برنس

لغت نامه دهخدا

برنس. [ ب َ ن َ ] ( اِ ) مقراض و کازود. ( ناظم الاطباء ).

برنس. [ ب َ ن َ / ن ِ ] ( اِ ) برنش. رنج روده و دل پیچه و ذوسنطاریا. ( ناظم الاطباء ).

برنس. [ ب ُ ن ُ ] ( اِ ) جامه و کلاه پشمین گنده که بیشتر نصاری و ترسایان پوشند و بر سر نهند. ( از برهان ). جامه ای که از پشم سیاه بافند و نادر سفید هم باشد، و آن لباس ترسایان و نصاری است. ( ازغیاث ) ( از آنندراج ). جبه ای که سر و بدن را بتمامه می پوشاند. ( ناظم الاطباء ). جامه ای که کلاه بر سر آن باشد، مانند بارانی. ( فرهنگ فارسی معین ). جامه کلاه دار از پیراهن و جبه و بارانی و مانند آن. ( منتهی الارب ).هر لباسی که سرپوش آن بدو پیوسته باشد. ( از اقرب الموارد ). || کلاه نصرانیان که فرنگیان باشند، و بعضی گویند به معنی کلاه عربی است. ( از برهان ). کلاه دراز که کشیشان می پوشند. ( از غیاث ) ( از آنندراج ).کلاه درازی که در قدیم مردم بربر و مردم اسپانیول می پوشیدند. ( ناظم الاطباء ). کلاه برکی. کلاه درویشی. ( فرهنگ فارسی معین ). کلاه دراز. ( از منتهی الارب ). قلنسوه ای دراز که در صدر اسلام آنرا بر سر می گذاشتند. ( از اقرب الموارد ). ج ، بَرانِس. ( منتهی الارب ) :
بدل سازم به زنار و به برنس
ردا و طیلسان چون پور سقا.
خاقانی.
پیری را دیدم... برنسی بر سر نهاده یعنی کلاهی بارانی. ( تاریخ قم ).
نه از کفرم خبر باشد نه از دین
نه برنس می شناسم نی مصلا.
ابونصر نصیرای بدخشانی ( بهار عجم ).
تَبرنُس ؛ برنس پوشیدن. ( دهار ).

فرهنگ فارسی

کلاه دراز، کلاه درویشی، برکی ، بارانی
( اسم ) ۱- کلاه برکی کلاه درویشی . ۲- جامه ای که کلاه برسر آن باشد مانند بارانی .
رنج روده و دل پیچه و ذوسنطاریا .

فرهنگ معین

(بُ نُ ) [ ع . ] ( اِ. ) ۱ - کلاه درویشی . ۲ - جامه ای که کلاه بر سر آن باشد.

فرهنگ عمید

۱. کلاه دراز.
۲. کلاه درویشی، برکی.
۳. جامه ای که کلاه هم داشته باشد: بارانی.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بُرْنُس (یا بورنُس/ بُرنوس)، بالاپوش بلند دارای کلاه منگوله دار است.
بنا بر استنباط دزی از شرح دیوان متنبّی، بُرنس از قدیم معرّف نوعی شبکلاه یا عرقچین بوده است. در حدیثی که بخاری از پیامبر صلّی اللّه علیه وآله و سلّم نقل کرده، «برانس» ـ به صیغه جمع ـ در شمار پوششهای ممنوع برای مُحرِم ذکر شده است. بر پایه برخی قراین می توان حدس زد که مقصود از برنس در این حدیث نیز، کلاه یا شبکلاه بوده است، گو این که بعدها فقط کلاه دوخته شده به جامه و سپس، روپوش بلند کلاه دار را بُرنس نامیده اند.

پوشیدن برنس در کشورها
برنس پوشاک بیرونی (روپوش) مردان در ایران، مراکش، الجزایر، تونس و مصر بوده است. از وجود این کلمه در بیتی از دیوان خاقانی می توان دانست که دست کم در سده ششم، برنس نیز مانند زنّار از جامه های خاص مسیحیان به شمار می آمده، و فرهنگهای برهان قاطع و آنندراج این مطلب را تأیید می کند.

