اپیدمیولوژی

/~epidemiyoloZi/

برابر پارسی: همه گیرشناسی

فرهنگ معین

(اِ دِ یُ لُ ) [ فر. ] (اِ. ) مطالعة نحوة انتشار بیماری ها و عوامل بیماری زا یا هر عاملی که به سلامت مربوط باشد، همه گیرشناسی . (فره ).

فرهنگستان زبان و ادب

[پزشکی] ← همه گیرشناسی

پیشنهاد کاربران

اپیدمیولوژی ( همه گیرشناسی ) : [ اصطلاح پزشکی ] بیماری اعم از واگیر یا غیر واگیر در برخی از نقاط و تحت بعضی شرایط ممکن است در میان انبوهی از مردم زیادتر یا کمتر از حد متعارف دیده شود یا به عبارت دیگر همه
...
[مشاهده متن کامل]
گیری یک بیماری کم یا زیاد باشد . دانشی که نحوه انتشار و علت شیوع بیماریها را مورد بررسی قرار می دهد علم اپیدمیولوژی ( همه گیرشناسی ) نام دارد که شاخه ای از علم پزشکی است .

اپیدمیولوژی، پایه علم بهداشت عمومی است، و ریشه آن از کلمه یونانی اپی ( Epi ) به معنای بر یا روی، دموس ( Demos ) به معنای مردم و لوژی ( Logy ) یعنی مطالعه، برگرفته شده است. با توجه به تاریخ ارائه تعاریف مختلف اپیدمیولوژی قادر خواهیم بود تا حدودی به سیر تکوین و تکامل آنچه که امروزه به عنوان علم اپیدمیولوژی در جهان مطرح است نیز پی ببریم. ابتدا به برخی از این تعاریف اشاره می شود:
...
[مشاهده متن کامل]

تعاریف مختلف
• بقراط حدود 2400 سال قبل اوّلین بار واژه اپیدمی را بکار برد و کاربرد اپیدمیولوژی را در مطالعه اپیدمی بیماری های واگیر‏، مخاطرات محیطی و مسائل تغذیه ای نام برد.
• اپیدمیولوژی رشته ای از علوم پزشکی است که همه گیری ها را بررسی می کند ( پارکین 1873 ) .
• اپیدمیولوژی علم بررسی توزیع وضعیت سلامت، بیماری، و سایر مسائل مربوط به سلامتی انسان در ارتباط با سن، جنس، نژاد، وضعیت جغرافیایی، مذهب، آموزش، شغل، رفتار، زمان، مکان، شخص و غیره است ( سوسر 1973 ) .
• اپیدمیولوژی علم بررسی فراوانی، الگوها، چگونگی علل، انتشار و کنترل بیماری ها در گروه های مردم است که شامل جمع آوری و تجزیه و تحلیل منظم داده های مربوط به بیماری هاست ( هنیکنز و بورینگ1987 ) .
• اپیدمیولوژی مطالعه سلامتی و بهداشت در جوامع انسانی است ( تریس 1992 ) .
• اپیدمیولوژی یکی از علوم پایه پزشکی است که در مورد توزیع و عوامل تعیین کننده فراوانی بیماری ها در جوامع بشری بحث می کند ( گرینبرگ و همکاران 1992 ) .
• اپیدمیولوژی تلاش هایی عمومی، سازمان یافته و هدفمند برای پیشگیری از بیماری ها و ارتقاء سلامت است و یا توصیف و تحلیل وجود بیماری ها در جامعه و کنترل عوامل مؤثر در وقوع بیماری ها است ( بیگل هول و همکاران 1993 ) .
• اپیدمیولوژی یک روش تحقیقی برای جستجوی علّت یا منبع یک بیماری، ناتوانی، سندرم و یا وضعیت بد است ( لیلین فلد و استولی 1994 ) .
• اپیدمیولوژی مطالعه چگونگی توزیع و تعیین کننده های توزیع حالات و وقایع مربوط به سلامت در جمعیتی مشخص‏، و بهره گیری از این مطالعه برای حل مشکلات بهداشتی است ( جان لست 2000 ) .
• اپیدمیولوژی اندازه گیری عوامل خطرزایی است که در ایجاد، تأثیر و توزیع بیماری ها، ناتوانی و مرگ مؤثرند ( برکمن و کوواچی 2000 ) .
• اپیدمیولوژی مطالعه توزیع، و اندازه گیری فراوانی بیماری ها در جوامع انسانی است ( روتمن 2002 ) .
• اپیدمیولوژی مطالعه چگونگی، علت، کنترل، و اندازه گیری فراوانی و توزیع بیماری، ناتوانی و مرگ در جوامع انسانی است ( بوپال 2002 ) .
• اپیدمیولوژی مطالعه چگونگی توزیع بیماری ها در جمعیت و بررسی عواملی است که در این توزیع تاثیر می گذارد ( گوردیس2004 )
• اپیدمیولوژی رشته ای پژوهشی است که با توزیع و تعیین کننده های بیماری در جوامع سروکار دارد یا اپیدمیولوژی مطالعه رخداد بیماری در جمعیت های انسانی است ( فلچر 2005 ) .
• اپیدمیولوژی مطالعه وقایع مرتبط با سلامتی در جمعیت های تعریف شده است که شامل بررسی وضعیت های خاص و مواجهه ها و عوامل مربوط به میزبان است که در رخداد بیماری ها سهیم هستند ( مندل و همکاران 2005 ) .
آن چه از تعاریف بالا می توان استنتاج کرد این است که اپیدمیولوژی:
Ø تأکید بر گروه دارد نه فرد.
Ø اپیدمیولوژی علم کمیت هاست و با اندازه ها و اندازه گیری ها سروکار دارد.
Ø علم بررسی ارتباط ها، اختلاف ها، و تغییرات روند و الگوی سلامت و بیماری در جمعیت های انسانی است.
Ø علم بررسی تفاوت و مقایسه ( Compare & Contrast ) سلامتی و بیماری است.
Ø فقط به بیماری و ناتوانی توجه ندارد و سلامتی و مرگ هم در دامنه فعالیت هایش قرار دارد.
Ø به جنبه های مختلف پیشگیری توجه دارد.
Ø هم علم ( Science ) است و هم عمل ( Prac

بپرس