تاریخ نگاری هند

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] برخی بر این باورند که تاریخ همراه با مسلمانان به هند وارد شده است (محققانی هم چون آلن، فلیت و اشپرنگر به تاریخ نگاری واقعی در هند باستان باور ندارند )، ولی برخی از مورخان وجود کتیبه های پرسستیس متعلق به سده چهارم میلادی و هرشچریتا تألیف بانا متعلق به قرن اول و راج ترنگنی تألیف کلهنه در قرن ششم را نشانه هایی از آثار تاریخی پیش از اسلام در هند معرفی می کنند. این آثار که عمدتاً به زبان سنسکریت اند، نفوذ مشخص و محسوسی بر تاریخ نگاری هند در دوره اسلامی نداشته اند.
به طور کلی می توان ادعا کرد که شروع تاریخ نگاری در شبه قاره هند متأثر از تاریخ نگاری ایرانی و به زبان فارسی بوده است، زیرا زبان فارسی قرن ها زبان فرهنگ و ادب در شبه قاره به شمار می رفت. یکی از علل رواج زبان فارسی و تأثیر مستقیم آن به خصوص بر تاریخ نگاری در هند، مهاجرت برخی از محققان و ادیبان ایرانی به هند بود. این تأثیر تا حدی بود که برخی مورخان هندو نیز آثار خود را به فارسی می نوشتند.
دوره ها
تاریخ نگاری در هند را می توان به دو دوره پیش از تیموریان و دوره تیموریان تقسیم کرد.
← پیش از تیموریان
تألیف آثار تاریخی به زبان فارسی در سده دوازدهم بیش تر شد.در این زمان افزون بر تاریخ خوافی خان، تاریخ شیواجی ِ مجهول المؤلف، آرای مراتهه را در باره شیواجی شرح می دهد. از جالب ترین آثار تاریخی این دوره سِیَر المتأخرین تألیف غلام حسین خان طباطبایی است که در ۱۱۹۵ به پایان رسیده و در آن روی دادهای پس از ۱۱۱۸ به تفصیل شرح داده شده و اطلاعات آن در باره فتوحات و حکومت کمپانی هند شرقی انگلیس سودمند است.
تاریخ نگاری جدید
...

پیشنهاد کاربران

بپرس