باغ نظر

لغت نامه دهخدا

باغ نظر. [ غ ِ ن َ ظَ ] ( اِخ ) باغی است در صفاهان که دریاچه ای کلان دارد :
دیده از سیل سرشکم رشک صددریاچه شد
تا برخسار توای باغ نظر افتاده است.
محسن تأثیر ( از آنندراج ).

باغ نظر. [ غ ِ ن َ ظَ ] ( اِخ ) باغی بوده است در کازرون و ظاهراً منسوب به میرزا حسینقلی میربها فرمانفرماست. ( از مقاله مصطفوی در مجله اطلاعات ماهانه شماره 77 ص 50 ).

باغ نظر. [ غ ِ ن َ ظَ ] ( اِخ ) باغی است در شیراز که فعلا محل موزه ٔپارس شیراز است و از یادگارهای کریم خان زند ( 1163 -1193 هَ. ق. ) بشمار میرود و حدود 16 هزارگز مربع مساحت دارد. بنای معروف به کلاه فرنگی که مقبره مرحوم وکیل بوده است در میان باغ قدیم و در محوطه شمالی باغ فعلی قرار دارد. باغ مذکور زمان حسینعلی میرزا فرمانفرمای فارس کم و بیش تغییر یافت و در سال 1324 هَ.ش. هم قسمتی از آن جزء خیابان زند شد. ( از مقاله مصطفوی ، در مجله اطلاعات ماهانه شماره 77 ص 13 ).

باغ نظر. [ غ ِ ن َ ظَ ] ( اِخ ) باغی در قندهار که متعلق به علیمردان خان پسر گنجعلی خان حاکم زمان صفوی این شهر بوده است و مجمعالتواریخ از آن نام برده است. رجوع به حاشیه تاریخ کرمان وزیری ، ص 286 شود.

باغ نظر. [ غ ِ ن َ ظَ ] ( اِخ ) باغی در کرمان. ( ناظم الاطباء ) ( غیاث اللغات ). باغی به کرمان که نظرعلی خان زند حاکم زمان زندیه در کرمان بنا کرد و بروایت ناسخ التواریخ در زمان شجاع السلطنه ( دوره قاجاریه ) مرکز حکومت شهر بوده است.رجوع به تاریخ کرمان وزیری ص 329 و 359 و 479 شود.

فرهنگ فارسی

باغی در شیراز

گویش مازنی

/baagh nazer/ روستایی از بخش خرم آباد تنکابن

دانشنامه آزاد فارسی

در ۳۰۰متری جنوب قلعه طبس در ورودی شهر. احتمالاً در دورۀ قراختاییان احداث شده و محل سکونت مأموری حکومتی با عنوان نظر بوده است. در دورۀ قاجار محل اقامت موقت مأموران دولتی و محل پذیرایی از مهمانان رسمی و حکومتی بود. بعدها گردشگاه عمومی شد. در اواخر دورۀ پهلوی به باغ کودک تبدیل و یک کتابخانه در آن تأسیس شد.

باغ نظر (شیراز). باغ نَظَر (شیراز)
براساس منابع مکتوب، این باغ پیش از دورۀ زندیه وجود داشته، و در زمان کریم خان زند، بناهایی در آن احداث شده است. باغ نظر در آن زمان، بسیار وسیع بود، و بناهای مختلفی از مجموعۀ کریم خانی در آن قرار داشت. در دورۀ پهلوی اول، با خیابان کشی و احداث ساختمان های متعدّد در محدودۀ باغ، قسمت های عمده ای از آن تخریب شد. امروزه فقط بخش کوچکی از باغ، و بنایی با نام کلاه فرنگی باقی است. باغ نظر در دورۀ کریم خان به مراسم روزهای عید، و سلام رسمی اختصاص داشت، و بعدها کریم خان را در همین بنا به خاک سپردند. از ۱۳۱۴ش، این بنا به موزۀ پارس تبدیل شده است. عمارت آن ساختمانی است با بنای هشت و نیم هشت، که فضای گنبدداری در میانه، و چهار شاه نشین در چهار طرف، و سقفی مقرنس با نقاشی های زیبایی مربوط به دورۀ قاجار دارد. بر طاقچه های این فضا، آثاری از نقاشان دورۀ زندیه تصویر شده است. نمای خارجی آن ـ پشت بغل ها و سینۀ قوس ها ـ تزیینات کاشی کاری دارند که قسمت هایی از آن از دورۀ زندیه باقی مانده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس