برهان شفا

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] برهان شفا، ترجمه فارسی فن پنجم، از منطق شفای بو علی است. این ترجمه، توسط مهدی قوام صفری، به انگیزه آشنایی دانش جویان فلسفه، با یکی از بهترین متون فلسفه ی علم و بخشیدن دیدگاه جدیدی به آنان درباره بسیاری از ادعاها و نوآوری ها، صورت گرفته است.
ترجمه، پس از سپاس گزاری و دیباچه، به تبعیت از اصل، چهار مقاله دوازده، ده، نه و ده فصلی را در بر گرفته است. مترجم، در هر فصلی، نخست، بخشی از متن را ذکر کرده و به ترجمه آن پرداخته و سپس به سراغ بخش بعدی رفته است.
به گفته مترجم، محورهای اصلی ای که متن برهان شفا را تشکیل می دهند، عبارتند از: 1- تقسیم علم به تصور و تصدیق. 2- معنی برهان و انواع آن. 3- شرایط مقدمات برهان. 4- مسبوق بودن هر علمی به علم دیگر. 5- کیفیت نیل به مجهولات از طریق معلومات و ارتباط آنها. 6- ماهیت علم یقینی؛ یعنی مسئله تمییز علم از غیر علم. 7- مسئله استقراء، مشکل آن و راه حل آن و تفاوت آن با تجربه. 8- نقل برهان از علمی به علمی؛ یعنی مسئله تداخل علوم. 9- مسئله تمایز علوم. 10- فضیلت بعضی از اشکال قیاس بر بعضی دیگر. 11- ماهیت حد، محدودیت های آن و شرایط آن. 12- فرق علم و ظن. 13- سودمندی حس در اکتساب علم یقینی. 14- چگوگی وقوع غلط در انواع استدلال های منطقی. 15- چگونگی مشارکت حد و برهان. 16- معانی مختلف اعراض ذاتی و معنی آن در کتاب برهان. 17- معنی مناسبت مقدمات برهانی با استدلال برهانی. 18- متناهی بودن حدود اوساط در استدلال های موجبه و سالبه. 19- فرق اساسی علوم ریاضی با علوم غیر ریاضی و اینکه چرا ریاضیات، علمی یقینی محسوب می شود. 20- محدودیت های علوم تجربی. 21- چگونگی اکتساب حد. 22- چگونگی اکتساب مبادی اولی، انکار فطریت فلسفی. 23- سهم تقسیم و طبقه بندی اشیاء و موجودات در شناسایی آنها. 24- مفهوم کلیت در کتاب برهان و بنا بر این در حوزه علوم تجربی و تفاوت این مفهوم با مفهوم سور کلی. 25- مفهوم ضرورت در کتاب برهان و بنا بر این در حوزه علوم تجربی. 26- کیفیت اعطای لمیت و انیت مسئله ای واحد در دو علم مختلف و...
پاورقی های مربوط به توضیح مواضع مشکل از برهان شفا که از 1 تا 727، در متن ترجمه، شماره گذاری شده، در آخر کتاب به ترتیب شماره تفسیر شده است و فهرست مطالب، پس از آن واقع گردیده است.
مطالعه کتاب برهان شفا در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور]

[ویکی فقه] برهان شفا (ترجمه قوام صفری). کتاب «برهان شفا»، ترجمه فارسی فن پنجم، از منطق شفای بو علی است. این ترجمه، توسط مهدی قوام صفری، به انگیزه آشنایی دانش جویان فلسفه ، با یکی از بهترین متون فلسفه علم و بخشیدن دیدگاه جدیدی به آنان در باره بسیاری از ادعاها و نوآوری ها، صورت گرفته است.
ترجمه، پس از سپاس گزاری و دیباچه، به تبعیت از اصل، چهار مقاله دوازده، ده، نه و ده فصلی را در بر گرفته است. مترجم، در هر فصلی، نخست، بخشی از متن را ذکر کرده و به ترجمه آن پرداخته و سپس به سراغ بخش بعدی رفته است.
گزارش محتوا
به گفته مترجم، محورهای اصلی ای که متن برهان شفا را تشکیل می دهند، عبارتند از:۱. تقسیم علم به تصور و تصدیق . ۲. معنی برهان و انواع آن. ۳. شرایط مقدمات برهان . ۴. مسبوق بودن هر علمی به علم دیگر. ۵. کیفیت نیل به مجهولات از طریق معلومات و ارتباط آنها. ۶. ماهیت علم یقینی؛ یعنی مسئله تمییز علم از غیر علم. ۷. مسئله استقراء ، مشکل آن و راه حل آن و تفاوت آن با تجربه. ۸. نقل برهان از علمی به علمی؛ یعنی مسئله تداخل علوم . ۹. مسئله تمایز علوم. ۱۰. فضیلت بعضی از اشکال قیاس بر بعضی دیگر. ۱۱. ماهیت حد ، محدودیت های آن و شرایط آن. ۱۲. فرق علم و ظن . ۱۳. سودمندی حس در اکتساب علم یقینی. ۱۴. چگوگی وقوع غلط در انواع استدلال های منطقی . ۱۵. چگونگی مشارکت حد و برهان. ۱۶. معانی مختلف اعراض ذاتی و معنی آن در کتاب برهان. ۱۷. معنی مناسبت مقدمات برهانی با استدلال برهانی. ۱۸. متناهی بودن حدود اوساط در استدلال های موجبه و سالبه . ۱۹. فرق اساسی علوم ریاضی با علوم غیر ریاضی و اینکه چرا ریاضیات، علمی یقینی محسوب می شود. ۲۰. محدودیت های علوم تجربی . ۲۱. چگونگی اکتساب حد. ۲۲. چگونگی اکتساب مبادی اولی، انکار فطریت فلسفی. ۲۳. سهم تقسیم و طبقه بندی اشیاء و موجودات در شناسایی آنها. ۲۴. مفهوم کلیت در کتاب برهان و بنا بر این در حوزه علوم تجربی و تفاوت این مفهوم با مفهوم سور کلی. ۲۵. مفهوم ضرورت در کتاب برهان و بنا بر این در حوزه علوم تجربی. ۲۶. کیفیت اعطای لمیت و انیت مسئله ای واحد در دو علم مختلف و...
وضعیت کتاب
پاورقی های مربوط به توضیح مواضع مشکل از برهان شفا که از ۱ تا ۷۲۷، در متن ترجمه، شماره گذاری شده، در آخر کتاب به ترتیب شماره تفسیر شده است و فهرست مطالب، پس از آن واقع گردیده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس