تولتک

لغت نامه دهخدا

تولتک. [ تُل ْ ت ِ ] ( اِخ ) مشهورترین اقوام ساکن سرزمین مکزیک تولتک ها بودند که از قرن پنجم قبل از میلاد تا سال 1225 م. در قسمتی از سرزمین مکزیک زندگی می کردند. شغل آنان کشاورزی بود و دارای تمدن قابل ملاحظه بودند. این قوم بر اثر هجوم اقوام وحشی شمال بنام شی شی مک ها مغلوب شدند و دولت آنان سقوط کرد و تا زمان ورود اسپانیولیها به این سرزمین قدرت در دست قوم اخیرالذکر بود. ( از لاروس ). رجوع به مکزیک و قاموس الاعلام ترکی شود.

دانشنامه عمومی

تولتک فرهنگی باستانی در آمریکای مرکزی است که در خلال سال های ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ میلادی در مناطق شمالی محل سکونت مایاها رایج بود. اقوام تولتک از نظر فرهنگی و مذهبی قرابت زیادی با مایاها و آزتک ها داشتند با این حال تا اندازه ای مهاجم تر از سایرین بودند. سرزمین های مایاها به ویژه چیچن ایتسا پس از سقوط ناگهانی تمدن مایا اغلب به دست اقوام تولتک فتح گردید. زبان آن ها شاخه ای از زبان ناهواتل بود که به زبان آزتکی نزدیک تر بوده است. [ ۱]
عکس تولتک
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

تولْتِک (Toltec)
مجسمه های آتلانتین، نماد جنگجویان تولتک در تولا
به معنای «سازنده» از قبایل قدیمی سرخ پوستان امریکا. بر بیشتر خاک مکزیک و امریکای مرکزی در قرن های ۱۰ تا ۱۲م حکومت کرد، و مرکز سیاسی و مذهبی آن تولا۱ یا تولان۲، شمال شرقی مکزیکوسیتی، بود. آنان شهر قدیمی مایایی چیچن ایتسا۳ را نیز در یوکاتان۴ تصرف کردند و توسعه دادند. پس از سقوط تولتک ها، آزتک ها بر بیشتر قلمرو سابق آنان، به استثنای مناطق تحت تصرف مایاها، چیره شدند. آزتک۵ ها و مایاها نمونه های بسیاری از معماری، آثار تاریخی، و هنری پیش از کریستوف کلمب را به این اقوام نیمه افسانه ای نسبت داده اند، همچون اهرام آفتاب و ماه، و معبد کتسالکوئاتل۶، خدای مار، در تئوتیئوآکان۷. اصل و منشأ تولتک ها نامعلوم است، اما گفته می شود که پس از زوال تئوتیئوآکان (ح ۷۰۰م) از شمال به دشت مکزیک مهاجرت و بر مایاها غلبه کردند. آنان اقوام بومی حوزۀ مکزیک را مطیع خود و پایتخت شان را با نام آنائوئاک۸ ـ به معنای «کنار آب» ـ به علت دریاچه های بسیار آن، برپا کردند. در سال های ۹۰۰ تا ۱۱۰۰ تولتک ها به اوج اقتدار و شکوه خود رسیدند، بسیاری از سرزمین های مجاور را تصرف کردند و امپراتوری خود را از شمال تا مدار رأس السرطان و از جنوب به مرز جنوبی گواتمالا گسترش دادند. بر طبق روایات، روحانی ـ پادشاه افسانه ای تولتک با نام کتسالکوئاتل یا کوکولکان۹ (به معنای مار پردار)، که (ح ۱۰۰۰م) از تولا اخراج شده بود، به دولت ـ شهرهای مایا هجوم برد، و آنان را وادار کرد به جنگ های خونین پایان دهند و حکومت او را بپذیرند. این افسانه به پرستش کتسالکوئاتل، خدای مار، تولتک ها مربوط است که تسکاتلیپوکا۱۰، خدای شب، او را از تولا اخراج کرد و در دریای شرقی ناپدید شد. با زوال قدرت تولتک ها، مایاها بار دیگر کشمکش های متقابل را از سر گرفتند که به متروکه شدن مراکز مذهبی در شمال غربی یوکاتان انجامید.
TulaTollánChichen ItzáYucatánAztecQuetzalcoatlTeotihuacánAnahuacKukulcanTezcatlipoca

پیشنهاد کاربران

بپرس