برج لاجیم

دانشنامه آزاد فارسی

برجِ لاجیم
برجِ لاجیم
(یا: گنبد لاجیم) در قریۀ لاجیم سوادکوه از دورۀ آل زیار. بنایی است استوانه ای شکل از آجر طرح و نقش دار که از سه طرف به دره های عمیق مشرف است. محلی ها آن را امامزاده عبدالله می نامند. یک گنبد مخروطی ساده و ظریف دارد و بر بدنۀ آن کتیبه ای به دو خط کوفی و پهلوی به تاریخ ۴۱۳ق حک شده است. طبق نوشتۀ کوفی مدفن کیا اسماعیل ابولفوارس شهریار بن عباس از خاندان باوندیان است. برج لاجیم در ۱۳۳۸ش تعمیر شده است. بقایای دیوار و برج های یک کاخ در نزدیکی آن وجود دارد.

پیشنهاد کاربران

برج لاجیم
در کسلیان سوادکوه، در شرق جاده ی فیروزکوه به قائم شهر و در نزدیکی روستایی به نام لاجیم، برج استوانه ای با بامی مخروطی شکل از جنس آجر بر آرامگاه شاهزاده ای تبرستانی از آل باوند قرار گرفته که پیرامون بخش فوقانی آن، در زیر طاقک هایی کنگره ای شکل، دو کتیبه با آجری به رنگ سرخ بر زمینه ای از گچ سفید نقش گردیده است؛ در بالا کتیبه ای به زبان پهلوی ( به خط تحریری پهلوی ) و در زیر آن کتیبه ای عربی ( به خط کوفی ) .
...
[مشاهده متن کامل]

ترجمه ی کتیبه پهلوی به قرائت زیر است:
این گنبدِ شاه ِ توانمند شهریار بن عباس بن شهریار مولی امیرالمومنین است. فرمود کردن ( ساختن ) دُختِ راد ( بخشنده ) سیسپور، چهرزاد مادر او، سالِ سیصد و هشتاد و نه، ماهِ آدُر ( آذر ) ، روز سپندارمد.
*تاریخ کتیبه پنجم ماه آذر سال ۳۸۹ یزدگردی ( ۴۱۳ ق ) است.
به روایت نظامی عروضی، پس از آنکه فردوسی سرایش شاهنامه را به پایان رساند و مورد بی مهری سلطان محمود غزنوی واقع شد" شاهنامه بر گرفت و به طبرستان شد به نزدیک سپهبد شهریار، که از آل باوند در طبرستان پادشاه او بود. . . شهریار او را بنواخت و نیکوییهافرمود. . . " با توجه به اینکه فردوسی سرایش شاهنامه را در ۲۵ اسفند سالِ ۴۰۰ هجری قمری به پایان رسانده و با توجه به تاریخ بنای برج لاجیم ۴۱۳ هجری قمری، تنها اسپهبدی که می توانسته فردوسی را به حضور پذیرفته باشد همین شهریار بن عباس بن شهریار بوده است.
□آل باوند
سلسله ای از امیران محلی تبرستان بودند که نسب شان را به باو، از نوادگان کاووس ( کیوس ) ، پسر قباد ساسانی و برادر بزرگ خسرو انوشیروان، می رساندند.
منبع: کتیبه پهلوی - کوفی برج لاجیم، حسن رضایی باغ بیدی

بپرس