالله علیهما) توسط تعدادی از امامان (علیهم السّلام) یعنی امیرمؤمنان امام علی، امام صادق، امام رضا و امام جواد (علیهم السّلام) به ثبت رسیده است. آنچه در پی می آید صرفاً نمونه هایی از گزارش های این دو بخش به نقل از امیرمؤمنان، امام صادق و امام رضا (علیهم السّلام) است.قبلاً لازم است بدانیم؛ در این نوشتار سعی بر آن شد تا روایاتی را گرد آوریم که نام مبارک امام کاظم (علیه السلام) در آن تصریح شده است و از آوردن روایاتی نظیر «الْاَئِمَّةُ بَعْدِی اثْنَا عَشَر» پرهیز نمودیم.
نصوص کلی
مقصود از نصوص کلی، آن دست روایاتی است که از امامت تمامی ائمه (علیهم السّلام) از جمله امام کاظم (علیه السلام) سخن به میان می آورد. احادیث اثنی عشر، معراج و لوح، نمونه هایی از این طیف احادیث است که در این نوشتار بدان پرداختیم.پیش از آنکه سراغ این احادیث برویم لازم است بدانیم؛ هر یک از دسته های سه گانه فوق، دارای گزارش های متعدد است که در این نوشتار از هر کدام تنها یک نمونه را ارایه نمودیم، هم چنانکه به دلیل تعدد این طُرُق، از هرگونه ارزیابی سندی نیز خود داری نمودیم.
← احادیث اثنی عشر
...

پیشنهاد کاربران

بپرس