تاج الملوک ایرملو

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تاج الملوک آیرملو. تاج الملوک آیرملو، زنی با نفوذ در دربار دو پهلوی (اول و دوم) بود و حدود نیم قرن به عنوان ملکه اول دربار شناخته می شد. نفوذ وی بخصوص در دوران سلطنت پسرش محمدرضاشاه بیشتر شد و حتی دخالت او در امور سیاسی موجب ایجاد مشکلاتی برای دکتر مصدق شد. شایان ذکر است که برخی عزل و نصب ها نیز زیر نظر آنها انجام می شد. سرانجام تاج الملوک با آغاز تب انقلاب به آمریکا رفت و تا زمان مرگش در همان جا ماند.
تاج الملوک آیرملو، زنی با نفوذ در دربار دو پهلوی (اول و دوم) بود و حدود نیم قرن به عنوان ملکه اول دربار شناخته می شد. شاید به جرات بتوان گفت این زن تنها کسی بود که در مقابل رضاخان می ایستاد. نفوذ وی بخصوص در دوران سلطنت پسرش محمدرضاشاه بیشتر شد و حتی دخالت او در امور سیاسی موجب ایجاد مشکلاتی برای دکتر مصدق شد که سرانجام به پیشنهاد مصدق، تاج الملوک و دخترش اشرف که از حامیان مخالفین مصدق بودند، از کشور خارج شدند. شایان ذکر است که برخی عزل و نصب ها نیز زیر نظر آنها انجام می شد. سرانجام تاج الملوک با آغاز تب انقلاب به آمریکا رفت و تا زمان مرگش در همان جا ماند.تاج الملوک آیرملو دختر میرپنج تیمورخان آیرملو از صاحب منصبان ارشد ارتش قزاق و همسر دوم رضاخان بود. خانواده او از مهاجرین بودند و پس از انقلاب بلشویکی روسیه از آذربایجان به ایران آمده بودند. پدر او از خوانین بزرگ بود که سال های سال در سوادکوه مازندران اقامت داشت و با خانواده پدری رضاخان یار و آشنا بود.تاریخ تولد تاج الملوک در شناسنامه ۱۲۷۸هجری شمسی می باشد، اما گویا تاریخ تولد واقعی او ۱۲۷۰ شمسی بود. تاج الملوک پنج خواهر داشت و خودش دومین دختر خانواده بود. این ها از اهالی محله سنگلج تهران بودند. سنگلج آن روز تهران جای زندگی اکثریت مردم لشوش و اشرار و فتنه سازان اسم و رسمدار شهر بود که به استثناء چند خانواده مشهور از اهالی محله، برای بقیه مردم مزاحمت ایجاد می کردند.
ازدواج
از آنجا که پدر تاج الملوک یک میرپنج بود، برای رضاخان افتخاری بود که با دختر او ازدواج کند. هرچند تاج الملوک به ظاهر با این ازدواج موافق نبود؛ اما قلباً راضی به آن بود. اشرف پهلوی در مورد ازدواج پدر و مادرش می گوید: «مراسم ازدواج پدرم و نیز برادر مادرم (که هر دو در بریگاد قزاق خدمت می کردند) به طریق سنتی ایرانی ها انجام شده بود و هر دو آنها قبل از ازدواج با همسر آینده خود تماس نداشتند. ضمناً گفتنی است که علیرغم سنت زمانه در مورد ازدواج دختران در سنین قبل از بیست سالگی، مادرم در سن ۲۴ سالگی به ازدواج پدرم درآمده بود. لیکن بعدها هربار که پدرم به شوخی خطاب به مادرم می گفت: تو خیلی خوشبخت بودی که در سنین بالا توانستی شوهر پیدا کنی، مادرم بلافاصله می گفت: نه نه تو اشتباه می کنی! من موقع ازدواج بیش از ۱۸ سال نداشتم». طبق برخی نقل ها تفاوت سنی ملکه مادر و رضاشاه حدود ۲۰ سال بود. یعنی رضا متولد ۱۲۵۶ و نیم تاج متولد ۱۲۷۶ش.با تشکیل خانواده در تهران رضاخان همچنان به دنبال دستورات نظامی بود و زندگی آرامی نداشت. تاریخ ازدواج این دو در ۱۵ رجب ۱۲۹۴ش بوده است.
فرزندان
تاج الملوک برای رضاخان ۴ فرزند آورد به نام های شمس، اشرف، محمدرضا و علیرضا.فرزند اول که خدیجه نامیده شد، در ۴ آبان ۱۲۹۶ به دنیا آمد. وی بعدها به شمس الملوک ملقب گشت. فرزندان بعدی او که دوقلو بودند، دو سال بعد و در ۴ آبان ۱۲۹۸ متولد شدند. یک پسر و یک دختر که به فاصله ۵ ساعت متولد شدند، به نام های محمدرضا و زهرا. زهرا نیز مانند خواهر بزرگش به اشرف الملوک ملقب گشت. فرزند چهارم او علیرضا بود که ظاهراً در ۱۳۰۱ متولد شد.
ازدواج های دیگر رضاشاه
...

پیشنهاد کاربران

بپرس