تاریخ تمدن مغرب

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] تاریخ تمدن مغرب، اثر حسین مونس است که توسط حمیدرضا شیخی به فارسی سلیس و روان ترجمه شده است. کتاب حاضر، تاریخ جامعى از سرزمین مغرب است که بعد از سال‎ها بررسىِ این تاریخ و تلاش براى فهم آن و روشن ساختن ابهامات و زوایاى تاریکش و دنبال کردن تحولات سیاسى و اجتماعى و مدنى این سامان از اندکى پیش از فتح اسلامى تا برپایى دولت اشراف علوى فلالى توسط مؤلف کتاب به رشته تحریر درآمده است.
مؤلف سالیان درازى را در راه مطالعه این تاریخ و تدوین آن سپرى کرده و بارها شروع به نگارش تاریخ جامع و فراگیرى درباره این دیار کرده، تاآنکه سرانجام به شکل کتاب حاضر درآمده است.
مؤلف، انگیزه نوشتن کتاب را چنین بیان می‎کند: «اسباب و عوامل نگارش تاریخ مغرب، از سده ششم تا هجدهم میلادى، به‎مرور زمان براى من فراهم شد و دست‎‎به‎‎کار نوشتن این تاریخ شدم که پس از چندین‎ بار تجدید نظر در آن سرانجام به این شکل و ساختارى رسیدم که اینک آن‎را به خواننده گرامى تقدیم مى‎دارم».
کتاب حاضر شامل سه جلد است که با پیشگفتاری از مؤلف آغاز گردیده، سپس به عصرهای تاریخ مغرب اسلامی و معرفی سرزمین مغرب پرداخته شده است. مؤلف در ادامه کتاب را به 5 فصل یا 5 عصر تقسیم نموده است. عصر اول عصر فتوحات و فتح مغرب به دست مسلمانان است؛ عصر دوم عصر والیان پس از پایان فتح به دست موسی بن نصیر است؛ عصر سوم عصر نخستین دولت‎های مغربی اسلامی است؛ عصر چهارم، عصر طوفان‎ها و عصر پنجم عصر دولت مرینیان به بعد می‎باشد.
مؤلف درباره تقسیم تاریخ مغرب چنین بیان می‎دارد که: تا آنجا که ما مى‎دانیم و جستجو کرده‎ایم، تاریخ مغرب به سه عصر و دوره تقسیم مى‎شود:
مؤلف اشاره می‎کند که در این کتاب، سخن خود را به سرزمین مغرب محدود خواهیم کرد، ولى در ضمن آن با فتح صقلیه توسط مسلمانان و مختصرى از تاریخ آنان نیز آشنا خواهیم شد و به تمدن اسلام در این جزیره هم نگاه گذرایى خواهیم کرد. درباره صحراى بزرگ و ساکنان و تاریخ آن هم صحبت‎هاى زیادى خواهیم داشت. در هنگام سخن از مرابطان نیز به گوشه‎اى از تاریخ افریقاى مدارى غربى، یعنى سرزمین سودان غربى، خواهیم پرداخت. همچنین از نقش مغرب و دولت‎هاى آن در تاریخ اندلس و به‎عکس، تأثیر اندلس بر تاریخ مغرب سخن خواهیم گفت؛ چراکه تاریخ غرب اسلامى به هم آمیخته است و مناطق و میدان‎هاى گوناگون آن همواره بر یکدیگر تأثیر گذاشته‎اند؛ به‎طورى‎که نگارش تاریخ هر منطقه و ناحیه‎اى از آن، جدا از تاریخ سایر اقطار و عرصه‎هایش غیرممکن است.

پیشنهاد کاربران

بپرس