بیلی روبین

دانشنامه عمومی

بیلی روبین ( به انگلیسی: ( Bilirubin ( BR ) یکی از پیگمان های زردرنگ صفراوی است که از شکست و تجزیهٔ طبیعی هموگلوبین حاصل می شود و عامل رنگ زرد ادرار و رنگ قهوه ای مدفوع است. گلبولهای قرمز پس از طی عمر ۱۲۰روزهٔ خود در طحال، توسط ماکروفاژهای طحالی تخریب می شوند. هموگلوبینِ موجود در گلبولهای قرمز پس از تخریب اریتروسیتها آزاد و به یک «هِم» ( heme ) و اسید آمینه تجزیه می شوند. [ ۱]
بیلی روبین شامل زنجیره ای باز از چهار پیرول حلقه مانند ( تتراپیرول ) است. در هِم، این چهار حلقه به یک حلقهٔ بزرگ متصل می شود که حلقهٔ پورفیرین نامیده می شود.
بیلی روبین بسیار شبیه به رنگ دانه یا پیگمنتی به نام فیکوبیلین ( phycobilin ) است که توسط برخی از جلبک ها برای جذب انرژی نور استفاده می شود و حاوی یک زنجیره باز از چهار حلقه پیرولیک می باشد. از این پدیده ایزومری شدن در برابر نور امروزه استفاده های بسیاری می شود. از کاربردهای این پدیده می توان به فتوتراپی ( درمان توسط نور ) در زردی نوزادان اشاره نمود.
بیلیروبین دارای ایزومرهایی ازجمله Z و Y و نیز Z - Z می باشد.
بیلی روبین توسط فعالیت بیلی وردین ردوکتاز بر روی بیلی وردین که رنگ دانه یا پیگمنتی سبزرنگ حاصل از کاتابولیزم هم است٬ حاصل می گردد.
اریتروسیتها ( سلول های قرمز خون ) که در مغز استخوان تولید می شوند پس از طی عمر یا آسیب دیدگی٬ در طحال دفع و تخلیه شده و هموگلوبین این سلول ها به هم و گلوبین ( که به اسید آمینه برگشت می شود ) شکسته می شوند.
حلقه هم در سلول های رتیکولواندوتلیال درطحال به بیلی روبین غیرمستقیم تبدیل می شود. این بیلی روبین آزاد است و به هیچ ماده دیگری جفت و پیوند نشده و به همین دلیل غیرکنژوگه نامیده می شود و با توجه به پیوند هیدروژنی درون ذره ای در آب محلول نیست و درون ادرار دیده نمی شود. پس از آن به آلبومین متصل شده و به کبد فرستاده می شود.
بیلیروبین غیر مستقیم حمل شده توسط آلبومین بدرون کبد٬ توسط آنزیم گلوکورونیل ترانسفراز با اسید گلوکورونیک جفت ( کنژوگه ) شده که در این مرحله قابل حل در آب بوده و درون ادرار نیز می تواند وارد شود. مقدار زیادی از این بیلیروبین کنژوگه به صفرا رفته و به این ترتیب به روده باریک راه می یابد ولی در ادامه روند هضم٬ حدود ٪۹۵ آن توسط خود روده باریک٬ باز جذب می شود و طی چرخه انتروهپاتیک به کبد بازمی گردد. بیلیروبین دلتا ( بیلی پروتئین ) :همان بیلیروبین کنژوگه می باشد که با انتقال دهنده ای در خون به نام آلبومین باند شده است و امکان دفع آن توسط کلیه کاهش یافته و در نتیجه عامل دوام زردی در بیماران مبتلا به یرقان کبدی یا کلاستاز می باشد.
عکس بیلی روبینعکس بیلی روبین
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس