بخش خاوه

پیشنهاد کاربران

تدبیر: بخش خاوه به مرکزیت برخوردار با وسعتی برابر با ۳۶۶ کیلومتر مربع از دو دهستان خاوه شمالی و جنوبی و ۵۳ روستای دارای سکنه و ۱۱ روستای فصلی و یا خالی از سکنه تشکیل شده که بر اساس آمار سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰ دارای ۲۱هزار و۷۰۰ نفر جمعیت می باشد. [1]اگرچه خاوه تنها ۴/۱۴ درصد از مساحت شهرستان دلفان را تشکیل می دهد و از نظر جمعیتی نیز ۵/۱۵ درصد کل جمعیت شهرستان را در خود جای داده است، اما قریب به نیمی از روستاهای پرجمعیت دلفان را داراست
...
[مشاهده متن کامل]

وضعیت کشاورزی در بخش خاوه
این بخش که در دل دشت سرسبز و حاصلخیز خاوه دامن گسترده است، دارای ۱۸هزار و ۵۱۰ هکتار اراضی زیر کشت است که از این میزان دو و نیم در صد به باغات میوه، ۵۹و نیم درصد اراضی کشاورزی دیم و ۳۸ درصد را اراضی آبی به خود اختصاص داده است. هر چند که سهم باغات و اراضی آبی این بخش در حال حاضر چندان مطلوب نمی نماید، وجود یک رودخانه دائمی، ده ها چشمه و سراب گوناگون و زمین های حاصلخیز در خاوه شرایطی را به وجود آورده است که در صورت استفاده بهینه از منابع یاد شده، می توان در آینده ی نه چندان دور خاوه را به یکی از مهمترین قطب های تولید محصولات زراعی و باغی تبدیل کرد.
نخود و گندم دو محصول عمده ای هستند که بیشترین میزان از اراضی کشاورزی خاوه را به خود اختصاص داده اند که متأسفانه به دلیل نبود صنایع بسته بندی نخود در شهرستان، دسترنج کشاورزان این دیار با نام غیر واقعی نخود کرمانشاهی بسته بندی و روانه بازار می شود. کشت سیب زمینی نیز طی چند سال اخیر با رشدی قارچ گونه در منطقه رایج شده است و روز به روز بر سطح زیر کشت این محصول پر بازده افزوده می شود. بطوریکه در سال جاری بیش از ۳۰ هزار تن سیب زمینی از اراضی خاوه برداشت و روانه بازار شده است. البته آنچه که در ارتباط با کشت بی رویه سیب زمینی در منطقه باعث نگرانی برخی کارشناسان شده این است که اغلب زمین های زیر کشت این محصول در منطقه به دلیل عدم توانایی و تخصص ساکنین، بصورت استیجاری توسط کشاورزان غیر بومی استان کشت می شود که نه تنها به کاهش بیکاری در این بخش و شهرستان کمکی نمی کند، بلکه به دلیل برداشت بی رویه از آب های زیر زمینی و کشت پی در پی سیب زمینی، در صورت استمرار، خاوه را در دهه های آتی با معضل اساسی کم آبی و عدم مرغوبیت اراضی کشاورزی مواجه خواهد کرد. به هر روی، از آنجا که افزون بر۴۰۰۰ بهره بردار و یا به عبارتی بهتر ۴۰۰۰ خانوار از مجموع ۶۰۰۰ خانوار ساکن در روستاهای این بخش از طریق کشاورزی امرار معاش می نمایند، امید است توجه ویژه ی مسوولین اداره جهاد کشاورزی در شهرستان و مرکز استان به امر فراهم ساختن زیرساخت های کشاورزی مکانیزه و صنعتی در منطقه ، اقتصاد و وضع معیشتی مردم خاوه را در سالهای آتی بهبودی چشمگیر ببخشد.
متأسفانه کم آبی و بازدهی اندک کشاورزی طی چند دهه گذشته باعث شده است که بیش از ده روستای خاوه از سکنه خالی گردد. علاوه بر آن، با توجه به اینکه حدود ۶۰درصد اراضی کشاورزی بخش خاوه به صورت دیم کشت می شود، تسریع در امر احداث و به بهره برداری رسیدن سد تاج امیر و تخصیص مجوز حفر چاه های عمیق و نیمه عمیق به منظور آبی کردن اراضی دیم می تواند علاوه بر رونق بخشیدن به اقتصاد مبتنی بر کشاورزی بخش، روند مهاجرت از روستاها به شهر را در منطقه ی خاوه معکوس نماید.
