انکیزیسیون

/~ankizisiyon/

لغت نامه دهخدا

انکیزیسیون. [ اَ یُن ْ ] ( اِخ ) نام محکمه ای است کلیسایی که در قرن 12 م. در اروپا برای تفتیش عقاید مردم و تعقیب متخلفان در مقررات مذهبی تأسیس شد. این محکمه ابتدا بتوسط رؤسای مذهبی اداره میشد در قرن 13م. از طرف پاپ بدست جمعی ازتارکان دنیا سپرده شد و آنان مجازات را با نهایت قساوت و بیرحمی انجام می دادند. این محکمه در قرن 16 درتمام اروپا به استثنای انگلستان تسلط پیدا کرد ولی بعد از یک قرن رو بضعف گذاشت و در قرن 18 در اغلب ممالک برچیده شد و در اسپانیا ناپلئون بناپارت آن را از میان برد. در کشور اخیر 340 هزارتن را عمال بی رحم تفتیش عقاید شکنجه و آزار کردند و 32 هزار تن از آنها را در آتش سوزانیدند. ( از فرهنگ فارسی معین ج 5 ).

فرهنگ عمید

پرس وجو و تفحص دربارۀ عقاید مذهبی و سیاسی دیگران، تفتیش عقاید.

دانشنامه آزاد فارسی

پیشنهاد کاربران

میشل فوکو در کتاب معروف خود به نام "مراقبت و تنبیه" و فصل دوم یعنی " نمایش تعذیب ها"، به نحوه ی کار این دادگاه ها مفصلا پرداخته است. این دادگاه ها بوسیله قاضی هایی اداره می شدند که به وسیله پاپ برگزیده
...
[مشاهده متن کامل]
شده بودند و به دو روش کار میکردند. روش ها همزمان بودند، یا از شما قبل از شروع محاکمه از متهم سوگند می گرفتند، که در صورت دروغ بودن ادعای مدعی، متهم محکوم به سوگند دروغ می شد و باید اعدام می شد. یا بوسیله شکنجه اعتراف می گرفتند آن هم برای بیرون کشیدن حقیقت از جسم بود، به این عصر عصر گوتیک گفته می شود. یعنی حتی در انگلستان نیز تا چند ساعت قبل از اجرای حکم، به متهم تنها جهت تائید حکم و بازپرسی، رجوع می شد. به عبارتی دیگر روند دادرسی چنان مخفیانه بود که متهم تا لحظه ی آخر از حکم خود باخبر نبود. هوگو نیز در رمان گوژ پشت نتردام به این دوران سیاه قرون وسطی پرداخته است.

بپرس