تاج التراجم

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] تاج التراجم، از آثار فقیه حنفى، زین ‏الدین ابوالعدل قاسم بن قطلوبغا بن عبدالله مصرى (802-879ق) است که در آن، فقط شخصیت های گوناگون مذهب حنفی را معرفی کرده است.
این اثر را «محمد خیر رمضان یوسف» تصحیح کرده و مقدمه ای عالمانه بر آن افزوده است.
این کتاب از مقدمه مصحح و مقدمه نویسنده و متن اصلی (شامل: اسم ها، کنیه ها، مشهوران به ابن و مشهوران به نسب و لقب) تشکیل شده است.
در این کتاب، حدود 350 شخصیت به ترتیب الفبایی شناسانده شده است.
مصحح بعد از توضیح درباره شرح حال نویسنده و منزلت علمی او و آثار علمی اش، روش مؤلف و نیز روش تصحیح را ذکر و بعد نسخه های خطی را معرفی کرده است.
نویسنده در مقدمه کوتاهش چنین نوشته است: «... بنده ضعیف قاسم بن قطلوبغا حنفی چنین می گوید: زمانی که بر «تذکره» شیخ ما امام شهاب الدین احمد بن علی بن عبدالقادر بن محمد مقریزی آگاهی یافتم و آنچه را در شرح حال امامان حنفیه نوشته، دیدم، تشویق شدم که او را پیروی کنم و به آن ملحق کنم هر شرح حالی را که مربوط به آنان است، به صورتی که او قصد کرده؛ یعنی فقط کسانی که دارای تألیف هستند... .

دانشنامه آزاد فارسی

تاجُ التَّراجم
(یا: تاج التراجم فی تفسیرالقرآن للاعاجم) کتابی به فارسی، در تفسیر قرآن، تألیف ابوالمظفّر محمّد اسفراینی. مؤلف در ترجمۀ عبارات قرآنی، به نظریات مفسّران و آوردن لغات مفهوم و روشن توجه کرده است. همچنین با ذکر شأن نزول آیاتِ همۀ سوره ها سعی در آشکارکردن زمینۀ غالباً نهفتۀ آیات قرآن کرده است. در این اثر به نکات فقهی (شافعی) نیز اشاره شده است. اسفراینی در این تفسیر که با روش نقلی و کلامی (اشعری) نوشته شده، ترجمه ای هم سنگ با مفاهیم قرآنی نیز ارائه کرده است. این اثر با خصوصیات آوایی، واژگانی و دستوری نمونه ای از نثر کهن خراسانی و دارای ارزش زبان شناسی تاریخی هم هست. تاج التراجم به تصحیح نجیب مایل هروی و علی اکبر الهی خراسانی در ۵ جلد به چاپ رسیده است (۱۳۷۵ش).

پیشنهاد کاربران

بپرس