بخش خاوه از نظر صنایع و تولیدات مرتیط با دام و طیور نیز دارای قابلیت های قابل توجهی ست. بطوریکه این بخش دارای یک هزار و ۲۰۰ واحد دامداری سنتی و سه واحد صنعتی، ۱۳ واحد مرغداری با ظرفیت تولید ۸۰۴هزار قطعه مرغ گوشتی در سال است. علیرغم آنچه گفته شد، صنایع تبدیلی و فراورده های دامی مرتبط در حوزه یاد شده متناسب با نیاز و قابلیت های منطقه نیست. بنابراین توسعه و شکوفایی صنایع مربوط با بخش یاد شده نیازمند جذب سرمایه گذاران بخش خصوصی و حمایت های بخش دولتی می باشد.
خاوه ، قطب تولید عسل در لرستان
قرار گرفتن خاوه در دامنه کوه گرین به عنوان یکی از مناسب ترین بسترهای رویش گلها و گیاهان معطر از یک سو و اراضی وسیع زیر کشت منطقه از سوی دیگر، شرایط مساعدی را برای پرورش زنبور و تولید عسل در منطقه فراهم ساخته است. به طوری که زنبورداران این بخش ۱۸هزار کندوی عسل را در منطقه پرورش داده و بخشی از عسل مورد نیاز شهرستان و استان را تأمین می نمایند. با این حال، ظرفیت بخش خاوه در زمینه پرورش زنبور و تولید عسل می تواند تا چندین برابر میزان فعلی افزایش یابد.
گردشگری و زمینه های آن در خاوه
قابلیت بالای طبیعت گردی و اکوتوریسم از دیگر توانمندی های بلقوه بخش خاوه است که در صورت به فعلیت رسیدن، آثار موثری را بر اقتصاد و پویایی منطقه بر جای خواهد گذاشت. کوه های زیبای گرین و چهل نابالغان ( چهل طفل ) ، غار هَرنا، تپه های تاریخی و یا باستانی دره دیمه، عبدالحسینی، گندم بان، کفراج، الفسانه و زلیوا و نیز سراب های کیوار ، اولاد، سراب حواس بگی ( تاج امیر ) ، سراب غلام حسینی، آب و دوغ، نیاز، چال کل، زلزله و چندین سراب زیبای دیگر در خاوه از جمله جاذبه هایی می باشد که می تواند طبیعت گردی را در این بخش رونقی صد چندان بخشد.
صنایع و معادن خاوه
در بخش صنایع و معادن، اگر چه بخش خاوه در مقایسه با دیگر بخش های شهرستان از نظر آمار و ارقام از وضعیت مطلوبتری برخوردار است، اما در مقایسه با میانگین استانی و کشوری وضع چندان رضایت بخشی ندادد. بطوری که از مجموع ۲۳ کارگاه و کارخانه تنها ناحیه صنعتی بخش یعنی ناحیه صنعتی علیمیرزایی تنها ۵ واحد فعال است و دیگر کارخانه های آن به دلایل متعدد در حالت تعطیلی به سر می برد. البته شهرک شماره دو این بخش نیز با پیگیری های استاندار پرتلاش، فرماندار محترم و دیگر مسوولان استانی در مسیر جاده اصلی نورآباد به خرم آباد در محدوده روستاهای سه گانه گاوکش جانمایی شده و در صورت تصاحب زمین و رفع مشکل معارضین ملکی در آینده نزدیک وارد مراحل اجرایی خواهد شد.
در سال جاری نیز یکی از مکانهایی که برای احداث نیروگاه برق در شهرستان پیشنهاد شده است محدوده دهستان خاوه شمالی ست که امیدواریم این نیروگاه که به همت قرار گاه خاتم احداث خواهد شد نیز یکی از زیرساخت های بخش نوپای خاوه گردد.
وضعیت راه های ارتباطی و طرح هادی روستاهای خاوه
در بحث راه های ارتباطی نیز بخش خاوه با داران بودن قریب به ۶۰ کیلومتر راه اصلی و ۲۱۵ کیلومتر راه فرعی دارای بالغ بر ۲۵ کیلومتر راه روستایی خاکی می باشد
دال نیوز ، دریچه اخبار لرستان: http://newtadbir. ir

بپرس