تنزیه الانبیاء و الائمه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تنزیه الانبیاء (نام کامل آن: تنزیه الانبیاء و الائمه)، کتابی به عربی در کلام نوشته سیدمرتضی علم الهدی ، دانشمند شیعی (۳۵۵ـ۴۳۶) است.
موضوع این کتاب اثبات عصمت پیامبران و امامان است.
خصوصیات تالیفات سیدمرتضی
سیدمرتضی ، معروف به شریف مرتضی، از پیشگامان تألیف منظم و مدون در حوزه کلام شیعه است و آثار کلامی او از زمان نگارش همواره مورد توجه بوده است.وی برخی کتابهایش را در پاسخ به دیگران نوشته اما سخن بعضی که گفته اند تنزیه الانبیاء پاسخ به تخطئة الانبیاء ابوحامد غزالی (۴۵۰ـ ۵۰۵) است، با توجه به تاریخ وفات وی و ولادت غزالی، درست نیست. سیدمرتضی در این کتاب بحثهای راجع به عصمت پیامبران را بتفصیل آورده اما در بحث عصمت امامان ، برای تفصیل مطالب، به کتاب الشافی فی الامامة خود ارجاع داده است. وی رساله کوتاهی به نام رساله فی العصمة نیز دارد.
چینش کتاب
تنزیه الانبیاء شامل مقدمه و دو بخش کلی است: بخش اول در تنزیه انبیا و بخش دوم در تنزیه ائمه.
← مقدمه
...

[ویکی فقه] تنزیه الانبیاء و الائمه (کتاب شناسی توصیفی). یکی از مباحث مهم و اختلافی در بین اندیشمندان مسلمان، مسأله عصمت پیامبران الهی و ائمه معصومین (علیهم السلام) بوده است. از جمله نویسندگانی که در این وادی پای نهاد و به خوبی این مطلب را اثبات کرد، عالم بزرگ شیعه، سیدمرتضی علم الهدی بود که با نگارش کتاب «تنزیه الانبیاء و الائمه» به بسیاری از شبهاتی که درباره پیامبران الهی و ائمه معصومین مطرح می شد، پاسخ داد.
سیدمرتضی یکی از چهره های درخشان عرصه دین و دانش و ادب در سده های چهارم و پنجم هجری است. نسب وی از جانب پدر با پنج واسطه به امام موسی کاظم (علیه السلام) و از جانب مادر با چهار واسطه به سیدالساجدین امام زین العابدین (علیه السلام) می رسد. پدرش شریف ابواحمد الموسوی ـ رئیس طالبیان بغداد ـ و مادرش فاطمه ـ دختر ناصر صغیر ـ است.از القاب سیدمرتضی می توان به: " المرتضی، علم الهدی، الأجل الطاهر، ذی المجدین و الثمانین" اشاره کرد.
امینی، عبدالحسین، الغدیر، ج۴، ص۲۷۶، بیروت، ناشر دارالکتب العربی، چاپ چهارم، ۱۳۹۷ق.
مرحوم نجاشی، که از شاگردان جناب سیدمرتضی بوده، این چنین به توصیف استادش خود می پردازد:علی بن الحسین بن موسی...، أبو القاسم المرتضی حاز من العلوم ما لم یدانه فیه أحد فی زمانه و سمع من الحدیث فأکثر و کان متکلما شاعراً أدیباً عظیم المنزلة فی العلم و الدین و الدنیا، صنف کتبا.
نجاشی، احمد بن علی (ف۴۵۰)، رجال نجاشی، رقم ۷۰۸، ج۱، ص۲۷۰، قم، انتشارات جامعه مدرسین، ۱۴۰۷ق.
در اینجا به بررسی کتاب تنزیه الانبیاء و الائمه می پردازیم:
← ارزش کتاب
...

پیشنهاد کاربران

بپرس