تاریخ بختیاری

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تاریخ بختیاری (یا خلاصة الاعصار فی تاریخ البختیار)، کتابی است فارسی که درباره تاریخ ایل بختیاری و سکونت گاه آنان نوشته شده است
در ۱۳۲۷ عبدالحسین خان سپهر ملقب به لسان السلطنه و ملک المورخین، به فرمان علیقلی بختیاری سردار اسعد، وزیر جنگ، و زیرنظر او تحریر کتاب را آغاز کرد.
مولفان تاریخ بختیاری
بخش اعظم این اثر نوشته اوست، اما مجموعاً چهارده تن در تحریر و تدوین و ترجمه برخی از منابع آن نقش داشته اند که در فصول کتاب نامشان ذکر شده است.
نقش سردار اسعد در تالیف کتاب
سردار اسعد شخصاً در منابع جستجو می کرده و پس از بررسی و انتخاب فصول راجع به بختیاری ها مطالب را برای تحریر یا ترجمه در اختیار تحریرکنندگان و مترجمان قرار می داده است.
علاوه بر آن، بخش هایی را برای سپهر تقریر می کرده و او آن ها را عیناً می نوشته و گاهی در توضیحاتی درباره مطالب نقل شده از منابع می افزوده است.
استفاده از خاطرات مستشرقان در تالیف کتاب

دانشنامه آزاد فارسی

تاریخِ بَخْتیاری
تاریخِ بَخْتیاری
(یا: خُلاصَۀ الْاَعْصار فی تاریخ بختیار) کتابی به فارسی در جغرافیای تاریخی ایل بختیاری (قرن ۱۴ق). این اثر نخستین کار تألیفی مستقل دربارۀ ایل بختیاری و مرجعی در این موضوع است. کتاب به دستور سردار اسعد بختیاری و به قلم یک هیئت چهارده نفره از مؤلفان و مترجمان و با تحریر عبدالحسین سپهر ( ـ۱۳۱۲ق) تألیف شده است . سردار اسعد در ۱۳۲۷ق، پس از بازگشت از سفر اروپا کتاب را بررسی و بخش های خلاف واقع را، حذف کرد. منبع اصلی اثر ناسِخُ التّواریخ بوده است، همچنین متون متقدم ، سفرنامۀ سیاحان و رجال سیاسی اروپایی ، منابع جغرافیایی و دایرة المعارف های اروپایی از دیگر منابع این اثر است . اساس کار به شیوۀ کارهای تحقیقی و پژوهشی است و هنگام نقل قول ها رسم امانت حفظ شده است . آداب و رسوم ، باستان شناسی و ساختار ایلی سرزمین بختیاری از مطالب قابل توجه این اثر است . به دلیل تعدد نویسندگان کتاب ، اثر یک دست نیست . این اثر یک بار با چاپ سنگی (۱۳۳۳ق) و بار دیگر به کوشش جمشید کیانفر (تهران ، ۱۳۶۱ش ) به چاپ رسیده است .

پیشنهاد کاربران

بپرس