بیست باب در معرفت تقویم

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بیست باب در معرفت تقویم، رساله کوتاهی در گاهشماری و محاسبه و تدوین تقویم و احکام نجوم و اختیارات ، نوشته نظام الدین عبدالعلی بن محمدبن حسین بیرجندی است.
بیست باب در معرفت تقویم، رساله کوتاهی در گاهشماری و محاسبه و تدوین تقویم و احکام نجوم و اختیارات ، نوشته نظام الدین عبدالعلی بن محمدبن حسین بیرجندی (متوفی ۹۳۴).
این رساله را مختصر در معرفت تقویم یا رساله در معرفت تقویم نیز خوانده اند و بیرجندی آن را در ۸۸۳ نگاشته است.
عنوان بابهای بیستگانه رساله به این شرح است :
۱) در معرفت حساب جمّل؛ ۲) در معرفت ایام اسابیع و تواریخ مشهور؛ ۳) در معرفت بروج و کواکب و تقاویم ایشان؛ ۴) در معرفت سیر کواکب و رجعت و استقامت ایشان؛ ۵) در معرفت میل آفتاب و عروض کواکب و جُوزَهَرات ایشان؛ ۶) در معرفت ساعات و غایت ارتفاع و ظل و نصف النهار؛ ۷) در معرفت نظر و تناظر و مجاسده و انتکاث و تحویل و عکس؛ ۸) در معرفت شرف و هبوط کواکب و اوجات و حضیضات ایشان؛ ۹) در معرفت طالع اجتماع و استقبال و جزء ایشان؛ ۱۰) در معرفت نطاقات و ظهور و خفاء متحیره و رؤیت اهلّه؛ ۱۱) در معرفت انتقالات قمر و ممازجات و حالات او؛ ۱۲) در معرفت منازل قمر و ساعات بست؛ ۱۳) در معرفت اوقات صلوه و ارتفاع سمت قبله؛ ۱۴) در معرفت تاریخ خطائیان؛ ۱۵) در معرفت زوایدی که در تقویم آرند؛ ۱۶) در معرفت احوال بروج و ارباب مثلثات و احوال کواکب و ارباب ساعات؛ ۱۷) در معرفت خطوط کواکب؛ ۱۸) در معرفت بیوت دوازدهگانه و مدلولات کواکب و منسوبات ایشان؛ ۱۹) در معرفت احوال انظار و آنچه بدان ماند؛ ۲۰) در معرفت اصولی که در اختیارات به کار آید.
اهتمام بیرجندی بر چگونگی تدوین تقویم تام
بیست باب ،با این عبارات آغاز می شود: «اعتصمت بفضلک یا کریم.
اما بعد، این مختصریست در معرفت تقویم تام مشتمل بر بیست باب.
» و بدین ترتیب در این رساله، اهتمام اصلی بیرجندی چگونگی تدوین تقویم تام است.
تقویم تام کاملترین شکل تقویم در قیاس با تقویم شمسی یا قمری یا سایر تقاویم است و آن، «صفایحی است که مشتمل بود بر تقاویم و بعضی از اوضاع و متعلقات کواکب سبعه سیاره در مدت یک سال شمسی که از زیج و کتب احکام استخراج شده باشد، پس اگر با تقاویم کواکب جمیع اوضاع و متعلقات مخصوصه به دفتر تقویم یا اکثر مثبت باشد آن را تقویم تام گویند. ».
← آغاز باب اول
(۱) محمد محسن آقابزرگ طهرانی، الذریعة الی تصانیف الشیعة، چاپ علی نقی منزوی و احمد منزوی، بیروت ۱۴۰۳/۱۹۸۳.
(۲) عبدالعلی بن محمد بیرجندی، بیست باب در معرفت تقویم، نسخه خطی کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران، ش ۱/۱۹۲۳.
(۳) محمد آصف فکرت، فهرست الفبائی کتب خطّی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی، مشهد ۱۳۶۹ ش.
(۴) مظفربن محمد قاسم گنابادی، شرح بیست باب ملامظفر (درباره رساله بیست باب در معرفت تقویم، اثر عبدالعلی بن محمد بیرجندی)، ۱۲۷۶.
(۵) خانبابا مشار، فهرست کتابهای چاپی فارسی، تهران ۱۳۵۰ـ ۱۳۵۵ ش.
(۶) احمد منزوی، فهرست نسخه های خطی فارسی، تهران ۱۳۴۸ـ۱۳۵۳ ش.

دانشنامه آزاد فارسی

رساله ای کوتاه درباره گاهشماری، اخترشناسی و طالع بینی و تعیین ایام سعد و نحس به زبان فارسی از ملاعبدالعلی بیرجندی ( ـ۹۳۴ق)، ریاضی دان و منجم دربار الغ بیگ تیموری. بیرجندی در این رساله تنها به ذکر رئوس مطالب پرداخته، از این رو بر آن شرح ها بسیاری نوشته اند که مشهورترین آن ها شرح مفصل ملامظفر گنابادی (درگذشته پس از ۱۰۲۴ق) است که به نام شاه عباس صفوی تألیف شده است و به بیست باب ملامظفر شهره است. این شرح نه تنها برای شناخت تقویم، بلکه برای آشنایی با مقدمات علم هیئت و نجوم و علم احکام نجوم نیز آموزنده است. این شرح نخستین بار در ۱۲۷۱ق در تهران به چاپ رسید.

پیشنهاد کاربران

بپرس