بحران

/bohrAn/

مترادف بحران: آشفتگی، آشوب، تشنج، تلاطم، تنش، ناآرامی ، خطر، مخاطره

متضاد بحران: آرامش

برابر پارسی: آشفتگی، چالش، سراسیمگی، ناآرامی

معنی انگلیسی:
conjuncture, crisis, storm

لغت نامه دهخدا

بحران. [ ب ُ ] ( ع اِ ) تغییری که بیمار را پیدا آید در تب و با یوم اضافه شود چنانکه گویند «یوم بحران ». ( ناظم الاطباء ). یوم باحوری برخلاف قیاس نیز گفته شده است به انتساب به باحور یا باحوراء که شدة گرمای تابستان باشد. ( از منتهی الارب ). شدت بعض بیماریها چون تب مطبقه در روزهای معلوم که به برء یا هلاک منتهی شود. ( یادداشت مؤلف ). این روز را یوم بحران و یوم باحوری گویند و گوئی منسوب به باحوراء باشد از جهت شدت گرما. باحوراء و هو شدة الحر فی تموز. ( منتهی الارب ). تغییر عظیم که دفعةً در مرض واقع شود از مقاومت طبیعت با مرض یا به سوی صحت کشد یا بسوی هلاک و تشبیه کرده اند طبیعت را به سلطان و مرض را به دشمن و بدن را به ملک و روز بحران را به روز قتال ، پس اگر درین روز سلطان که طبیعت است دشمن را که مرض است از ملک براند بحران تام جید گویند و اگر دشمن غالب شود نعوذ باﷲ منها و سلطان را بکشد و ملک را فروگیرد بحران تام ردی نامند. ( غیاث اللغات ). لفظ بحران در اصل یونانی است.( آنندراج ). به اصطلاح اطباء منازعت طبیعت با مرض.
اندر لغت یونانی لفظی است شکافته از چیره شدن یک خصم به خصم دیگر از بهر آنکه همچنان که دو خصم مدتی بر یکدیگر چیرگی جویند و هرگاه که فرصت چیرگی یابند آنکه چیره شود در حال کار خویش بکند و هیچ مهلت ندهد همچنین طبیعت با مادت بیماری بر سان دو خصم می کوشند تا در مدت کوشیدن یا ماده پخته گردد و در حال چیره شود و نشان چیرگی طبیعت پدید آید، پس بحران تغییرحال بیمار است از حالی به حالی یا بهتر یا بدتر. ( ذخیره خوارزمشاهی ). در مفاتیح العلوم آمده است که بحران از سریانی گرفته شده و آن تغییر عظیمی است که دفعةً بیمار را دست دهد و آن بیشتر در امراض حاده از قبیل تب های محرقه و مطبقه باشد و پس از آن بیمار یا روی به بهبود باشد یا بیماریش سخت تر شود. ( یادداشت مؤلف ). لفظی یونانی و معرب است. در لغت یونان به معنی فصل در خطاب است یعنی خطابی که بدان میان دو خصم فصل حاصل آید یعنی طبیعت و بیماری. جالینوس گوید: بحران حکم حاصل است چه حکم مرض بدان انفصال یابد یا به صحت و یا به شدت و سختی. و در نزد پزشکان تغییر عظیمی است که یکباره در مرض حادث گردد و آن را اقسامی است همچون : بحران محمود و بحران کامل و بحران جید و بحران ردی. ( از کشاف اصطلاحات الفنون ). و رجوع به همان متن شود : نام باحور از بحران شکافته است و بحران حکم بود زیرا که از آن حکم کنند بر حال هوا اندر ماههای زمستان. ( از التفهیم بیرونی ).بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

آشفتگی و تغییر حالت، تغییر حالت ناگهانی
( اسم ) تغییری که در تب در مریض پدید آید شدیدترین و ناراحت ترین وضع مریض در حالت تب یوم بحران .
دو دریای روم و فارس و منه مجمع البحرین .

فرهنگ معین

(بُ ) [ ع . ] ( اِ. ) آشفتگی و تغییر حالت ناگهانی ، بالاترین مرحلة یک جریان .

فرهنگ عمید

۱. آشفتگی و تغییر حالت.
۲. تغییر حالت ناگهانی مریض تب دار که منجر به بهبودی یا مرگ او بشود.

