تشیع در مسیر تاریخ

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] تشیع در مسیر تاریخ، ترجمه فارسی کتاب «The Origins and arly Development of Shia Islam»، اثر سید حسین محمد جعفری است که توسط سید محمدتقی آیت اللهی انجام گرفته است.
کتاب درباره چگونگی پیدایش تشیع و روند شکل گیری آن از صدر اسلام تا عصر امام صادق(ع) است. نویسنده، تلاش کرده است فقط با تکیه بر منابع تاریخی قدیمی، تاریخ تشیع را تحلیل کند.
کتاب با مقدمه مترجم، پیشگفتار و متن در 11 فصل تنظیم شده است:
نویسنده در فصل اول کتاب با عنوان «مفاهیم اساسی»، علت تقسیم بندی جامعه اسلامی به دو فرقه شیعه و سنی را ریشه یابی کرده و مبنای این تقسیم بندی را تفاوت های سیاسی محض دانسته است. نویسنده درباره سیاسی خواندن منشأ تشیع معتقد است: «هرگاه روابط مختلف ممکن که اعتقادات مذهبی و تشکیلات سیاسی در اسلام را در بر دارند، تجزیه و تحلیل کنیم، درمی یابیم که احقاق حق و تمایلات مکتبی پیروان علی(ع) بیشتر به سوی جنبه های مذهبی معطوف بوده است. بنابراین خطای بزرگی است که به جمعیتی که همه دعاوی اش اصولا بر پایه توجهات مذهبی و روحانی قرار گرفته است... برچسب سیاسی محض زده شود».
«اکثر هواداران امام علی(ع) در مخالفت اولیه با خلافت ابوبکر، اصالتا از عربستان جنوبی بودند و در دفاع از حق امام، نقطه نظر کاملا روشن مذهبی داشتند».
فصل دوم کتاب با نام «سقیفه، آغاز دسیسه ها»، به شرح ماجرای سقیفه پرداخته و کوشیده است به قدیمی ترین گزارش های تاریخی شیعه و سنی استناد کند. از نظر نویسنده برای بررسی ماجرای سقیفه باید به این مسئله تاریخی توجه داشت که: «امکان این موضوع کاملاً وجود دارد که گزارش های مفصل هر گروه از شرح جریانات انتخاب ابوبکر، منطبق با تمایلات و علاقه مندی های آن گروه منتشر شده باشد... با وجود این، مداقّه در مآخذ قدیمی نشان می دهد که نکات اساسی و خط مشی کلی در ذکر واقعه سقیفه در همه گزارش ها یک سان است؛ با این تفاوت که در بعضی، روی نکته ای خاص تأکید بیشتری شده است».

[ویکی فقه] تشیع در مسیر تاریخ (کتاب). این کتاب تحلیلی از چگونگی پیدایش و تکوین شیعه در تاریخ اسلام ارائه داده و تحقیقی عالمانه و کم نظیر در این موضوع به شمار می رود.
عنوان اصلی کتاب چنین است: مؤلف با توجه به منابع مهم تاریخی از آغاز پیدایش تشیع تا زمان امام صادق علیه السّلام که دوران تثبیت این مذهب است بررسی کرده و تکیه او بر منابع کهن تاریخ اسلام است که غالب آنها کتب اهل سنت است. جعفری با بررسی قدیمی ترین گزارش های سقیفه از کتبی چون طبقات ابن سعد، تاریخ طبری ، فتوح ابن اعثم به مقابله این گزارش ها پرداخته و اخبار تاریخی را نقادی کرده است. مؤلف با آنکه خود شیعه است اما تحقیق خود را بدون در نظر گرفتن گرایش مذهبی اش به انجام رسانده و معتقد است گزارش مورخان شیعی و سنی تحت تاثیر گرایشات مذهبی آنا بوده است. فصلی از کتاب درباره کوفه و جایگاه آن در استقرار تشیع است. مؤلف در این بخش با تبیین ترکیب جمعیتی این شهر، گرایشات آنان را بررسی می کند.
دیدگاه مؤلف
دیدگاه مؤلف همانند نظر مشهور شیعه آن است که تشیع جریانی دینی و سیاسی است که ریشه در عصر رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلّم دارد و این اثر به عنوان اثری کلاسیک در تبیین این نظریه است. دکتر سید محمد تقی آیت اللهی (شیرازی) این کتاب را به فارسی ترجمه کرده است.
منبع
نرم افزار تاحضور، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی. رده های این صفحه : تاریخ تشیع | کتاب شناسی | کتب تاریخی

[ویکی شیعه] تشیع در مسیر تاریخ (کتاب). تشیع در مسیر تاریخ ترجمه کتابی با عنوان (The Origins and Early Development of Shi'a Islam)، نوشته سید حسین محمد جعفری. موضوع کتاب، چگونگی پیدایش تشیع و روند شکل گیری آن از صدر اسلام تا عصر امام صادق (ع) است و نویسنده تلاش کرده فقط با تکیه بر منابع تاریخی قدیمی، تاریخ تشیع را تحلیل کند. اصل کتاب به زبان انگلیسی است و محمد تقی آیت اللهی آن را به فارسی برگردانده است.
سید حسین محمد جعفری در سال ۱۹۳۸م. در شهر لکنهو هندوستان متولد شد. علوم اسلامی را در یک مدرسه قدیمی اسلامی فراگرفت و سپس موفق به أخذ دو مدرک دکتری از دانشگاه لکنهو هندوستان و مدرسه مطالعات مشرق زمین و آفریقا در دانشگاه لندن (SOAS) گردید. او سال ها در دانشگاه « مالزیا » در شهر کوالالامپور و دانشگاه بیروت، در رشته مطالعات اسلامی تدریس کرد و در بیروت صاحب کرسی مطالعات اسلامی شیخ زید گردید و به ریاست بخش مطالعات مذهبی برگزیده شد. او تا سال ۱۹۷۶ که در بیروت حضور داشت، سمت نمایندگی دانشگاه بیروت در بسیاری از مجامع و کنفرانس ها و سمینارهای بین المللی را به عهده داشت و در زمینه های گوناگون اسلامی مطالب بسیاری نوشت و همچنین در نوشتن دایرة المعارف عربی المنجد، با نویسنده آن همکاری کرد. دکتر جعفری پس از آن سردبیری فصل نامه اسلامی « همدرد اسلامیکوس » پاکستان را بر عهده گرفت و در ادامه فعالیت های علمی خود، در صدد تحقیقی جامع درباره مدارک و اسناد نهج البلاغه برآمد و کار شرح و ترجمه این کتاب به زبان انگلیسی را در پیش گرفت. از فعالیت های بعدی وی خبری یافت نشد.
نویسنده کتاب بر این باور است که اگرچه درباره ظهور و شکل گیری دین اسلام، بررسی ها و مطالعات متعددی انجام شده است «ولی مسأله عمده این است که علل و موجبات پیدایش تشیع و رشد و تکوین اولیه آن به هیچ روی مورد بررسی و توجه کافی قرار نگرفته است.»

پیشنهاد کاربران

بپرس