امپدانس مشخصه

دانشنامه عمومی

امپدانس مشخصه یا امپدانس موج یک خط انتقال، با Z0نمایش داده می شود و عبارت است از نسبت اندازه ولتاژ به جریان موج جاری در خط. در نبود موج بازتاب در جهت دیگر. امپدانس مشخصه با توجه به هندسه و جنس خط انتقال مشخص می شود. واحد SI امپدانس مشخصه اهم است.
امپدانس مشخصه یک خط انتقال بدون تلفات به طور خالص مقاومتی است و هیچ مولفهءراکتیوی ندارد. توان الکتریکی که از یک سمت خط تغذیه می شود از طریق خط منتقل می شود بدون اینکه در خط تلف شود. یک خط انتقال با طول محدود ( با یا بدون تلفات ) که انتهای آن مقاومتی برابر با امپدانس مشخصه از دید منبع باشد مشابه یک خط انتقال نامحدود عمل می کند. در این حالت پایانهٔ خط بازتاب نمی کند.
امپدانس مشخصه خط انتقال عبارت است از نسبت اندازه ولتاژ به جریان موج جاری در خط. در حالت کلی وقتی موج به انتهای خط می رسد بازتاب موج در جهت معکوس باز می گردد. وقتی این موج به منبع می رسد دو موج با هم جمع می شود و نسبت ولتاژ به جریان در سر ورودی خط دیگر نشان دهندهٔ امپدانس مشخصه نخواهد بود. این نسبت جدید را امپدانس ورودی گویند. امپدانس ورودی یک خط نامحدود برابر با امپدانس مشخصهٔ آن خط است چون موج منتقل شده بازتاب نمی شود. می توان گفت: امپدانس مشخصهٔ یک خط انتقال برابر با امپدانسی است که اگر در انتهای خط قرار گیرد امپدانس ورودی با آن برابر می شود؛ که به خاطر نبود بازتاب موج در حالتی که خط به امپدانس مشخصه اش ختم می شود، است.
با استفاده از مدل خط انتقال بر مبنای معادلات تلگرافچی، رابطهٔ کلی امپدانس مشخصه خط انتقال عبارت است از:
که
همچنین خط با طول نا محدود فرض می شود چون همهٔ اجزاء به در واحد طول داده شده اند بنا بر این امپدانس مشخصه مستقل از طول خط است.
رابطهٔ فازور ولتاژ و جریان با امپدانس مشخصه:
که بالانویس های + و − به ترتیب نشان دهندهٔ موج پیشرو یا پسرو است. یک موج انرژی در یک خط انتقال با طول محدود امپدانس Z0 را قبل از رسیدن بازتاب می بیند. به همین دلیل امپدانس مشخصه را امپدانس موج هم می گویند.
برای یک خط بی اتلاف، R و G هر دو صفر اند، پس معادلهٔ ساده شدهٔ زیر را برای امپدانس مشخصه خواهیم داشت:
جملهٔ موهومی j ساده شده است، که Z0را به یک عبارت حقیقی یا مقاومتی خالص تبدیل می کند.
در انتقال انرژی الکتریکی، امپدانس مشخصهٔ خط انتقال با اصطلاحامپدانس بارگذاری موج ( SIL ) بیان می شود، یا بارگذاری طبیعی، بارگذاری توانی که در آن توان راکتیو نه تولید می شود و نه مصرف:
عکس امپدانس مشخصهعکس امپدانس مشخصهعکس امپدانس مشخصهعکس امپدانس مشخصهعکس امپدانس مشخصه
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس