تاموکسیفن

دانشنامه عمومی

تاموکسی فن ( به انگلیسی: TAMOXIFEN )
رده درمانی: داروهای هورمونی تعدیل کننده انتخابی گیرنده استروژن
اشکال دارویی: قرص
تاموکسیفن از گروه داروهای SERM ( تعدیل کننده های انتخابی گیرنده استروژن ) می باشد . این داروها در برخی بافت ها اثرات مشابه استروژن ( آگونیستی ) ، و در سایر بافت ها دارای اثرات مشابه نسبی یا جلوگیری از اثر استروژن ( آنتاگونیستی ) دارند. تاموکسیفن یک SERM است که در درمان سرطان های پاسخ دهنده به هورمون تجویز می شود و در این بافت به عنوان آنتاگونیست از فعال شدن گیرنده توسط استروژن های آندوژن جلوگیری می کند.
تاموکسی فن برای درمان سرطان پستان و نازایی وابسته بهاولیگومنوره یا آمنوره ثانویه مصرف می شود.
همچنین از تاموکسیفن می توان در مواردی با تجویز پزشک برای درمان ماستالژی ( درد پستان ) هم استفاده کرد. و برای جلوگیری از ژنیکوماستی ( بزرگی پستان ) در مردان بر اثر استفاده بیش از حد استروئیدها ( داروهای هورمونی بدنسازی ) نیز کاربرد دارد اما به دلیل ایجاد طاسی سر توصیه نمی شود.
متابولیسم تاموکسی فن کبدی است و دارای چرخه روده ای - کبدی می باشد، حذف دارو دو مرحله ای بوده که مرحله اول ۴ - ۷ ساعت پس از تجویز و مرحله دوم ۷ - ۱۴ روز طول می کشد. اثر درمانی مطلوب ۴ - ۱۰ هفته پس از شروع درمان حاصل می شود. اثرات آنتاگونیستی دارو ممکن است چند هفته پس از یک نوبت مصرف آن ادامه داشته باشد. دارو اغلب به صورت متابولیت از طریق صفرا و مدفوع دفع می شود.
گر گرفتگی، خونریزی واژن، بی خوابی، توقف قاعدگی، خارش فرج، اختلالات گوارشی، التهاب تومور، کاهش تعداد پلاکت ها، احتباس مایعات، طاسی سر، فیبروم رحم، اختلالات بینایی ( تغییرات قرنیه، آب مروارید و رتینوپاتی ) کاهش پلاکت ها یا گلبول های سفید خون، به ندرت کاهش نوتروفیل ها و تغییرات آنزیم های کبدی از عوارض جانبی دارو هستند. مصرف این دارو در خانم هایی که سرطان سینه دارند، احتمال پولیپ اندومتر را افزایش می دهد.
عکس تاموکسیفنعکس تاموکسیفن
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

تاموکْسیفِن (tamoxifen)
داروی مسدود کنندۀ استروژن. برای درمان سرطان پستان و ناباروری به کار می رود. این دارو با جلوگیری از تشکیل رگ های ظریفی که به تومور خون رسانی می کنند، یاخته های سرطانی را می کشد. قطع جریان خون باعث مرگ یاخته ها و در نتیجه، کوچک شدن تومور می شود. عوارض این دارو عبارت اند از گرگرفتگی، بثورات پوستی، ترشح از مهبل، و گاه سرطان آندومتر. کارآزمایی های بالینی برای بررسی اثر احتمالی این دارو بر جلوگیری از سرطان پستان در زنان سالمی که سابقۀ خانوادگی سرطان پستان دارند، در دست اجراست.

پیشنهاد کاربران

بپرس