امامزاده اظهر بن علی

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] امامزاده اظهر، برج و آرامگاه، معروف به امام زاده اظهر بن علی (فرزند امام سجاد)، واقع در روستای درگزین در فاصله ۵ کیلومتری شرق شهر رزن و به فاصله ۸۵ کیلومتری شمال شرق همدان. قدمت بنای امامزاده به اواسط نیمه نخست سده ۸ق /۱۴م و پیش از فروپاشی حکومت ایلخانان می رسد. نقشه بنا از گونه برج - آرامگاه هایی است که در سده های ۴- ۸ق / ۱۰-۱۴م معمول بوده است بنای امام زاده اظهر دارای سردابی مربع شکل به ابعاد ۶متردر۷ متر است. مرمتهای مکرر در دوره های مختلف و دخل و تصرفها، چهره اصلی آن را دگرگون ساخته است.
بنای امام زاده اظهر تا چند دهه پیش از چشم تاریخ و جغرافیا نویسان و جهانگردان دورمانده بود. از این رو، اطلاعات مبسوطی از این بنا در دست نیست. گدار نخستین محققی است که از آن یاد می کند پس از وی مصطفوی به طور جامع به بررسی و وصف این بنا پرداخته است.
نقشه بنا از گونه برج - آرامگاههایی است که در سده های ۴- ۸ق / ۱۰-۱۴م معمول بوده است در نمونه های کهن تر، شکل بنا کاملاً ساده و شامل یک استوانه بلند با پوشش مخروطی است؛ اما به دلیل یکنواخت بودن سطح استوانه پس از سده ۵ق /۱۱م برجهای مدور کمتر ساخته شده است و اشکال چند وجهی و انواع ستاره ای جایگزین طرح دایره ای شکل می شود در اینگونه برجها دندانه های مثلث گونه از ازاره آغاز شده، در پیش آمدگی بام محو می شود ممکن است ایجاد دندانه ها در آغاز ابتکاری برای استحکام بخشیدن به بدنه استوانه ای بنا بوده باشد (شرودر، ۱۰۲۲). تأکید بر ارتفاع از ویژگیهای برج - آرامگاههاست پوشش این بناها را گنبدی مخروطی با نورگیرهایی در قاعده آن تشکیل می دهد.

دانشنامه عمومی

امامزاده اظهر بن علی مربوط به دورهٔ ایلخانی است و در شهرستان درگزین، روستای درجزین واقع شده است. این اثر در تاریخ ۲ اسفند ۱۳۲۷ با شمارهٔ ثبت ۳۶۶ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این بنا در سال ۱۳۹۰ به دلایل نامعلومی دچار آتش سوزی شد و فرش ها و ضریح چوبی و باستانی آن به شدت آسیب دید، ولی در سال ۱۳۹۳ به دست ناصر عسگری، از اعضای شورای اسلامی درجزین، تعمیر شد و در زمستان ۱۳۹۳ با حضور مقامات افتتاح شد و ضریح قدیمی آسیب دیدهٔ آن به موزه گنبد علویان همدان انتقال یافت. [ ۱] امامزاده اظهر بن علی از نوادگان علی بن موسی الرضا، امام هشتم شیعیان است. بر اساس اظهارات متولی بقعه ( مصاحبه شخصی، 1 تیر 92 ) از آخرین مرمت اساسی آن حدود 60 سال می گذرد و دیوار های داخلی و سطح زیرین آهیانه به دلیل آتش سوزی ناشی از روشن کردن شمع سیاه گشته و ( در حال حاضر - زمان مصاحبه ) ضریح چوبی آن نیز در دست مرمت است. بنا بر پایه ای سنگی در مرکز قبرستانی به همین نام در شهر قروه درگزین از توابع شهرستان درگزین واقع است. پلان بنا ستاره ای شکل و نوزده پر است و گنبدخانه ای آجری و مدور به قطر 4/9 متر در وسط آن قرار دارد که بر روی سکویی به ارتفاع 1 متر قرار گرفته است. گنبد آجری دو پوسته گسسته رک به قطر دهانه 70/ 8 متر و ارتفاع 40/15 متر با عقب نشینی 3/1 متری برفراز گنبدخانه خودنمایی می کند. بنای آجری، نمای هشت گیر، چفد های آجری بین پاپیل ها و حرکات متنوع آجری بنا تعلق آن را به سبک رازی غیر قابل انکار می کند. سه نورگیر دارای 20 روزنه در سه جهت ( شمال شرقی، شمال غربی و جنوب شرقی ) و در پایین ترین قسمت بیرونی گنبد تعبیه شده است. چند گربه رو نیز در قسمت پایین ازاره دیده می شود. مدفن امامزاده در سردابی زیر بنا قرار دارد. بنا دارای سردابى مربع شکل به ابعاد 7/6 متر است . تنها از یک در ورودی که در خارج بنا و در جنوب شرقى آن واقع شده ، به سرداب مى توان راه یافت . پوشش سرداب از ۴ چشمه طاق و تویزه تشکیل مى شود. تویزه ها از یک سو بر دیوارهای جانبى استوار است و از سوی دیگر بر پایه ای که در مرکز سرداب واقع است ، فرود مى آید. مزاری که محدوده و سطح آن آجرچینى شده بوده ، در پای دیوار جنوبى سرداب قرار داشته است . صندوقی چوبی در مرکز گنبد خانه قرار دارداین صندوق از دو بخش پایه و بدنه تشکیل می شود، پایه بدون تزیین در واقع سکویی است برای بدنه که بر روی آن قرار گرفته است ثلث در دو خط، شامل سوره فتح در حاشیه بالا و پایین ، بدنه صندوق را دور می زند. در ضلع جنوب غربی محراب و در جدار مقابل طاقچه مستقر است. [ ۲]
عکس امامزاده اظهر بن علیعکس امامزاده اظهر بن علیعکس امامزاده اظهر بن علیعکس امامزاده اظهر بن علی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس