اوصاف امام مهدی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] یکی از بهترین راه ها برای شناختن مدعیان دروغین و برای برملا کردن کید و حیله شیادانی که با انگیزه های مادی یا جلب توجه مردم، به دروغ ادعای مهدویت می کنند، شناخت اوصاف و ویژگی های حضرت مهدی (علیه السّلام) است که در روایات زیادی مورد تاکید قرار گرفته است، زیرا اوصافی که در آیات و روایات برای حضرت مهدی(علیه السّلام) ذکر شده است بر هیچ کس جزء بر خود آن حضرت قابل تطبیق نیست.
مهدی (اصل مهدی، مهدوی بروزن مفعول بوده واو قلب به یاء شده و دو تا یاء با هم ادغام شدند و ضمه دال نیز تبدیل به کسرشد.) اسم مفعول، به معنی هدایت شده است که از هدی گرفته شده است، هدی ضدگمراهی است و به معنی هدایت و صلاح است. کلمه مهدی در قرآن نیامده است ولی در روایات، فراوان استعمال شده است هرچند در بعضی روایات در معنی لغوی بکار رفته است ولی بخاطر استعمال آن در اسماء مانند نام های معروف در آمده است چنانچه ابن کثیر این نکته را متذکر می شود و می گوید: بخاطر این استعمال زیادی در اسماء است که پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) شخصی را که به آمدن آن در آخرالزمان بشارت داده، مهدی نامیده شده است. اصطلاح «مهدی» هنگام اطلاق، همان «مهدی (علیه السّلام)» است که پیامبر(صلی الله علیه و آله وسلّم) به ظهور آن در آخر الزمان بشارت داده است. شمایل و صفات امام غائب با دقت تمام از زبان پیامبر(صلی الله علیه وآله) و ائمه (علیهم السّلام) بیان شده است. شاید فلسفه این امر به خاطر این است که با ذکر این اوصاف، جلوی هر مدعی مهدویت گرفته شود و از آنجا که فراهم آمدن تمام این صفات و ویژگی ها، که در روایات اسلامی ذکر شده است، در شخص مدعی مهدویت امکان ناپذیر است بنابراین باعث می شود تا دروغ او پیش مردم فاش شود. در کتاب های اهل سنت روایات فراوانی وجود دارد که در برگیرنده صفات و ویژگی های رفتاری و جسمی حضرت مهدی(علیه السّلام) است. تعدادی از این روایات را به عنوان نمونه مورد بررسی قرار می دهیم.
شباهت امام مهدی به پیامبر
همانگونه که نام حضرت همنام جدش رسول الله(صلی الله وآله) است خلق و خوی او نیز همانند خلق و خوی پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) می باشد. ابن حبان از پیامبر(صلی الله علیه وآله) چنین روایت می کند که حضرت فرمود: «یخرج رجل من امتی یواطئ اسمه اسمی وخلقه خلقی.....» کسی از اهل بیت من ظهور می کند که هم نام من و رفتارش همانند رفتار من است.
پیشانی بلند و بینی کشیده
ابوداود در سنن خود از پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) درباره نسب و اوصاف ظاهری و عدالت حضرت مهدی (علیه السّلام) چنین روایت می کند که فرمودند: «المهدی منی اجلی الجبهة اقنی الانف یملا الارض قسطا وعدلا کما ملئت جورا وظلما یملک سبع سنین» مهدی از نسل من است، پیشانی فراخ و نورانی و بینیش باریک و قلمی است که زمین را از عدل و داد پر سازد؛ چنانکه از ظلم و جور پرشده باشد.
برپاکننده عدالت در زمین
...

[ویکی فقه] اوصاف امام مهدی (کتب اهل سنت). یکی از بهترین راه ها برای شناختن مدعیان دروغین و برای برملا کردن کید و حیله شیادانی که با انگیزه های مادی یا جلب توجه مردم، به دروغ ادعای مهدویت می کنند، شناخت اوصاف و ویژگی های حضرت مهدی (علیه السّلام) است که در روایات زیادی مورد تاکید قرار گرفته است، زیرا اوصافی که در آیات و روایات برای حضرت مهدی(علیه السّلام) ذکر شده است بر هیچ کس جزء بر خود آن حضرت قابل تطبیق نیست.
مهدی (اصل مهدی، مهدوی بروزن مفعول بوده واو قلب به یاء شده و دو تا یاء با هم ادغام شدند و ضمه دال نیز تبدیل به کسرشد.)
حمیری، نشوان بن سعید، شمس العلوم و دواء کلام العرب من الکلوم، ج۱۰، ص۴۶۲.
همانگونه که نام حضرت همنام جدش رسول الله(صلی الله وآله) است خلق و خوی او نیز همانند خلق و خوی پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) می باشد. ابن حبان از پیامبر(صلی الله علیه وآله) چنین روایت می کند که حضرت فرمود: «یخرج رجل من امتی یواطئ اسمه اسمی وخلقه خلقی.....»
ابن حبان، محمد بن حبان، صحیح ابن حبان، ج۱۵، ص۲۳۷.
ابوداود در سنن خود از پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) درباره نسب و اوصاف ظاهری و عدالت حضرت مهدی (علیه السّلام) چنین روایت می کند که فرمودند: «المهدی منی اجلی الجبهة اقنی الانف یملا الارض قسطا وعدلا کما ملئت جورا وظلما یملک سبع سنین» مهدی از نسل من است، پیشانی فراخ و نورانی و بینیش باریک و قلمی است که زمین را از عدل و داد پر سازد؛ چنانکه از ظلم و جور پرشده باشد.
سجستانی الازدی، ابو داود سلیمان بن الاشعث السجستانی، سنن ابی داود، ج۴، ص۱۷۴.
...

پیشنهاد کاربران

بپرس