فرهنگستان زبان و ادب

{crisis} [سینما و تلویزیون، هنرهای نمایشی] لحظه ای از داستان فیلم یا نمایش که گره و کشمکش را نشان می دهد

واژه نامه بختیاریکا

تنگی؛ تَنگی لنگی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بُحْران (یا بَحْران)، محلی در ناحیه فُرُع (یا فُرُع) در حجاز که با مدینه هشت برید (= ۴ فرسخ (پارسنگ)، ۲۴ کیلومتر ) فاصله دارد. بُحْران ضمناً محل معدنی بوده که به حجاج بن عِلاط بهزی تعلق داشته است.
اهمیت این محل در تاریخ اسلام از آن جهت است که پیامبر صلی اللّه علیه وآله وسلّم، در ماه ربیع الاخر سال سوم به قصد (مقابله با) قریش مدتی در آن جا اقامت کرد.
واقدی از قول مَعْمَربن راشد و او از زهری نقل کرده است که چون به پیامبر صلی اللّه علیه وآله وسلّم خبر رسید که گروه بزرگی از بنی سُلَیْم در بُحْران گرد آمده اند، آماده مقابله شد و بی آن که از مقصد خود سخنی بگوید، با سیصد مرد از اصحاب از مدینه بیرون آمد و یک شبه به بُحْران رسید.
چون جنگی پیش نیامد، ماه ربیع الاخر را در آن جا ماند و در ماه جمادی الاولی به مدینه بازگشت.
این غزوه را برخی از مورخان غزوة الفُرُع و برخی غزوة بنی سُلَیم و بعضی دیگر غزوة بُحران نامیده اند.


[ویکی شیعه] بُحْران، یا بَحران، سرزمینی در ناحیه فُرْع در حجاز میان مکه و مدینه (در حدود ۲۰۰ کیلومتری جنوب مدینه). به گفته ابن اسحاق، این منطقه، معدنی در حجاز بوده، و به حجاج بن علاط بهزی تعلق داشته است.
شهرت منطقه بحران به این سبب است که یکی از غزوات رسول اکرم(ص) به نام غزوه بحران در آنجا روی داده است. نام بحران در سریه عبدالله بن جحش نیز ذکر شده است.

