بنی مخزوم

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] از تیره های قریش ساکن در مجاورت مسجدالحرام بودند.
بنی مخزوم به تبار مخزوم بن یقظة بن مرة بن کعب گفته می شد که نسبشان در جد ششم پیامبر، مرة بن کعب ، با هم مشترک است. مخزوم فرزندانی به نام عمر، عامر، عمران و عمیره داشت. خاندان بنی مغیرة بن عبدالله بن عمر با توجه به اثرگذاری اش در رویدادهای مکه و داشتن شخصیت های برجسته همانند هشام بن مغیره که تاریخ درگذشتش مبدا تاریخ عرب جاهلی شد، مشهورترین شاخه بنی مخزوم به شمار می آید.
ƒبنی مخزوم پیش از اسلام
آن ها پیش از اسلام در شهر مکه ، در همسایگی مسجدالحرام در دامنه کوه صفا می زیستند. خانه ارقم بن ابی الارقم مخزومی در پای کوه صفا در سال های نخست دعوت پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم مکانی امن برای تازه مسلمانان بود. نیز برخی از درب های مسجدالحرام به نام باب بنی مخزوم خوانده می شدند. بر پایه گزارشی، پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم همیشه از این در وارد صفا می شد.
زیستگاه و پیشه بنی مخزوم
در دوره اسلامی و پس از فتوحات ، برخی مخزومی ها در شهرهای یمن، بصره، کوفه و شام ساکن شدند؛ شغل بیشتر افراد بنی مخزوم در دوران جاهلی بازرگانی بود. در گزارشی مبالغه آمیز، عبدالله بن ابی ربیعه از بازرگانان توانگر بنی مخزوم را به سبب ثروت فراوانش که به تنهایی با ثروت قریش برابری می کرد، عدل می گفتند. وی به تنهایی هزینه پوشش کعبه را می پرداخت. ولید بن مغیره را نخستین کسی دانسته اند که در روزگار جاهلیت کفش های خود را هنگام ورود به کعبه بیرون آورد. در اسلام نیز مردم با پای برهنه درون کعبه شدند.
نبرهای بنی محزوم
...

[ویکی حج] بنی مخزوم از تیره های قریش، ساکن در مجاورت مسجدالحرام بوده، که نسبشان در جد ششم پیامبر(ص)، مرة بن کعب، باهم مشترک است.
مخزومی ها در بسیاری از نبردهای قبیله ای پیش از اسلام حضور فعال داشته و به جهت فعالیت بازرگانی که داشتند از اقوام ثرتمند دوران جاهلیت محسوب می شوند.
به جز عده ای از مخزومی ها که در اوایل بعثت مسلمان شدند اکثر آنان تا فتح مکه به پیامبر(ص) ایمان نیاورده، و همراه مشرکان قریش برعلیه مسلمانان در جنگ ها حضور داشتند، افرادی از قبیله بنی مخزوم مانند: ابوجهل، ولید بن مغیره، عاص بن هشام و ... از سرسخت ترین دشمنان رسول خدا(ص) بودند، و برخی از مفسران آیاتی از قرآن کریم را بر آنان تطبیق داده اند.

پیشنهاد کاربران

بپرس