امیر نوح

لغت نامه دهخدا

امیرنوح. [ اَ ] ( اِخ ) نوح بن منصور، پادشاه سامانی بود. رجوع به نوح... و سامانیان شود.

فرهنگ فارسی

نوح بن منصور پادشاه سامانی بود

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] در این مقاله به حکومت امیر نوح در سلسله سامانی و دلایل سقوط دولت سامانی پرداخته می شود.
با پایان یافتن حکومت نصر بن احمد سامانی دوران اقتدار و شکوفایی سیاسی سلسله سامانی سپری شد. نشانه ضعف روزافزون داخلی دولت سامانی، تغییر سریع وزرا بود. چنان که از سال ۳۴۲ تا ۳۴۷ق چهار وزیر یکی پس از دیگری جانشین هم شدند. قدرت عملا از دست غیرنظامیان خارج شد و به دست سپاهیان افتاد. علت این مساله هم این بود که امرای بعدی تحت نفوذ غلامان ترک که دارای مشاغل عالی شده بودند، قرار گرفتند. از جمله "آلپتگین" در دوران امیرنوح نفوذ و قدرت زیادی بدست آوردند.
سیطره ترکان بر امارت سامانیان
سامانیان که مدت ها به جنگ و جهاد با کفار ترکستان پرداخته بودند، شمار زیادی از ترک ها را اسیر کردند و برای غلامی به ماورالنهر آوردند و کم کم این غلامان در دربار راه یافتند و نفوذ ایشان به جایی رسید که مورد اعتماد بزرگان و شاهزادگان گردیدند و تربیت فرزندان خود را به آن ها وا می گذاشتند. به علاوه سامانیان برای نگهداری سرزمین های گسترده خود از نیروی پایان ناپذیر ترکان سودجسته از میان آن ها سربازان مزدور می گرفتند. بدین ترتیب شمار شایان توجهی ترک در سپاه سامانی وارد شدند و رفته رفته شمار آن ها بیش از افراد ایرانی در سپاه شد و چون این گروه اهل اعمال نفوذ بودند، سرانجام برای ایرانیان خطرناک شدند. "الپتگین" که یکی از این غلامان بود نزدیک به پانصد دهکده را که شاه سامانی به او بخشیده بود، در دست داشت و دارای یک میلیون راس گوسفند و یکصد هزار راس اسب و قاطر و شتر بود و تا جایگاه فرماندهی و سپهسالاری کل رسید؛ ولی مورد خشم دربار سامانیان قرار گرفت و به غزنین گریخت و حکومتی مستقل برای خود برپا کرد و یکی از جانشینان او در غزنه که غلامی ترک به نام سکبتگین بود، سلسله غزنویان را برپا کرد. بدین ترتیب هنگامی که سپاه سامانی می بایستی در برابر تیره های ترک که از سیحون تا مرزهای چین پراکنده بودند، دفاع نماید. چون بیشتر فرماندهان و سربازان از ترک ها بودند.
دلایل ناتوانی حکومت سامانی
نه تنها در برابر هم زبانانشان پایداری نمی کردند، بلکه آن ها را به گرفتن بخارا و سرزمین های دیگر سامانی وامی داشتند و سرانجام هم دولت سامانی با آن فر و شکوه به دست همین ترکان ناتوان و سپس نابود شدند وجود و چیرگی ترکان به چند دلیل باعث ناتوانی و به هم ریختن شیرازه حکومت سامانی شد:
← برافتادن خاندان های قدیم ایرانی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس