انقراض بنی امیه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حکومت بنی امیه از سال ۴۰ هجری توسط معاویة بن ابی سفیان در شام آغاز گردید.
این حکومت تا سال ۱۳۲ هجری ادامه یافت. معاویه پس از خود پسرش یزید را به ولی عهدی گماشت. پس از یزید معاویه دوم مدت کوتاهی حکومت کرد. و با مرگ او خلافت اموی پایان یافت. سپس مردم شام با مروان بن حکم ابن ابی العاص بیعت کردند و مروانیان تا سال ۱۳۲ هجری خلافت را عهده دار بودند. آخرین خلیفه اموی «مروان بن محمد» معروف به مروان حمار می باشد.
پایان خلافت امویان
بیعت با ابوالعباس عبدالله بن محمد بن علی بن عبدالله بن عباس در حقیقت، انقراض حکومت امویان و برپایی حکومت عباسیان است.مورخان، زمان بیعت با ابوالعباس سفاح را روز جمعه سیزدهم ماه ربیع الاخر سال ۱۳۲ هجری نوشته اند. همان گونه که بیان شد، مروان بن محمد آخرین خلیفه اموی بود. وی در سال ۱۲۷ هجری به حکومت رسید. در این زمان، دعوت عباسیان به اوج خود رسیده بود. داعیان عباسی در مناطق مختلف، مردم را به «الرضا من آل محمد» شخصیت مورد رضایت از خاندان رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم)، دعوت می کردند. این دعوت خصوصا در خراسان با پیشرفت قابل ملاحضه ای همراه بود. ابومسلم خراسانی موفق شد از جانب عباسیان بر خراسان غلبه کند. سپس افرادی را به جنگ با مروان حمار فرستاد. مروان در جنگ شکست خورد و از سوی دیگرف در کوفه، مردم با عبدالله بن محمد (سفاح) بیعت کردند.... و او سپاهی را به فرماندهی عمویش عبدالله بن عباس به جنگ مروان فرستاد که موجب شکست مجددا مروان شد. پس از آن مروان به مصر، فرار کرد و در همانجا مرد و خلافت اموی با مرگ او به پایان رسید.
علل انقراض حکومت بنی امیه
به نظر می رسد نارضایتی مردم از حکومت اموی، قیام های مردمی، نزاع های قبیله ای، درگیری های داخلی و در نتیجه ضعف داخلی، از عوامل اصلی سقوط بنی امیه می باشند. محمد سهیل طقوش در علل سقوط امویان به عوامل ذیل به طور مفصل اشاره دارد:۱- درگیری خاندان اموی؛۲- ولایت عهدی دو نفره؛۳- درگیری های قبایلی؛۴- عرب گرایی امویان؛۵- اختلافات مذهبی.
تحلیلی از حکومت امویان
...

پیشنهاد کاربران

بپرس