تجوید قران کریم

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] تجوید قرآن کریم. تجوید قرآن کریم تألیف محمدصادق قمحاوی، ترجمه و شرح و گاه تعلیقاتی است از دکتر سید محمد باقرحجتی مربوط به کتاب «البرهان فی تجوید القرآن» نوشته محمد صادق قمحاوی.
محتوای این کتاب غالبا بر روند نظریات شمس الدین محمد بن محمد، معروف به «ابن الجزری» مقری، محدث و فقیه شافعی متوفای 833 هجری است.کتاب شامل بخش عمده ای از مسائل مربوط به تجوید قرآن کریم است.منتهی فشرده تحریر شده است.شرح متن کتاب بصورت پاورقی در کتاب آمده است.
تعریف تجوید، حکم تجوید، موضوع تجوید، فضل و شرف و اهمیت علم تجوید، واضع و بنیانگذار علم تجوید، فایدۀ تجوید، حکم استعاذه، احکام نون ساکنه و تنوین، احکام میم ساکنه، حکم لام «ال» و لام «فعل» و لام «حرف»، مخارج حروف هجاء، صفات و خصوصیات حروف هجاء، تفخیم و ترقیق و غیره از مطالب موجود در این کتاب می باشد.
«تجوید» عبارتست از فن صحیح خواندن قرآن کریم.تجوید مصدر باب تفعیل و در لغت به معنی نیکی و به خوبی انجام دادن کاری است و در اصطلاح عبارتست از صحیح خواندن قرآن و خوب ادا کردن حروف و شناختن وقف ها.ابن جزری در تعریف تجوید می نویسد: «تجوید آرایۀ تلاوت و پیرایۀ قرائت است و عبارتست از اعطای حقوق حروف به آنها و حفظ ترتیب و مراتب آنها و باز آوردن حروف به مخرج و اصل آن و پیوستن آن به نظیرش و تصحیح لفظ و تلطیف زبان با نظر به صیغه و ساختمان هر کلمه بدون اسراف و تکلّف و افراط» النشر، ج 212/1.
کتاب مشتمل بر پیشگفتار مترجم و دیباچه مؤلف کتاب و مقدمه ای دربارۀ مبادی، تعریف، حکم، موضوع، فضل و شرف تجوید و نیز واضع این علم و فایدۀ و مأخذ و سند آن و نیز مسائل علم تجوید و هدف و غرض آن و نیز مطالبی دربارۀ لحن و مراتب و درجات قرائت قرآن کریم می باشد.
استعاذه، احکام نون ساکنه و تنوین، احکام میم ساکنه، حکم لام «ال» و....

[ویکی فقه] تجوید قرآن کریم (کتاب). کتاب «تجوید قرآن کریم» ترجمه و شرح و گاه تعلیقاتی است از دکتر سید محمد باقر حجتی مربوط به کتاب « البرهان فی تجوید القرآن » نوشته محمد صادق قمحاوی .
«تجوید» عبارتست از فن صحیح خواندن قرآن کریم است. تجوید مصدر باب تفعیل و در لغت به معنی نیکی و به خوبی انجام دادن کاری است و در اصطلاح عبارتست از صحیح خواندن قرآن و خوب ادا کردن حروف و شناختن وقف ها. ابن جزری در تعریف تجوید می نویسد: «تجوید آرایه تلاوت و پیرایه قرائت است و عبارتست از اعطای حقوق حروف به آنها و حفظ ترتیب و مراتب آنها و باز آوردن حروف به مخرج و اصل آن و پیوستن آن به نظیرش و تصحیح لفظ و تلطیف زبان با نظر به صیغه و ساختمان هر کلمه بدون اسراف و تکلف و افراط».
محتوا
محتوای این کتاب غالبا بر روند نظریات شمس الدین محمد بن محمد ، معروف به «ابن الجزری» مقری، محدث و فقیه شافعی متوفای ۸۳۳ هجری است. کتاب شامل بخش عمده ای از مسائل مربوط به تجوید قرآن کریم است. منتهی فشرده تحریر شده است. شرح متن کتاب بصورت پاورقی در کتاب آمده است. تعریف تجوید، حکم تجوید، موضوع تجوید، فضل و شرف و اهمیت علم تجوید، واضع و بنیانگذار علم تجوید، فایده تجوید، حکم استعاذه ، احکام نون ساکنه و تنوین، احکام میم ساکنه، حکم لام «ال» و لام «فعل» و لام «حرف»، مخارج حروف هجاء، صفات و خصوصیات حروف هجاء، تفخیم و ترقیق و غیره از مطالب موجود در این کتاب می باشد.
ساختار کتاب
کتاب مشتمل بر پیشگفتار مترجم و دیباچه مؤلف کتاب و مقدمه ای درباره مبادی، تعریف، حکم ، موضوع، فضل و شرف تجوید و نیز واضع این علم و فایده و ماخذ و سند آن و نیز مسائل علم تجوید و هدف و غرض آن و نیز مطالبی درباره لحن و مراتب و درجات قرائت قرآن کریم می باشد. استعاذه، احکام نون ساکنه و تنوین، احکام میم ساکنه، حکم لام «ال» و.... مخارج حروف هجاء، صفات و خصوصیات حروف هجاء، تفخیم و ترقیق ، مثلین و متقاربین و متجانسین و متباعدین، مد و قصر ، وقف و ابتداء ، مقطوع و موصول، مطالبی درباره نحوه نگارش هاء تانیث (تاء تانیث) در قرآن کریم، حذف و اثبات، همزه وصل و احکام آن و مفرداتی از حفص بخش های مختلف این نوشتار را تشکیل می دهند. در پایان هم فهرستی از اعلام اشخاص و گروه ها، امکنه و جای ها، کتب و نوشتارها، فهرست الفبایی اصطلاحات و موضوعات و و مآخذ در اختیار خواننده قرار داده شده است.
ویژگی

پیشنهاد کاربران

بپرس