دانشنامه عمومی

بُحران پیشامدی است که به صورت ناگهانی و گاهی فزاینده رخ می دهد و به وضعیتی خطرناک و ناپایدار برای فرد، گروه یا جامعه می انجامد. بحران باعث به وجود آمدن شرایطی می شود که برای برطرف کردن آن، نیاز به اقدامات اساسی و فوق العاده است. بحران ها بر حسب نوع و شدت متفاوتند. بحران یک فشارزایی بزرگ و ویژه است که باعث در هم شکسته شدن انگاره های متعارف و واکنش های گسترده می شود و آسیب ها، تهدیدها، خطرها و نیازهای تازه ای به وجود می آورد. [ ۱]
واژه ی چینی معادل بحران، تصویر بهتری از مؤلفه های سازنده آن را نشان می دهد. واژه ی بحران در زبان چینی، از همان حروفی تشکیل شده است که «خطر» و «فرصت» را شکل داده اند. بحران همانطور که نشانگر یک مانع، آسیب، ضایعه یا تهدید است؛ نشانگر فرصت برای رشد یا افول نیز می باشد. [ ۲]
• معمولاً غیرقابل پیش بینی است ( یعنی نمی توان پیش بینی کرد که کی و در کجا اتفاق می افتد ) اما معمولاً غیرمنتظره نیست به جز بلایای طبیعی که باعث بحران می شود.
• بیشتر یک وضعیت اضطراری و آنی است تا یک حالت ماندگار
• پویا و متغیر است.
بحران شناسی بخش مهمی از فرایند مدیریت بحران و پژوهش های مربوط به آن را تشکیل می دهد. شناخت هر چه دقیق تر بحران، هم چون هر حوزه ی مدیریتی دیگری، به کنترل و هدایت هرچه مؤثرتر آن کمک کرده و مدیران بحران می توانند با تفکیک تفصیلی مسئله پیش رو، آن را مدیریت پذیر گردانند. [ ۳]
تنوع در پدیده هایی که بحران خوانده می شوند، هنوز کمتر از تنوع هایی است که از این واژه ارائه شده اند. بعضی از دسته بندی های بحران ها به صورت زیر است:
• بحران شخصی
بحران اجتماعی
بحران اقتصادی
• بحران سیاسی
• بحران بین المللی
• بحران زیست محیطی
ممکن است این سؤال به وجود بیاید که در قرن بیست و یکم و با برخورداری از آخرین پیشرفت های فناوری در زمینه مقابله با حوادث غیرمترقبه، از جمله روش های مدرن ارتباطات و فوریت های پزشکی و مداوای مجروحین، چه نیازی به مطالعه تاریخ حوادث وجود دارد. به عبارت دیگر مطالعه پیشینه ی مقابله با این حوادث، چه کمکی به افزایش توانمندی مدیران بحران در زمان ما می کند. پاسخ به پرسش فوق را می توان به صورت زیر خلاصه نمود:[ ۴]
• تلقی عمومی از نهادها، فرایندها و سیستم ها به گونه ای است که گویی آن ها به یک باره و خلق الساعه به وجود آمده اند، در حالی که آن ها در طول زمان و متأثر از عوامل عدیده ای توسعه یافته اند و حاصل و برآیند تقابل میان وضیعت ایده آل و واقعیت های سیاسی و اقتصادی هستند که در طول زمان تغییر می یابند. درک این که یک نهاد چگونه ایجاد شد و چرا این گونه عمل می کند کمک بزرگی برای آینده است.
• حوادث تاریخی به ما یادآوری می کند که چه اتفاقاتی ممکن است در آینده رخ دهد. بلایا و حوادثی که در گذشته رخ داده راهنمای ارزشمندی برای طراحان و برنامه ریزان در مرحله تجزیه و تحلیل مخاطرات می باشد.
• حوادث تاریخی بیانگر مخاطراتی هستند که قابل پیش بینی است و از برنامه ریزان و طراحان انتظار می رود مخاطراتی را که اثرات ژرفی برجامعه و مردم می گذارد شناسایی کرده و برای آن ها برنامه ریزی کنند.
• حوادث تاریخی، نظرات بلندمدت و گسترده ای را از مخاطرات بالقوه به ما ارائه می دهد. مردم به طور طبیعی به مسائل کوتاه مدت توجه دارند در حالی که با بررسی سریع سوانح تاریخی به ویژه مخاطرات زمین شناسی افق دید وسیع تری می یابند.
• حوادث تاریخی نمایان گر تأثیرات اجتماعی سوانح است. در حالی که اکثر مردم به سوانح به صورت نیازهای فوری و مقابله و پاسخ به تبعات آن می نگرند وظیفه یک مدیر حوادث اضطراری بررسی نیازهای بلندمدت و اعاده شرایط عادی جامعه است.
• مطالعه تاریخ به ما می آموزد که چه حوادثی می تواند سریعاً منجر به بلایا و فجایع بزرگ گردند. این گونه حوادث منجر به یک رشته واکنش ها و زنجیره حوادث بزرگتری می گردد که سریعاً مناطق وسیع تری را که در ابتدا از این حوادث متأثر نگردیده بودند به کام خود می بلعد. [ ۴]
عکس بحرانعکس بحرانعکس بحرانعکس بحران

بحران (آلبوم). بحران ( به انگلیسی:Meltdown ( EP ) ) نام آلبوم چند آهنگه ی رپر کوبایی - آمریکایی، پیتبول است که در ۲۲ نوامبر ۲۰۱۳ منتشر شده است. ناشرهای این آلبوم، آر سی ای، آقای ۳۰۵ و پالاگراندز هستند. این آلبوم توسط پیتبول و دکتر لوک تهیه شده است و این آلبوم هشتمین آلبوم پیتبول و اولین آلبوم چند آهنگه ی اوست. در این آلبوم با خواننده ها و میکسرهای مشهوری چون ماهامبی، کلی رولند، میر هاثورن، پلی بک، اینا و کشا همکاری شده است. اولین تک آهنگ این آلبوم در تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۱۳ به نام چوب به همراهی کشا منتشر شده است. [ ۱]
[ ۲]
عکس بحران (آلبوم)

بحران (فیلم ۱۹۱۶). بحران ( انگلیسی: The Crisis ) فیلمی در ژانر جنگی به کارگردانی کالین کمپ بل است که در سال ۱۹۱۶ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به جورج فاست، آلفرد گرین، ویلر اوکمن و یوجینی بسرر اشاره کرد.
عکس بحران (فیلم ۱۹۱۶)

بحران (فیلم ۱۹۳۹). «بحران» ( انگلیسی: Crisis ) فیلمی در ژانر مستند به کارگردانی الکساندر هکن اشمید، هانوش بورگر و Herbert Kline است که در سال ۱۹۳۹ منتشر شد.
عکس بحران (فیلم ۱۹۳۹)

بحران (فیلم ۱۹۴۶). بحران ( سوئدی: Kris ) فیلمی در ژانر درام به کارگردانی اینگمار برگمان است که در سال ۱۹۴۶ منتشر شد.
عکس بحران (فیلم ۱۹۴۶)

بحران (فیلم ۱۹۵۰). بحران ( انگلیسی: Crisis ) یک فیلم به کارگردانی ریچارد بروکس است که در سال ۱۹۵۰ منتشر شد.
کری گرانت
سیگنی هاسو
خوزه فرر
رامون نووارو
گیلبرت رولان
لیون امس
آنتونیو مورنو
• پائولا ریموند
• ماریو سیلتی
عکس بحران (فیلم ۱۹۵۰)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

جدول کلمات

آشفتگی , تغییر حالت

مترادف ها

acme (اسم)
اوج، سر، بحران، قله، منتها، مرتفع ترین نقطه، نقطهء کمال

crisis (اسم)
بحران، موقع بحرانی

tension (اسم)
بحران، کشش، تیرگی، کشمکش، فشار، تشنج، سفتی، تنش، تمدد، قوه انبساط

فارسی به عربی

ازمة , توتر , قمة

پیشنهاد کاربران

سرگشته
بعضی از فرهنگ لغت ها و بعضی از دوستان گفتن
آشوب . بی تظمی . آشفتگی
ولی من فکر کنم این کلمات با بحران، فرق دارن. مخصوصا تو کاربردی که کلمه بحران داره. مثلا میگن زنداتی ها، آشوب به پا کردن، ولی نمیگن زندانی ها بحران به پا کردن
...
[مشاهده متن کامل]

معنی کلمه بحران بیشتر به معنی : شرایط و وضعیت سخت و دشوار میخوره
و زمانی به کار میبرنش، که بر اثر یک حادثه کشوری شهری یا شخصی ، دچار یک وضعیت سخت و دشوار شده و اصطلاحا میگن دچار بحران شده
ولی نشنیدم که بگن طرف دچار آشوب شده
بحران: وضعیت سخت و دشوار

حادثه
ران پسوندی ایرانی است و چه بسا که واژه بحران نیز ایرانی باشد .
بحران / bohrAn /
مترادف بحران: آشفتگی، آشوب، تشنج، تلاطم، تنش، ناآرامی ، خطر، مخاطره
متضاد بحران: آرامش
برابر پارسی: آشفتگی، چالش، سراسیمگی، ناآرامی
بحران ( Crisis ) : [اصطلاح جامعه شناسی] هر گونه وقفه ای که در جریان عمل رفع احتیاجات حاصل شود بحران شمرده می شود. در هر جامعه ای هر یک از سازمانهای اجتماعی با سازمانهای دیگر سازگاری دارد و اگر سازگاری سازمانها و مخصوصا سازگاری نیروهای مولد و روابط تولید بیش از اندازه معینی کاهش یابد جامعه دستخوش بحران و آشفتگی شود و اگر سازگاری سازمانهای جامعه به شدت رو به زوال رود نظم اجتماعی جای خود را به بی نظمی می دهد و بی سازمانی رخ می نماید.
...
[مشاهده متن کامل]

منبع https://rasekhoon. net

آشوب
پُرآشفتگی/ فرآشفتگی ( فرا آشفتگی )
آشفتگی همواره معنایی کمتر از معنای بحران را بر دوش دارد. بنابراین پیشنهاد من واژه های بالا است.
تنش
این واژه عربی است و پارسی آن اینهاست:
تِنژِه tenže ( کردی: ته نگژه )
آلوژ ( کردی: آلوزی )
ژلمِه ( کردی: چه له مه )
نابسامانی - بی سامانی
تشتت نامتعارف - آشفتگی حاد - نابسامانی مخل - تداخل کیفیات خارج از هنجار
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٢)

بپرس