تحفه الحرمین

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تحفة الحرمین (ابهام زدایی). تحفة الحرمین ممکن است عنوان برای کتاب های ذیل باشد: • تحفة الحرمین و سعادة الدارین، سفرنامه حج، نوشته محمد معصوم نایب الصدر شیرازی• تحفة الحرمین (قادری)، سفرنامه منظوم فارسی در باره مکه و مدینه، نوشته محمد رحیم الدین قادری• تحفة الحرمین (نابی)، سفرنامه حج ترکی، نوشته یوسف نابی شاعر ترک زبان سده یازدهم ق

[ویکی فقه] تحفة الحرمین (قادری). تحفة الحرمین (قادری) سفرنامه منظوم فارسی در باره مکه و مدینه، نوشته محمد رحیم الدین قادری می باشد.
این اثر منظوم، مکان ها و آثار مذهبی و تاریخی مکه و مدینه را در قالب مثنوی معرفی کرده و بسیاری از آگاهی های آن، حاصل دیده های نویسنده در سفر حج سال ۱۲۰۳ق. به مکه و مدینه است.

[ویکی فقه] تحفة الحرمین (نابی). تحفة الحرمین، سفرنامه حج ترکی، نوشته یوسف نابی شاعر ترک زبان سده یازدهم ق. می باشد.
این اثر سفرنامه ای ادبی است که با نثری دشوار و آمیخته به شعر، سفر یوسف نابی شاعر ترک زبان به سال ۱۰۷۹ق. را گزارش می کند. این اثر از نمونه های برجسته ادبیات دوره عثمانی است و اهمیت آن بیش از آن که وامدار آگاهی های تاریخی یا جغرافیایی باشد، رهاورد ارزش ادبی آن است.

[ویکی فقه] تحفه الحرمین (ابهام زدایی). تحفة الحرمین ممکن است عنوان برای کتاب های ذیل باشد: • تحفة الحرمین و سعادة الدارین، سفرنامه حج، نوشته محمد معصوم نایب الصدر شیرازی• تحفة الحرمین (قادری)، سفرنامه منظوم فارسی در باره مکه و مدینه، نوشته محمد رحیم الدین قادری• تحفة الحرمین (نابی)، سفرنامه حج ترکی، نوشته یوسف نابی شاعر ترک زبان سده یازدهم ق
...

[ویکی حج] تحفه الحرمین (ابهام زدایی). تحفة الحرمین ممکن است عنوان برای کتاب های ذیل باشد:

[ویکی فقه] تحفه الحرمین (قادری). تحفة الحرمین (قادری) سفرنامه منظوم فارسی در باره مکه و مدینه، نوشته محمد رحیم الدین قادری می باشد.
این اثر منظوم، مکان ها و آثار مذهبی و تاریخی مکه و مدینه را در قالب مثنوی معرفی کرده و بسیاری از آگاهی های آن، حاصل دیده های نویسنده در سفر حج سال ۱۲۰۳ق. به مکه و مدینه است.
معرفی اجمالی نویسنده
از شرح حال و زندگی سراینده منظومه آگاهی چندان در دست نیست؛ جز آن که خود را محمد رحیم الدین قادری متخلص به «رحیم» خوانده است. او از دانشمندان ساکن هندوستان در سده سیزدهم ق. بوده و جاه و احترامی نزد محمد علی والاجاه حاکم ارکات (تذکرة الطریق فی مصائب حجاج بیت الله العتیق. داشته و این اثر را به همو تقدیم کرده است. قادری به مذهب خود تصریح نکرده است. او خلفای اهل سنت را ستوده. و در باره قبر عثمان بن عفان در بقیع گفته است: «بقیع را تو زیارت کن ز آداب/مزار حضرت عثمان، تو دریاب.» نیز در یاد کرد از بزرگانی که در بقیع دفن شده اند، از امام حسن علیه السّلام با تعبیر «امام دوم» یاد کرده: «زیارت کن امام دویمین را». همچنین حضرت محمد باقر علیه السّلام را «امام» خوانده است.
مکان احرام و مسیر حجاج هند
قادری از راه میان هند و حجاز هیچ نگفته است. سفر مردم هندوستان به حجاز در روزگار او دریایی بوده و آنان از بندر بمبئی، دریای عرب، خلیج عدن و دریای سرخ به جده می رسیده اند. هندیان بیشتر در دریا و در محاذات یلملم احرام می بسته اند؛ چنان که قادری نیز تصریح کرده که میقات هند، یلملم است. آنان از جده به مکه و سپس مدینه می رفته و سپس همین راه را بازمی گشته اند.
محتوای کتاب
...

[ویکی حج] تحفه الحرمین (قادری). تحفة الحرمین، سفرنامه منظوم فارسی درباره مکه و مدینه، نوشته محمدرحیم الدین قادری است.
این اثر منظوم، مکان ها و آثار مذهبی و تاریخی مکه و مدینه را در قالب مثنوی معرفی کرده و بسیاری از آگاهی های آن، حاصل دیده های نویسنده در سفر حج سال (1203 ق.) به مکه و مدینه است.
در مورد شخصیت این نویسنده اطلاعات چندانی در دست نیست. او خود را متخلص به «رحیم» خوانده و ساکن هندوستان بوده است، در مورد مذهبش هم تصریحی نکرده ولی خلفای اهل سنت را در این کتاب ستوده است.

[ویکی فقه] تحفه الحرمین (نابی). تحفة الحرمین، سفرنامه حج ترکی، نوشته یوسف نابی شاعر ترک زبان سده یازدهم ق. می باشد.
این اثر سفرنامه ای ادبی است که با نثری دشوار و آمیخته به شعر، سفر یوسف نابی شاعر ترک زبان به سال ۱۰۷۹ق. را گزارش می کند. این اثر از نمونه های برجسته ادبیات دوره عثمانی است و اهمیت آن بیش از آن که وامدار آگاهی های تاریخی یا جغرافیایی باشد، رهاورد ارزش ادبی آن است.
معرفی اجمالی مؤلف
یوسف نابی از شاعران بزرگ دوره عثمانی (۱۰۵۲-۱۱۲۴ق./ ۱۶۴۲-۱۷۱۳م.) در شهر اورفا در جنوب شرقی ترکیه زاده شد و بعدها در دوران حکومت سلطان محمد چهارم (۱۶۴۸-۱۶۸۷م.) از زادگاه خود به استانبول آمد. وی با مصطفی پاشا از بزرگان حکومت عثمانی آشنایی داشت و از حمایت او برخوردار بود. از او آثاری منظوم به ترکی و فارسی مانند دیوان اشعار ترکی و دیوانچه فارسی به جای مانده است.
محتوای کتاب
تحفة الحرمین سفرنامه ای ادبی است که مطالب جغرافیایی آن گسترده نیست. گزارش های نابی از منازل سفر و شهرهای میان راه و حتی آداب و رسم های مردم، رنگی ادبی و شاعرانه دارد و بازتاب احساسات شاعرانه او است. هدف از نگارش این کتاب، برانگیختن مردم به سفر حج و یاد آوری زیبایی و معنویت حج برای کسانی است که پیشتر به حج رفته اند.
نثر کتاب
...

[ویکی حج] تحفه الحرمین (نابی). تحفة الحرمین، سفرنامه حج ترکی، نوشته یوسف نابی شاعر ترک زبان سده یازدهم ق است.
این اثر سفرنامه ای ادبی است که با نثری دشوار و آمیخته به شعر، سفر یوسف نابی شاعر ترک زبان به سال (1079 ق.) را گزارش می کند.
این کتاب از نمونه های برجسته ادبیات دوره عثمانی است و اهمیت آن بیش از آن که وامدار آگاهی های تاریخی یا جغرافیایی باشد، رهاورد ارزش ادبی آن است. تحفة الحرمین بعدها سرمشق نویسندگان دیگری همچون نایب الصدر شیرازی و... شد و آثار شبیه به آن تألیف گردید. نویسنده این اثر به خاطر ارتباطاتی که با حکام عثمانی داشت توانست امتیازاتی از آنان برای سفر خود بگیرید به عنوان مثال هزینه سفرش را یکی از آن حاکمان تقبل کرد.

پیشنهاد کاربران

بپرس