انجامه

دانشنامه عمومی

اَنْجامه در نسخه شناسی، به شناسنامه ای گفته می شود که رونویس ( کاتب ) پس از پایان کتابت در آخر نسخه خطی می نوشته است. در انجامه ها معمولاً نام و نشان کتاب و پدیدآور و زمان و مکان رونویسی یاد می شده است.
اعلام پایان یافتن کتاب، عموماً با واژه های «تمّ»، «تمّت»، «قَد فَرَغ»، و «قَد اِتّفقَ الفِراغ» در عربی، و تعبیرات فعلی «تمام شد»، «پایان یافت»، «سپری شد»، و مانند آن در فارسی نشان داده می شده است. درج نام مؤلف کتاب معمولاً با جمله و عبارت دعایی همراه بوده است.
انجامه، واژه ای نوساخته در زبان فارسی است، که به جای ترقیمه و خاتمه به کار می رود.
عکس انجامه
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

اَنْجامِه
(یا: ترقیمه؛ خاتمة الکتاب) اصطلاحی در نسخه شناسی. در نسخه های خطی یا کتاب های چاپ سنگی و قدیمی چند سطر پایانی کتاب را گویند که در آن کاتب پایان یافتن کتابت و تاریخ آن و نام و نشانِ کتاب و مؤلف و مکان کتابت را ذکر می کند. کهن ترین نسخۀ موجود در زبان فارسی که انجامه دارد، لغت فرس از اسدی طوسی، شاعر قرن ۵ق، است. انجامه معمولاً به صورت مثلثی در پایان یا کج در کنار متن، و متفاوت با سطربندی متن نوشته می شد. بررسی دقیق انجامه در تشخیص زمان و مکان تألیف یا کتابت نسخه و کسب بسیاری اطلاعات دیگر کمک می کند و به سبب همین اهمیت، گاه برای کهن جلوه دادن نسخه انجامه های جعلی می سازند. با توسعۀ صنعت نشر و بهره گیری از حروف چاپی و ثبت مشخصات کتاب در صفحۀ شناسنامه و صحنۀ عنوان انجامه منسوخ شده و به ندرت در پایان کتاب چاپی انجامه آورده می شود.

پیشنهاد کاربران

colophon
بازآراسته: [اصطلاح کتابداری] چیزی که یکباره به منظور خاصی مورد تغییر قرار گرفته است.
انجامه: [اصطلاح کتابداری]عبارتی در پایان متن یک کتاب که مشخصات مربوط به عنوان یا موضوع اثر - نام نویسنده - نام چاپ کننده یا ناشر یا هر دو محل نشر و تاریخ نشر را می دهد.

فعل
شرح و تاریخ پایان نسخه

بپرس