برنس در عربستان صدر اسلام
برنس در عربستان صدر اسلام به معنی کلاه به کار می رفته است و بربرهای مراکش نیز هنگام فتح سرزمینشان به دست مسلمانان، پوششهای کلاه دار بر تن داشتند . در سده هشتم، ابن خلدون را در مصر به سبب پوشیدنِ برنس «مغربی» می خواندند. در مراکش به برنس زُلحَم می گویند. زلحم که از پشم دولا بافته می شود، سنگین و جلو سینه آن بسته و قسمت پایین آن باز است، ازین رو برای اسب سواری مناسب است. احتمال دارد که این لباس در اصل رومی بوده و سپس به بربرها رسیده باشد . امروزه روی لباس عربی نیز برنس می پوشند. در ۱۲۹۲/۱۸۷۵ برنس از صادرات مراکش به الجزایر بوده است . در تمسِّم نوعی برنس موّاج از پشم شتر و موی بز می بافتند که آستر آن شبیه پوست برّه های قراگل (مجعد) بود. در زمستان رویه پشمی را به سوی داخل و در تابستان یا هنگام بارش آن را به طرف بیرون می انداختند، زیرا باران از روی آن می گذشت و در آن نفوذ نمی کرد. ترکها در الجزایر «بورنس باشلق دار» بر شانه های خود داشتند.

رنگهای مختلف برنس
...

دانشنامه عمومی

برنس ( به فرانسوی: Bernes ) یک منطقهٔ مسکونی در فرانسه است که در canton of Roisel واقع شده است. [ ۱] برنس ۷٫۶۱ کیلومتر مربع مساحت و ۳۱۴ نفر جمعیت دارد و ۱۱۵ متر بالاتر از سطح دریا واقع شده است.
عکس برنسعکس برنس
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

بُرْنُس
کلاهی بلند، مثلثی یا مخروطی شکل، با نوکی خمیده و منگوله ای آویزان بر نوک آن. در ابتدا همچون شب کلاهی کوچک بود؛ رفته رفته بلندتر شد و ادامۀ آن از پشت گردن تا روی شانه ها را می پوشاند. نوع دیگر تا روی کمر یا تا پایین پا به صورت شنلی ادامه داشت که به آن بارانی نیز می گفتند. این لباس آستین نداشت و به دوش انداخته می شد. پیش از اسلام کشیشان مسیحی برنس قهوه ای و سیاه می پوشیدند. بعد از اسلام گویا اول بار عُلَیّه (عباسه) دخترِ مهدی عباسی و خواهر ناتنی هارون الرشید آن را معمول ساخت. در دورۀ علویان طبرستان، سپاهیان و نیز شالیکاران گرگان نوع بارانی و بلند آن را، که سراسر بدن را فرامی گرفت، می پوشیدند. بزرگان خوارج نیز برنس های بلند و سرپوش دار به تن می کردند. پوشیدن برنس تا دورۀ آل بویه رواج داشت. برای تنبیه و مجازات اُسرا و مجریان، بر سر آنان کلاه بوقی (برنس) می گذاشتند و در شهر می گرداندند. برنس در شهر روذان با پارچه های سرخ پشمین تهیه می شد. قشر متوسط و پایین عرب های الجزایر برنس سفید و مردم طبقۀ بالاتر آن ها برنس سیاه یا آبی، که به جای ردا بود، بر شانه های خود می انداختند. در زمستان برنس را از پارچۀ پشمی یا ماهوتی، و در تابستان از پارچه های ابریشمی می پوشیدند. اهالی مراکش و فاس به این لباس زُلْحَمْ می گویند و معمولاً آن را به رنگ سفید یا قرمز به تن می کردند، اما یهودیانِ آن ها، بُرنسِ سیاه می پوشیدند. مردم طرابلس افریقا نیز برنس های نازکی از پشم سفید و به هنگام تشریفات رسمی از ماهوت و مزیّن به یراق طلا به دوش می انداختند. در اسپانیا نیز معمول بوده است، چنانکه در میان خلعتی که از جانب الحاکم دوم به اردونیوی چهارم داده شد، برنس زرکشی بود که روی نوک کلاه آن منگولۀ قطوری از طلا و جواهر و یاقوت بود. آن را در سفر نیز می پوشیدند و چون یک روی آن از پشم شتر یا موی بز، و روی دیگر آن از پوست حیوانات ساخته می شد، برای حفاظت از باران نیز به کار می رفت. در مصر، مملوکان آن را می پوشیدند، اما اکنون قرن هاست که پوشیدن برنس معمول نیست.

جدول کلمات

کلاه دراز,کلاه درویشی, برکی

پیشنهاد کاربران

بپرس