بیونیک

دانشنامه عمومی

بیونیک ( به انگلیسی: Bionics ) یا مهندسی ملهم از زیست شناسی[ ۱] الگوگیری از سامانه ها، ساختارها و سازوکارهای طبیعت و جانداران برای ابداع و اختراع، پدیدآوردن فناوری و حل مسائل فنی–مهندسی است.
این رشته به عنوان یک دانش میان رشته ای و یک روش شناسی حل خلاق مسئله، از شاخه ها یا گرایش های تخصصی خلاقیت نوآوری شناسی ( Creanovatology ) به شمار می رود. به عبارتی می توان گفت بیونیک هنر به کارگیری دانش سیستم های زنده در حل مسائل فنی است. این رشته به عنوان یک دانش میان رشته ای و یک روش شناسی حل خلاق مسئله، از شاخه ها یا گرایش های تخصصی خلاقیت نوآوری شناسی به شمار می رود. طبیعت با گذر از عصرهای بسیار دچار تغییرات و جهش های بسیاری شده است و به تکامل رسیده است. طبیعت هرآنچه را که با محیط سازگاری نداشته از بین برده و امروزه، طبیعتی که ما در آن زندگی می کنیم و هر جاندار موجود در آن، تکامل یافته ترین مخلوق در نوع خود تا به امروز می باشد. این بدان معنی است که هر مکانیسم و ساختاری در طبیعت در بهترین کارآمدترین حالت خود قرار دارد. پس بشریت می تواند با مطالعهٔ این طبیعت تکامل یافته، در طراحی دست ساخته های خود ایده بگیرد. از اواخر قرن بیست شاهد بسیاری از دستاوردهای بشری هستیم که اگر دقیق تر به آن ها نگاه کنیم، درمی یابیم که الهام گرفتن از طبیعت کمک شایانی به بهتر ساختن آن ها کرده است.
سرگرد جک استیل، افسر هنگ هوانوردی ارتش آمریکا واژه بیونیک را نخستین بار برای علم سیستمهایی را که شالودهٔ آنها سیستمهای زنده است یا دارای خصوصیات سیستمهای زنده هستند یا به سیستمهای زنده می مانند به ک ر برد. واژه بیونیک برای اولین بار توسط جک ای. استیل در سال ۱۹۵۸ ابداع شد که احتمالاً از واژه فنی بیون ( bion ) از یونان قدیم به معنی واحد زندگی و پسوند ایک ( - ic ) به معنی مشابه تشکیل شده است. بدین ترتیب بیونیک را می توان مانند زندگی معنا کرد. برخی لغت نامه ها نیز این واژه را ترکیبی از بیو در واژهٔ بیولوژی و نیک در واژهٔ الکترونیک تعریف کرده اند. این واژه در دهه ۱۹۷۰ میلادی در سریال های تلویزیونی مرد شش میلیون دلاری و زن بیونیکی شناخته شد که بر اساس دو رمان با همین نام نوشتهٔ مارتین کایدین تحت تأثیر کارهای استیل ساخته شده بودند.
بشر از ابتدا برای ساختن مکانها و وسایل خود از طبیعت، الهام می گرفته است. به عنوان مثال لئوناردو داوینچی با ایده گرفتن از ساختار بدن خفاش ماشین پرنده طراحی کرد. بعدها در نمایشگاه مونترال کانادا، فرای اتو، برای ساخت سازه اش از تار عنکبوت ایده گرفت.
عکس بیونیک
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

بیونیک (bionics)
(یا: زنده شناسی) طراحی و تولید سیستم های مصنوعی الکترونیکی یا مکانیکی، با تقلید از سیستم های زنده . مثلاً، بازوی بیونیکی عضوی مصنوعی (پروتز) است که در آن از علم الکترونیک برای تقویت سیگنال های بسیار ضعیف الکتریکی ای استفاده می کنند که در ماهیچه ها تولید می شوند. از این سیگنال ها برای به کارانداختن موتورهای الکتریکی کوچک استفاده می کنند و این موتورها مفصل های انگشتان و مچ دست را به کار می اندازند. نخستین چشم مصنوعی ، که مستقیماً به عصب بینایی متصل بود، در اواسط سال ۲۰۰۰ به صورت آزمایشی کاشته شد. این چشم از یک دوربین ویدئویی ، یک آنتن رادیویی، و یک ریزتراشه تشکیل می شد. این مجموعه بخش های مختلف عصب بینایی را تحریک می کرد تا در مغز احساس بینایی ایجاد کند. در گوش بیونیکی، به جای موهای داخل گوش الکترودهایی نصب می کنند که صدا را به پالس های الکتریکی تبدیل می کنند. برای نخستین بار، پیتر استوارت ، روزنامه نگار استرالیایی ، از دو گوش بیونیکی استفاده کرد. او گوش راست خود را در ۱۹۸۴، و گوش چپش را در ۱۹۸۹ دریافت کرد.

پیشنهاد کاربران

زیویک : زی ، زیو ، ژیوار و زیست همگی معنای زندگی را می رسانند و پسوند " یک" در زبان پارسی ، مانند پارسیک ، داتیک ، گاسانیک و . . . وابستگی و نسبت را به بن واژه ها می دهد و در اینجا زیویک یعنی وابسته به زیست و زندگی و زیستواره می باشد.
الگو گیری از طبیعت

بپرس