تهرانی

/tehrAni/

فرهنگ فارسی

لهجه ای ایرانی که در تهران بدان تکلم میشود .

فرهنگ عمید

۱. از مردم تهران.
۲. مربوط به تهران.
۳. تهیه شده در تهران.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] تهرانی صفت نسبت به شهر تهران است و ممکن است به افراد زیر اشاره کند:

[ویکی فقه] تهرانی (ابهام زدایی). تهرانی ممکن است اسم برای اشخاص و شخصیت های ذیل باشد: • سیدمحمدحسین حسینی طهرانی، معروف به علامه طهرانی، عارف، حکیم، فقیه و از علمای معاصر• آقا بزرگ تهرانی، فقیه و کتاب شناس شیعی امامی• آشفته تهرانی، حکیم، متکلم، فقیه، اصولی، شاعر و مفسر شیعی ایرانی• ابو الفضل تهرانی، عالم جامع و مؤلف شیعی قرن سیزدهم و چهاردهم• ابوالقاسم تهرانی، فقیه و اصولی شیعی در قرن سیزدهم• احمد مجتهدی تهرانی، از علمای قرن چهاردهم هجری قمری• حاج ملاعلی تهرانی، فقیه و محدّث و رجالی امامی قرن سیزدهم• حاج میرزاحسین خلیلی تهرانی، فقیه و مرجع تقلید امامی قرن سیزدهم و چهاردهم و از رهبران روحانی نهضت مشروطه ایران• حسن علی تهرانی، فقیه و عالم قرن چهاردهم• سید احمد کربلایی تهرانی، از علمای قرن چهاردهم هجری قمری• سید محمدجواد ذهنی تهرانی ، از علمای قرن چهاردهم هجری شمسی• سیدنصرالله اخوی تهرانی تقوی، سیاستمدار، ادیب و شاعر معاصر• عبدالحسین تهرانی، از علمای قرن سیزدهم هجری قمری• محمد ابراهیم نواب بدایع نگار تهرانی، از منشیان و دولتمردان عهد قاجار• محمدهادی تهرانی، فقیه و اصولی قرن سیزدهم• میرزا محمّد تهرانی، از علمای قرن سیزدهم هجری قمری• آقاعلی مدرس تهرانی، از حکمای حوزه فلسفی تهران و مروّج فلسفه ملاصدرا• سید هاشم حسینی تهرانی، از علمای قرن چهاردهم هجری قمری• ابوبکر ابراهیم بن سفیان طهرانی، از محدّثین اصفهان در قرن چهارم هجری
...

[ویکی شیعه] تهرانی (ابهام زدایی). تهرانی صفت نسبت به شهر تهران است و ممکن است به افراد زیر اشاره کند:

دانشنامه آزاد فارسی

تِهرانی
تِهرانی(صورت محاوره ای: تِرونی te:runi) فارسی گفتاری ویژة تهرانی ها. این گونة گویشی در دیالوگ های داستان نویسان امروزی به عنوان محاوره، کم و بیش، دیده می شود. مصوت مرکب ow، در تهرانی به o کوتاه در پایان واژه و o: بلند در آغاز یا میان واژه تبدیل می شود، مانند jelo «جلو»، ho:le «حوله». مصوت o در واژه ای که مصوت u هم در آن باشد، به u تبدیل می شود، مانند bulur «بلور»، surud «سرود». به همین ترتیب، مصوت e در واژه ای که هجای i دارد، به i تبدیل می شود، مانند sibil «سبیل»، kalum «کلام»، umad «آمد». صامت h آغازین در همة واژه ها تلفظ می شود، اما در جایگاه های دیگر، گرایش به حذف یا تخفیف آن است، مانند ku «کوه».

پیشنهاد کاربران

جلال الدین تهرانی
شناسنامه
نام کامل سید جلال الدین تهرانی
زادروز ۱۲۷۵
زادگاه تهران
تاریخ مرگ ۱۳۶۶
محل مرگ جنوب فرانسه
اطلاعات سیاسی
سمت ریاست شورای سلطنت
پست های قبلی وزیر مشاور
...
[مشاهده متن کامل]

وزیر پست و تلگراف و تلفن
وزیر مختار ایران در بلژیک
سناتور انتصابی از آذربایجان
ن • ب • و
سید جلال الدین تهرانی ستاره شناس، ریاضی دان، دولت مرد، دانشمند و فقیه ایرانی دوران پهلوی بود. او چند بار وزیر و سناتور شد و در آستانه انقلاب ایران در سال ۱۳۵۷ به ریاست شورای سلطنت منصوب شد. استعفای او پس از ملاقات با خمینی در نوفل لوشاتو ضربه مهمی به نظام پادشاهی در ایران بود.
سید جلال تهرانی پس از تحصیلات مقدماتی دینی به نجوم روی آورد. انتشار چند شماره گاهنامه او از نخستین گام های عرصه علم ستاره شناسی به عموم در ایران است.
محتویات
۱ عرصه سیاست
۱. ۱ پست های دولتی
۲ در آستانه انقلاب ایران ( ۱۳۵۷ )
۳ آثار
۴ منبع
عرصه سیاست
او در سال ۱۳۰۷ در جریان دستگیری سید حسن مدرس همراه او بود و مدتی زندانی شد. در ۱۳۲۶ در کابینه احمد قوام وزیر مشاور شد. در ۱۳۲۸ در کابینه محمد ساعد وزیر مشاور و سپس وزیر پست و تلگراف و تلفن شد. در فروردین ۱۳۲۹ در کابینه علی منصور وزیر پست و تلگراف و تلفن بود. در خرداد ۱۳۳۰ نایب التولیه آستان قدس رضوی شد. در بهمن ۱۳۳۲ وزیرمختار ایران در بلژیک و در مهر ۱۳۳۷ سناتور انتصابی از آذربایجان شد.
وی از مخالفان اصلاحات ارضی بود و به همین جهت با ایراد سخنرانی علیه این قانون در سالن کشاورزی خراسان از استانداری خراسان و نیابت تولیت آستان قدس رضوی استعفا کرد. در وقایع خرداد ۱۳۴۲ هم به لحاظ دوستی که با روح الله خمینی داشت اقدامات مؤثری در نجات وی به عمل آورد. وی در سنا با نخست وزیران انتخابی شاه، یعنی حسنعلی منصور و امیرعباس هویدا به مخالفت برخاست و غالباً به لوایح دولت رأی کبود می داد. سید جلال تهرانی تنها سناتوری بود که به لایحه مصونیت مستشاران آمریکایی ( کاپیتولاسیون ) که بعدآً به صورت قانون درآمد رأی مخالف داد.
پست های دولتی
وزیر مشاور در کابینه احمد قوام ( ۱۳۲۶ )
وزیر مشاور در کابینه محمد ساعد ( ۱۳۲۸ )
وزیر پست و تلگراف و تلفن در کابینه محمد ساعد ( ۱۳۲۸ )
وزیر پست و تلگراف و تلفن در کابینه علی منصور ( فروردین ۱۳۲۹ )
نایب التولیه آستان قدس رضوی ( خرداد ۱۳۳۰ )
وزیرمختار ایران در بلژیک ( بهمن ۱۳۳۲ )
سناتور انتصابی از آذربایجان ( مهر ۱۳۳۷ تا ۲۷ اسفند ۱۳۳۸ )
سناتور انتصابی از آذربایجان ( ۳ فروردین ۱۳۳۹ تا ۱۹ اردیبهشت ۱۳۴۰ )
سناتور انتصابی از تهران ( ۱۴ مهر ۱۳۴۲ تا ۱۲ مهر ۱۳۴۶ )
در آستانه انقلاب ایران ( ۱۳۵۷ )
در ۲۶ دی ۱۳۵۷ در جلسه شورای سلطنت که در حضور محمدرضا شاه تشکیل شد به ریاست این شورا انتخاب شد. دو روز پس از خروج شاه از ایران در ۲۶ دی، سید جلال الدین تهرانی به پاریس رفت تا با خمینی ملاقات کند. خمینی او را به شرط استعفا از شورای سلطنت پذیرفت. در دوم بهمن پس از انتشار استعفانامه با خمینی ملاقات کرد.
متن استعفای سید جلال الدین تهرانی: یک شنبه ۱ بهمن ماه ۱۳۵۷ هجری شمسی مطابق با ۲۲ شهر صفرالمظفر ۱۳۹۹ هجری قمری . قبول ریاست شورای سلطنت از طرف اینجانب فقط برای حفظ مصالح مملکت و امکان تأمین آرامش اجتماعی آن بود ولی شورای سلطنت به سبب مسافرت اینجانب به پاریس که برای نیل به هدف اصلی بود تشکیل نگردید. در این فاصله اوضاع داخلی ایران سریعاً تغییر یافت به طوری که برای احترام به افکار عمومی با توجه به فتوای حضرت آیت الله العظمی خمینی دامت برکاته مبنی بر غیر قانونی بودن آن شورا آن را غیرقانونی دانسته کناره گیری کردیم. از خداوند و اجداد طاهرین و ارواح مقدسه اولیای اسلامی مسئلت دارم که مملکت و دولت مسلمان ایران را در ظل عنایت حضرت امام عصر عجل الله فرجه از هر گزندی مصون داشته و استقلال وطن عزیز ما را محفوظ فرمایند. محمدالحسینی سید جلال تهرانی.
سید جلال الدین تهرانی مجموعه بی نظیری از آلات و اسباب نجومی گرداورده بود که همه را به موزه آستان قدس رضوی وقف کرد.
آثار
تصحیح تاریخ قم حسن بن محمد قمی
گاهنامه
تصحیح چهار مقاله نظامی عروضی
تصحیح الارشاد فی شرح حال صاحب بن عباد
اصفهان نصف جهان
تصحیح حدود العالم من المشرق الی المغرب
ترجمه محاسن اصفهان
تصحیح تاریخ جهانگشای جوینی
تصحیح فارسنامه ابن بلخی
تصحیح جامع التواریخ ( رشیدالدین فضل الله همدانی )
تصحیح لب التواریخ ( یحیی بن عبداللطیف قزوینی )
تعلیمات دینی ( برای مدارس )
منبع
دکتر باقر عاقلی. شرح حال رجال سیاسی و نظامی معاصر ایران ( ۱ ) . تهران: نشر گفتار / نشر علمی، ۱۳۸۰. ISBN 964 - 5570 - 57 - 3.
سید جلال الدین تهرانی: رئیس شورای سلطنت مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران

بپرس