تاریخ شیعه ترجمه

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «تاریخ تشیع» ترجمه فارسی کتاب «تاریخ الشیعة» اثر علامه محمد حسین مظفر، به قلم دکتر سید محمدباقر حجتی است که به فارسی روان و سلیس برگردان شده است.
این کتاب قریب به نیم قرن پیش تألیف شده و آنگاه که از جغرافیا و کیفیت حکومت ها و دولت ها و ممالک اسلامی و نام و عنوان این ممالک و سرزمین ها گفتگو می کند باید در نظر داشت که این مطالب، مربوط به قریب پنجاه سال قبل است و مترجم فقط در مورد برخی از عناوین تصرفاتی به عمل آورده و هیچگونه دگرگونی دیگری در آن ها به هم نرسانده است و سعی کرده کتاب را به همین صورت که هست ترجمه کند و در نتیجه مطالعه کنندگان وقتی این مطالب را از نظر می گذرانند، باید متوجه باشند که تاریخ شیعه را از صدر اسلام تا حدود قریب به نیم قرن قبل در پیش رو دارند و برای آن ها که نیم قرن پس از آن به سر می برند این ممالک و جغرافیای طرح شده در آن و نام ها و عناوین آن ها جالب می نماید .
اگر چه در ترجمه کتاب سعی شده است که عین عبارات و اصطلاحات نقل و به فارسی برگردان شود، لکن در مواردی که به ذهن فارسی زبانان مأنوس به نظر نمی رسید تلطیفی در ترجمه و تعدیلی در آن، متناسب با اذهان فارسی زبانان به عمل آمد. اگرچه مترجم خود به این نکته اشاره دارد که راضی به این کار نبوده، اما به این نکته پی برده است که با حفظ معادله در ترجمه، پاره ای از موارد نامفهوم گردد، لذا این دگرگونی ناچیز در آن به چشم می خورد که ناگزیر بوده است .
مؤلف مانند بسیاری از نویسندگان پیشین و معاصر خود پاره ای از سلاطین ایران و ممالک دیگر را به خاطر حمایت آن ها از تشیع مورد تقدیر و ستایش قرار داده است. در این کتاب که جسته و گریخته از مساعی سلاطین ستایش شده، ناگزیر با اندکی تعدیل در بیان مؤلف، این نقیصه جبران شده است. لکن باید مطالعه کنندگان مطالب یاد شده در مقدمه مترجم را مورد توجه قرار دهند و بعد به سراغ کارهای سلاطینی که در این کتاب گزارش شده است، بروند وگرنه آنچه در متن کتاب در رابطه با این مسأله وجود دارد با واقعیت کار سلاطین سازگار نیست و لذا باید این قسمت ها را با دیدی تردیدآمیز نگریست و حقیقت امر را با فشرده ای از مطالب مندرج در این مقدمه سنجید .
مترجم فهارس مفید و جامعی به کتاب افزوده است. فهرست مطالب در ابتدا و فهرست آیات؛ احادیث و آثار و نصوص عربی؛ اشعار و سخنان منظوم؛ اشخاص و گروه ها؛ امکنه و جای ها و کتب و رسالات مذکور در متن، در انتهای کتاب آمده است.
در پاورقی ها علاوه بر ذکر مطالب، توضیحاتی در مورد برخی از مطالب متن داده شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس