تاریخ الاسلام و وفیات المشاهیر و الاعلام

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] تاریخ الإسلام و وفیات المشاهیر و الأعلام، اثر شمس الدین محمد بن احمد بن عثمان ذهبی (متوفی 748ق)، با تحقیق عمر عبدالسلام تدمری، تاریخی عمومی از عالم اسلام است و نیز شرح حال و تراجم علما و بزرگان سرزمین شام و سایر موضوعات مربوط به این سرزمین می باشد که به زبان عربی و در قرن هشتم هجری نوشته شده است.
این کتاب در زمینه تاریخ از افتخارات مکتب اسلامی بشمار می آید و از بزرگ ترین نوشته های ذهبی و گسترده ترین تاریخ عمومی تا زمان اوست؛ زیرا از زمان هجرت پیامبر(ص) تا سال 700 هجری را در بر دارد و محدوده مکانی مورد بحث او همه قلمروهای اسلامی از اندلس تا دورترین نقطه شرق می باشد؛ همچنین حوادث مهم دوره زمانی و مکانی فوق را بیان کرده و زندگی نامه حدود چهل هزار نفر از افراد مشهور همه گروه ها در این هفت قرن را ذکر کرده است.
کتاب با دو مقدمه از محقق و مؤلف آغاز شده و مطالب در 52 جلد، سامان یافته است.
نویسنده تاریخ عمومی خود را به دوره اسلامی (از مغازی و سیره نبوی تا عصر خود) اختصاص داده و به شیوه ابن جوزی در کتاب «المنتظم فی تاریخ الأمم و الملوک»، شرح سال شمار رویدادها را تا سال 700ق با وفات بزرگان، هر سال درآمیخته است.
وی در تدوین و نگارش این مجموعه عظیم، از تاریخ ها و کتاب های تراجم و رجال بسیاری بهره گرفته و برخی از آن ها را خلاصه کرده است. او در این کتاب تاریخ هفتصد ساله اسلامی را به هفتاد دهه تقسیم کرده و به هر دهه عنوان «طبقه» داده است.
از جمله منابع مهم نویسنده، می توان به آثار زیر اشاره نمود: «دلائل النبوة » بیهقی ؛ «سیرة النبی» ابن اسحاق؛ «الطبقات الکبری» محمد بن سعد کاتب واقدی؛ «تاریخ» ابوعبدالله بخاری ؛ «تاریخ» یعقوب فسوی ؛ «تاریخ» ابوبکر بن ابوشیبه و.

پیشنهاد کاربران

بپرس